Opinii

Iulian Anghel, ZF: Mirajul Occidentului. Rusia poate înfrânge rapid Ucraina, dar nu poate înfrânge dorinţa ucrainenilor de a fi liberi

Iulian Anghel, ZF: Mirajul Occidentului. Rusia poate...

Autor: Iulian Anghel

25.01.2022, 15:24 3177

Dictatorul Belarus, Aleksandr Lucaşenka, îi ademeneşte pe oropsiţii din Orient, sătui de războaie (Irak, Siria, Afganistan) la Minsk, cu promisiunea că, de acolo, vor ajunge în Germania, pe jos, cu căruţa sau tramvaiul, via Polonia. Fără discuţie, cu acceptul Rusiei şi cu intenţia de a destabiliza Occidentul.

Polonia a început marţi construirea unui zid de beton de cinci metri înălţime, la graniţa dintre cele două ţări, dotat cu senzori de mişcare – nici pasărea în zbor să nu treacă nedetectată. Am văzut, în urmă cu câţiva ani, de pe şoseaua care leagă Ierusalimul de Ramallah (capitala Palestinei), un astfel de zid, la graniţa dintre Israel şi Cisiordania – un zid de opt metri înălţime. Ceva monstruos. Se poate, se putea altfel?

În această vreme, Belarus („Rusia Albă”) lasă armata Rusiei să se adune, pe teritoriul ei, la graniţele Ucrainei. Ţară pe care Rusia a strâns-o ca într-o menghină, pe uscat şi pe apă. Vladimir Putin, dictatorul Rusiei, susţine că ruşii şi ucrainienii sunt unul şi acelaşi popor, ceea ce (istoric) este fals. Dar, dacă ar fi aşa, te pui cu bâta pe fraţii tăi?

Rusia vrea să distrugă aspiraţia Ucrainei de a face parte din corul lumii occidentale. Nu este un „casus belli”, dar Rusiei puţin îi pasă de dreptul internaţional. Ruşii bogaţi urăsc Occidentul, dar au vile şi proprietăţi la Monaco. Leonte Răutu, şeful Direcţiei de Propagandă şi Cultură a Comitelului PMP (apoi Partidul Comunist Român – PCR), citea, pe plaja de la Mamaia, The Times în vreme ce, dacă un muritor de rând ar fi fost prins cu The Times în mână, ar fi înfundat puşcăria. Am crezut, asemenea lui  Francis Fukuyama, că am asistat la „sfârşitul istoriei”, după colapsul URSS. Iată că nu! Că liberalismul a triumfat. Iată că nu! Dar, oricât de contestat ar fi capitalismul în interior, oricât ar spune Putin că Occidentul este o societate decadentă, el rămâne un rai pentru popoarele oropsite.

Să ne uităm pe cifre: PIB-ul per capita în Romania a fost, în 2020, de 12.896 de dolari. În Rusia a fost de 10.126 de dolari (sursa: World Bank). O ţară imensă, cu resurse imense, are cetăţeni mai săraci cu 27% decât una dintre cele mai puţin bogate ţări din UE, România. De ce nu fug imigranţii din Orient în Rusia, ci toţi vor în Occident? De ce nu emigreaza sirienii în Rusia, dacă tot i-a "ajutat" Putin în război? De ce vor toţi în Germania? De ce imigranţii nu rămân în Belarus şi vor în Germania? De ce sudamericanii care vor să se care din ţara lor nu aleg Venezuela şi toţi visează la Statele Unite? De ce un milion de ucrainieni lucreaza în Polonia, care nu este cea mai bogată ţară din UE, şi nu în Rusia, aceasta ţară cu resurse imense? De ce vor ucrainenii în NATO şi nu merg în uniunea cu Rusia, dacă tot sunt „fraţi”?

Pentru că, aşa „decadent” cum este, Occidentul rămâne un magnet. „Toate drumurile duc la Roma?” Da! E valabil şi azi, ca acum 2000 de ani!

Prosperitatea Occidentului este bazată, dincolo de absolut orice, pe libertate. Aceasta a fost soluţia prosperităţii, din toate timpurile: libertatea individuală. Grecia antică nu a fost niciodată mai prosperă decât în vremea lui Pericle, când libertatea a fost lege. Libertatea şi legea egală pentru toţi: „Fiat justitia ruat caelum” („să se facă dreptate, chiar de-ar fi să se prăbuşească cerurile”) – spune Seneca.

Rusia poate anexa Ucraina în câteva săptămâni şi-i poate face sclavi, din nou, pe ucraineni. Dar nu le poate înfrânge dorinţa lor de a fi liberi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO