Opinii

Iulian Anghel, ZF: Metamorfoza lui Florin Cîţu

Iulian Anghel, ZF: Metamorfoza lui Florin Cîţu

Autor: Iulian Anghel

17.09.2021, 13:30 1731

Florin Cîţu a fost şi disident. În vremea copilăriei lui comuniste şi-a tăiat blugii (era rocker mititel, fan al Metallica), de era să-l bată maică-sa de supărare.

Iată ce-şi aminteşte el, într-un interviu pentru Televiziunea publică: "Pe stradă te oprea poliţia, dacă aveai blugii tăiaţi şi aşa mai departe. Deci, erau probleme." Da, probleme de mic disident.

De  două luni totul este blocat pentru că Florin Cîţu, desidentul, vrea să ajungă preşedinte al PNL. Nu sunt neobişnuite luptele politice la baionetă în interiorul partidelor, dar rareori, în democraţii, resursele publice sunt folosite pentru un scop personal. Spun în democraţii pentru că, de pildă, în sistemul exorcizat de dl Cîţu, disidentul de mai sus cu blugii tăiaţi, cuţitele erau ascunse în carâmbul cizmei iar resursele nelimitate. În mod cu totul neuzual într-o democraţie, dl Cîţu foloseşte resurse care nu sunt ale lui pentru un scop care este doar al lui. Că au făcut-o şi alţii înainta lui? Da, au făcut-o. Dar dl Cîţu a intrat în politică în vremea în care oprobiul public faţă de astfel de metehne era pe val. Mulţi oameni au crezut că un neconformist ca domnia-sa, cu studii bune, cu pricepere într-ale economiei, poate schimba paradigma. Dacă ne uităm la structura guvernului – a fostului guvern – dl Cîţu este/era cel mai potrivit să conducă executivul. Dar mai este?

Florin Cîţu a anunţat joi seară, la TVR, că va conduce un guvern minoritar. Are, deocamdată, sprijinul lui Klaus Iohannis pentru această soluţie. Un guvern minoritar poate conduce câteva luni şi, în general, gerează treburi urgente, înaintea alegerilor. Dar guvernul minoritar al lui Cîţu ar urma să conducă ţara mai mult de trei ani. Este rezonabil şi, mai ales, este, practic, posibil? Şi, dacă este posibil, care este costul de oportunitate?

Florin Cîţu susţine că PSD este duşmanul numărul unu, al său şi al partidului pe care-l vrea. Dar el rezistă în fruntea guvernului cu sprijinul lipsit de echivoc al PSD. Vasile Dâncu (PSD) o zice cum ştie mai bine: de ce să-l dăm jos pe Cîţu atâta vreme cât el este agentul electoral numărul unu al PSD? Asta a ajuns marele liberal, Florin Cîţu, în vremea de azi: agentul electoral al PSD. Un PSD care ştie că nu are de ce să se înghesuiască acum la guvernare pentru că ar stăpâni, la rându-i, un guvern minoritar, supus şantajului, cum este guvernul Cîţu, azi. Şi mai ştie: cu cât PNL intră în mocirlă, cu atât mai mult va avea el câştig, în viitor. Aşa că de ce să se grăbească cu moţiunea de cenzură când poate să stea în capul mesei şi să roadă la fripturi cât vrea şi cum vrea şi fără să plătească preţul politic al facturilor dublate la electricitate, la gaze, la morcovul din piaţă?

La o adică, un guvern minoritar poate să funcţioneze şi trei ani, dar cu ce preţ? USR-Plus nu este bun, pentru că s-a înhăitat cu AUR, spune premierul. Iar PSD este “cel mai mare duşman al României”, o declaraţie tembelă, având în vedere că şi acest partid, la fel ca oricare altul, are în spate mii, zeci de mii sau milioane de voturi.

Şi, atunci, cu cine treci prin Parlament legea “certificatului verde” (nu poţi asista la evenimente publice, dacă nu eşti vaccinat, nu mergi la serviciu, dacă nu eşti vaccinat sau nu faci un test) - pentru că măsura nu poate fi impusă decât prin lege? Îşi vor pune PSD, USR, AUR, procentele de încredere publică la bătaie de dragul lui Florin Cîţu sau al lui Klaus Iohannis?

Florin Cîţu a fost lăudat anul trecut pentru că ar fi făcut faţă, cu brio, pandemiei, prin măsurile de sprijinire a economiei pe care le-a luat. Dar aceste măsuri adăugate la deficitele cronice au însemnat un plus la datoria publică de 144 de miliarde de lei (martie 2020- iulie 2021). Or, România este în procedură de deficit excesiv încă din 2019, când deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB. Criza a adâncit deficitele şi datoria: un deficit bugetar de aproape 10% din PIB anul trecut şi de 7-8% în acest an şi o datorie publică ajunsă la 50% din PIB, faţă de 37% din PIB în 2019. Aceste derapaje trebuie corectate, dar cu cine? Florin Cîţu, marele econom din trecut, este azi un risipitor. Poate un guvern minoritar să impună o ajustare a cheltuielilor publice când de el vor trage hienela politice ca de un mort viu? Pentru echilibrarea bugetului ar trebui revăzut Codul fiscal, prea multele nişe fiscale ar trebui închise. Premierul ştie asta. Cu cine o va face? De aceea anii lui de domnie, de vor fi, sunt sortiţi eşecului, din păcate pentru toţi ceilalţi.

Pentru felul în care premierul se comportă în ultima vreme, antichitatea greacă avea un termen: “Hybris”.

Hybrisul care înmănunchia infatuarea, aroganţa, mândria excesivă, supraestimarea propriilor puteri - atitudini ce-i deranja, deopotrivă, pe oameni şi pe zei. Asta face premierul Cîţu în zilele de azi. Comite un “hybris”. Or, după “hybris” urma, în lumea greacă, inevitabil, căderea. Dacă nu era pedepsit de oameni, “hybrisul” era pedepsit de Nemesis, zeiţa care asigura echilibrul moral al Universului. Dacă premierul Cîţu s-ar fi uitat atent la predecesorii lui, Năstase sau Ponta, ar fi înţeles ce înseamnă hybrisul. Şi ar fi putut evita inevitabilul ce-l aşteaptă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO