Opinii

Iulian Anghel, ZF: Mai nea palton, dar cu ţara cum rămâne?

Iulian Anghel, ZF: Mai nea palton, dar cu ţara cum...

Autor: Iulian Anghel

13.10.2021, 20:24 7309

Cel mai trist lucru pentru mine, când văd panarama politică de azi este că aceşti oameni sunt “dintr-ai mei”. Voi spune din capul locului: nu sunt anti-PSD. Social - democraţia are rolul ei în societate. Sunt mulţi oameni săraci în societatea noastră, mult prea mulţi, ei au nevoie de sprijin şi legenda politică spune că stânga ţine cu săracii. Atunci stânga să se ţină de legendă şi să-i ajute pe aceşti oameni. Sondajele arată că, în bună măsură, o altă legendă, anume că cei cu şcoală mai multă votează cu dreapta, iar cei săraci cu duhul votează cu stâga, este falsă. Dar a existat în ultimul deceniu o presiune din partea mediului educat, o presiune care cere ca, în poziţiile publice, să ajungă oameni educaţi şi nu prim-miniştri cu studii la distanţă şi cu doctorate copiate de prin reviste de modă. De aceea Klaus Iohannis a ajuns preşedinte, de aceea Florin Cîţu a ajuns premier. România se schimbă. Şi acesta este şocul cel mare: cum este posibil ca “oameni educaţi” să se comporte ca nişte golani? Ar mai fi existat civilizaţia creştină în partea asta de lume, cea care ne stânge azi laolaltă, fie că credem, fie că suntem atei, dacă Isus ar fi trădat lumea, ar fi fugit de pe cruce şi ar fi împărţit banii cu Iuda? Sper ca, la judecata de apoi, Isus să mă ierte pentru această comparaţie necioplită, dar ceea ce se întâmplă azi este o trădare: adică oamenii te-au votat, şi-au pus speranţele în tine, iar tu le trânteşti căciula de astrahan în cap, aşa cum ţi-ai trântit paltonul pe maşină, la primul mandat? Păi domnul palton, PSD nu începe suspendarea Dvs pentru că are o experienţă amară din trecut: oamenilor li se fâlfâie şi nu vin la vot. Nu că nu ţi-ar arunca paltonul pe foc. Aşa că, fie drac, fie înger, vă veţi termina mandatul. Dar inversaţi clepsidra. Imaginaţi-vă poveste biblică când Avraam, un om bun, negocia cu Dumnezeu pentru salvarea Sodomei. “Dacă vor fi 50 de oameni buni, vei ierta cetatea?”, întreabă Avraam. “Da!” Zice Dumnezeu.  “Dar dacă vor fi doar 40, o vei ierta?”, “Da!”. “Dar dacă vor fi doar 20, o vei ierta?”. “Da!” Îngrozit, Avraam mai pune o întrebare “Dar zece?”. Iar Dumnezeu îi răspunde, “Da”, după care dispare. Aceasta este, fireşte, o legendă. Dar ea spune o poveste pe care fiecare dintre noi trebuie să o ştie. Există limite. Dumnezeu poate ierta până la un punct. Pe urma lui, oamenii pot ierta, dar iertarea are margini.

Oamenii mor în spitale cu sutele, crizele se adâncesc, miştocăria cu desemnarea premierului întrece măsura.

Este trist, dle palton că v-ati bătut joc de cei care v-au sprijinit, crezând că veti aduce o schimbare în bine. Veti avea nevoie de un Avraam mult mai bun decât cel din legendă pentru a scăpa de dispreţul public.

Nu am ajuns la nicio concluzie, susţine premierul desemnat Dacian Cioloş, după întâlnirea cu PNL şi UDMR pentru formarea noului guvern. Păi nea palton, nu era clar că nu se va ajunge la nicio concluzie? Şi atunci de cine faci mişto?

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO