Opinii

Iulian Anghel, ZF: Acum este timpul revoltei voastre

Opinie Iulian Anghel, editor politic ZF

Iulian Anghel, ZF: Acum este timpul revoltei voastre

Autor: Iulian Anghel

27.08.2020, 16:05 1530

Primarul din Scorniceşti, satul lui Ceauşescu, are un venit lunar net de 1.500 de euro, la o aşezare de doar 10.000 de oameni. 3.000 de primari vor fi aleşi în această toamnă, niciunul cu un venit lunar de sub 1.000 de euro.  


Nu-mi aduc aminte – după anii comunismului - ca statul să fi avut o mai mare putere ca astăzi. Şi nu a existat, dincoace de războaie şi revoluţii, ca oamenii din România să aibă o mai mare putere. 

În două săptămâni încep şcolile. Şi nimeni nu ştie cum – cum vor începe, cum se vor desfăşura. 

În România sunt 2,8 milioane de elevi care trebuie să meargă la şcoală de la jumătatea lui septembrie. 6.200 de şcoli ar trebui să-i primească, iar 3.000 de primari să decidă, împreună cu corpul profesoral, cum se vor desfăşura lucrurile. 

Un reporter al ZF a sunat la 8-10 şcoli din Bucureşti, încercând să stabilească un contact cu conducerea instituţiilor pentru un răspuns simplu: deschideţi şcolile? În ce condiţii? Niciun răspuns! Toată lumea are altă treaba. Uitaţi-vă pe forumuri. Profesorii, care nu mai sunt în categoria celor năpăstuiţi, vor spor de „ecran”. Da, vor spor la salariu, pentru că predau din faţa unui laptop. 

Toată lumea aşteaptă răspunsul de la preşedintele Klaus Iohannis. Ce să spună preşedintele? 

Administraţia locală trebuie să aibă un răspuns. O sinteză a acestei brambureli sociale, a făcut-o profesorul Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: aţi strigat ani de zile pentru descentralizare, iar acum vreţi ca să vină  un extraterestru să vă aşeze copii, cu mâna lui, în bănci? 

Iată cum o judecată bună poate schimba complet perspectiva. Pentru că administraţia locală este cea care se ocupă de şcoli. Administraţia locală, împreună cu profesorii şi cu părinţii, decid ce este de făcut pentru viitorul comunităţii, în privinţa educaţiei. Ce spune însă un sondaj IRES? : 80% dintre părinţi (repondenţi la sondaj) nu au fost contactaţi de şcoală pentru a li se explica condiţiile de începere a cursurilor. Or, respectând bună-cuviinţa socială, profesorii ar trebui să interacţioneze permanent cu părinţii, iar administraţia locală cu profesorii. 

Într-o lună de zile vom alege o nouă/veche garnitură în administraţia locală. Care va decide cine este şef de şcoală sau de dispensar. Descentralizarea a dat o putere enormă admistraţiei locale. O treime din toate veniturile bugetului consolidat, sunt cheltuieli ale administraţiei locale – 83 mld. lei din toate veniturile statului de 321 mld. lei, la nivelul lui 2019. 36% din aceşti bani înseamnă doar salarii. Unde se duc banii? 

Primarul din Scorniceşti – satul lui Nicolae Ceauşescu - are un salariu lunar brut de 12.400 de lei, adică 1.500 de euro în mână. Iar Scorniceştiul este un sat mai măricel de 10.000-11.000 de oameni, chit că se numeşte oraş. Nici Ceauşescu nu era atât de darnic cu satul lui de baştină. Aşa este peste tot în această ţară de 40.000 de consilieri locali şi judeţeni şi de 3.100 de primari cu salarii egale, duble sau triple ca al primarului din satul lui Ceauşescu. Din 18 milioane de lei venituri ale localităţii Scorniceşti, 5,5 milioane de lei s-au dus în salarii, în 2019 – adică spre o treime din venituri. La nivelul statului, cheltuielile cu salariile angajaţilor bugetari sunt de 32% din PIB. Media europeană este de 22%. Angajaţii statului au ajuns o castă, iar voi aveţi temeri să-i luaţi la întrebări? Trebuia ca toţii să ştie, până acum, cum încep şcolile, cum sunt dotate dispensarele şcolare. Nimeni nu ştie nimic. 

Ştiu că este greu. Ştiu că sunt oameni care au intrat în politică cu gândul să o schimbe şi au ajuns să fie ei schimbaţi de politică. 

Dar mai ştiu ceva: aşteptările mici nu primesc decât compensaţii mici. 

Aşa cum un părinte care-şi trece copilul dintr-a patra într-a cincea se interesează cine-i va fi diriginte odraslei sale, cum unii fac pe dracu-n patru ca odrasla să ajungă într-o clasă mai bună, aşa ar trebui să se intereseze şi de cine va fi primar şi consilier în satul lui. Pentru că aceştia din urmă abia vor decide ce culoare va avea perdeaua din clasa odraslei. Şi, în plus: greşim grav când vorbim de bani publici, ca şi cum ar fi bani căzuţi din Rai. 80% din impozitul plătit de un angajat, pe salariul lui, se face venit la bugetul local, nu la Iohannis sau la Orban. Primăria Generală a Bucureştiului are programate venituri, în acest an, de 7 mld. lei – o exagerare cumplită, în condiţiile în care veniturile instituţiei, în 2019, au fost de 4,1 mld. lei. Dar, singurul lucru sigur, sunt cele 3,5 mld. lei ce ar urma să vină, în 2020, din veniturile din impozitul pe salarii. Da, 60-70% din veniturile  unui oraş vin din impozitarea salariilor. 

Atunci de unde această lehamite? Pai nu-i dreptul tău să-l întrebi pe acela care va ajunge primar ce va face cu banii tăi? 

Poate, până azi, nu vedeam clar legătura. Dar acum o vedem limpede ca-n apa din râul de munte: îţi plătesc un salariu de 1.500 de euro pe lună, în satul nostru amărât, unde nimeni nu câştigă peste 400 de euro pe lună, dar tu nu îmi spui când şi cum se va deschide şcoala? 

  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO