Opinii

Iulian Anghel, editor politic ZF: "Too big to fail"? Nu! Regulile sunt pentru toţi, dacă vrem să păstrăm coeziunea socială

Iulian Anghel, editor politic ZF: "Too big to fail"? Nu!...

Autor: Iulian Anghel

25.03.2021, 14:53 1210

Vi-l mai aduceţi aminte? Ieşea, aproape zilnic, în geaca lui de cowboy (vaquero, cum i-ar fi spus spaniolii) şi ne recita „ordonanţe militare”. Iar poliţia lui, pe străzi, repeta din 15 în 15 minute: „Staţi în casă! Respectaţi ordonanţele militare!”, iar la ora 17.00 punea muzică cu „Deşteaptă-te române din dormitor/Ca se-nchide la Obor”.

Acum domnul cu geacă este parlamentar, iar o televiziune l-a surprins, acum câteva zile, într-un restaurant din Bucureşti, la palavre cu amicii, fapt interzis, având în vedere situaţia medical din Capitală. Acum că a dat geaca pe costum, nu s-a mai simţit obligat să respecte „ordonanţele militare”.

Bucureştiul este într-o situaţie în care, tehnic, ar trebui să intre în carantină. Dar, pentru că este „Too big to fail”, celebra sintagmă care a ţinut în viaţă bănci falimentare din precedenta criză, toată lumea merge pe burtă.

În aceeaşi vreme, Timişoara este în carantină, Petroşaniul este, sute de comune şi oraşe mici sunt în carantină. Iar oamenii pot zice: măi, dar stai aşa! Ori e laie, ori bălaie!

Timişoara este în carantină din 8 martie, iar perioada de carantinare a fost prelungită cu încă o săptămână. Primarul Dominic Fritz, puternic contestat de preşedintele Consiliului judeţean Timiş (prieten de partid cu geaca de care vorbeam), spune, pe bună dreptate, că se aşteaptă ca să existe o abordare unitară în toată ţara privind politica de combatere a pandemiei. Adică, ceea ce se aplică Timişoarei să se aplice şi în Bucureşti: "Timişorenii şi timişenii merită această claritate şi sinceritate din partea conducătorilor".

Comunele din jurul Bucureştiului, în majoritatea lor, sunt în carantină. Bucureştiul este astăzi, 25 martie 2021, la 6,5 bolnavi la mia de locuitori (7,91/1.000 Ilfovul) faţă de 6,14 la mie, Timişul. La 6,01 la mie, bolnavi de COVID-19, Petroşaniul a intrat în carantină. La 6,5/1.000, Bucureştiul nu, iar majoritatea responsabililor din politică spun că nici nu va intra.

Este adevărat că Bucureştiul face un sfert din PIB, dar îl face şi pentru că are un milion de angajaţi, adică peste 20% din toţi angajaţii din România. Partea proastă că aceştia sunt tot atâţia potenţiali poştaşi ai virusului. Este foarte greu să închizi un astfel de oraş însă egalitatea între cetăţeni este înscrisă în Constituţie. Când unul ca Marcel Vela, “tatăl ordonanţelor militare” de acum un an stă ca boierul la masă, în restaurant, în ciuda crizei şi în dispreţul interdicţiilor pe care el le-a inventat, iar milioane de amărâţi sunt blocaţi în casele lor de luni de zile – apoi de aici pleacă şi neîncredera. Unde-i pandemia când tu eşti la restaurant cu amicii, iar eu frec clanţa cu spirt şi-mi stopesc bocancii cu clor, după o fugă de 10 minute la magazinul din colţ?

Preşedintele Iohannis spune că Bucureştiul nu va intra în carantină, dar vor fi întărite unele restricţii. Păi, atunci toate localităţile aflate în carantină ar trebui să beneficieze de acelaşi regim.

“Too big to fail"? Nu! Doar aşa poate fi menţinută coeziunea socială!

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO