Opinii

Iulian Anghel, editor politic ZF: Partidul Facebook, în prima lui confruntare cu realitatea

Iulian Anghel, editor politic ZF: Partidul Facebook, în...

Autor: Iulian Anghel

14.04.2021, 15:09 3107

Este păcat că s-a ajuns aici. Putem regreta înlăturarea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătăţii. Zecile lui de mii de fani de pe Facebook o regretă, cu siguranţă, şi caută răzbunare. Întrebarea este: se putea altfel?

Haide să ne uităm în trecut. După moartea ofiţerului de poliţie Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, premierului de atunci, Victor Ponta, i s-a cerut, în stradă, demiterea demnitarului. Ponta a refuzat, frustrarea publică s-a acumulat, iar el a fost obligat să demisioneze, mai apoi, după catastrofa de la “Colectiv”. Desigur că diferenţa între Oprea şI Voiculescu este de la cer la pământ (Voiculescu a făcut mult bine în trecut, ajutându-i pe bolnavii de cancer din România cu medicamente şi face mult bine şi acum prin fondurile pe care le strânge pentru spitale), dar, în politică, nu există nuanţe atât de fine. Post factum, un om care a fost atent la felul în care Voiculescu s-a comportat ca ministru al sănătăţii, în aceste puţine luni, se poate întreba: se putea altfel?

În opinia mea, premierul Cîţu nu a avut o altă soluţie decât demiterea ministrului său. Iar Dan Barna, copreşedintele USR – PLUS, pus în faţa faptului împlinit, nu avea o altă soluţie decât să accepte decizia premierului. Pentru că s-au adunat prea multe şi nimeni nu a răspuns politic pentru ele. Lista a ajuns prea lungă - oameni arşi de vii în spitale, spitale evacuate în miez de noapte, alţi oameni sufocaţi din lipsă de oxigen. Nimeni nu este vinovat pentru asta? Trăim vremuri complicate şi este evident că munca de ministru al sănătăţii este cea mai cumplită dintre pedepsele ce i s-ar putea da unui om în România de azi. Dar Voiculescu şi-a dorit această muncă. PNL a renunţat la un ministru bun al sănătăţii ca să-i facă pe plac dlui Voiculescu. Cum s-a achitat el de sarcini? Un minister nu este o feudă. Desigur, se vorbeşte enorm acum de “linşajul mediatic”. Dar deloc despre prestaţia fostului ministru al sănătăţii.

Este uşor să dai din gură şi să spui, precum unul dintre liderii USR: nici un ministru nu este mişcat fără acordul partidului! Iată că se poate! Acum USR vrea, în schimb, demiterea premierului PNL. Ca să nu plece de la guvernare! Este cea mai absurdă cerere ce putea fi formulată în aceste zile. PNL-ului nu-i va păsa de plecarea USR, iar USR nu va pleca de dragul lui Voiculescu.

Oricât se vor revolta pe Facebook fanii acestui partid, nimic nu schimbă realitatea că reţelele de socializare sunt o realitate paralelă. Veţi spune că pot schimba guverne. Este posibil. Dar cu ce le schimbi?

Este drept că fanii USR au fost luni întregi în stradă şi li se datorează enorm că România nu a eşuat şi nu este pe drumul Ungariei sau a Rusiei. Povestea este că miniştrii USR - PLUS au rămas în realitatea Facebook: cred că pot spune orice, că pot face orice, că nu pot fi atinşi de nimic. Şi-au făcut din ministerele lor corturi de copii, se joacă cu legi şi dau decrete în nume propriu. Pe Facebook sau pe blogul personal poţi face asta, chiar dacă eşti om mare. Într-un guvern real, aceasta este o bazaconie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO