Opinii

Iulian Anghel, editor politic ZF: Iohannis şi haita

Iulian Anghel, editor politic ZF: Iohannis şi haita

Autor: Iulian Anghel

09.11.2021, 14:15 1164

Acum este limpede. Circul făcut de PNL cu “guvernul minoritar” şi întreg preambulul crizei nu au avut decât menirea să justifice necredibila, până mai acum câteva luni, alianţă dintre PNL şi PSD.

Toate înjurăturile, de o parte sau de alta a liniei frontului, au fost rostite cu convingere doar de cei care nu ştiau jocul de culise. De aceea Ciolacu râdea când Iohannis numea PSD “ciuma roşie” sau când Florin Cîţu sustinea că PSD-ul este vândut ruşilor, iar social-democraţii sunt “duşmanii poporului român”.

Că şi-a aranjat sau nu Iohannis anii de final de mandat, că nu i-a păsat de opţiunea milioanelor de oameni care l-au votat, că o să păşească în istorie ca un ticălos, puţină importanţă are acum. Că a făcut dintr-un PNL de 25% un partid de nevolnici, iarăşi nu are importanţă. Pentru inşi ca Iohannis sau Cîţu virtutea stă în minciună – eşti “om politic” nu când îţi ţii cuvântul, ci când l-ai tras pe sfoară pe celălalt. Cu cât ţeapa este mai mare, cu atât statuia de ceară a omului politic iohannesian este mai impozantă. Nu ştii să faci din astea, nu ai ce căuta la masa de joc. Aceşti oameni numesc mârşăvia “artă a politicii”.

Desigur, nicio ţară de azi nu mai poate experimenta o democraţie directă (cetăţenii participă direct la toate deciziile cetăţii) precum se petrecea în Atena antică, iar soluţia este democraţia reprezentativă. O dată la câţiva ani (patru – cinci ani), electoratul îşi alege reprezentanţii. Această delegare le permite celor aleşi să facă cam ce vor cu puterea ce le-a fost încredinţată - să o arunce la câini, în troaca porcilor sau să o dea PSD. Chiar dacă cel care a ales este revoltat mai apoi, el nu are ce face până la viitoarele alegeri, pentru că aceasta este înţelegerea. O înţelegere care-l obligă doar pe alegător, nu şi pe ales. Dincolo de astea rămân semnele de întrebare ce trebuie să călăuzească răspunsurile viitoare. În cazul nostru, de pildă. Mai câştiga Iohannis alegerile cu 2/3 din voturi, dacă fidelii lui ar fi ştiut că, peste doar un an, el va începe manevrele subterane de apropiere de PSD, că va provoca o criză politică deşănţată, egală în lipsa ei de raţiune practică pentru ţară cu doar dezmăţul moral al celui care a provocat-o? Mai câştiga PNL 25% din voturi, fapt ce i-a permis să coaguleze în jurul său o structură de dreapta promisă, de altminteri, în întreaga campanie electorală? Nu! Iohannis ar fi câştigat, probabil, dar cu un scor ce nu i-ar fi permis să joace acum pe mormintele altora, iar PNL, la fel de probabil, nu ar fi fost vioare întâi în guvern. Aşa că, în plan moral,  manevrele cuplului Iohannis-Cîţu au consecinţa din planul fizic al falsificării unor alegeri.

Se vorbeşte, în aceste zile, de USL 2. Nici vorbă. USL (PSD şi PNL) a fost o structură anunţată înainte de alegerile din 2012. Că a plăcut sau nu unora sau altora, electoratul a ştiut de ea şi a votat ca atare. Despre noua alianţă dintre PSD şi PNL nu a ştiut nimeni, nesimţirea politică a fost jucată până la ultima carte: a început cu circul alegerilor din PNL, a continuat cu înlăturarea “sexo-marxiştilor” din guvern, cu moţiunea de cenzură a PSD, pusă în scenă de cuplul Iohannis-Ciolacu, şi apoi cu “guvernul minoritar”, toate pentru a-i oferi lui Iohannis argumentul mincinos că “nu se poate altfel decât cu PSD”.

Nu ştiu dacă această coaliţie va rezista, dacă va face ceva bun în afară de a-şi reîmpărţi ţara pe feude. Cert este acum că planul guvernării PSD-PNL nu este unul de avarie, ci a fost gândit cu mult înainte, nu spre folosul celor care au votat altceva acum un an, ci spre îndestularea haitei care nu se mulţumeşte să treacă criza, ci vrea să pună labele, încă de pe acum, şi pe următorul ciclu electoral.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO