Opinii

Investiţi în România!

Investiţi în România!

Autor: Dragos Damian

01.04.2018, 17:21 619

Mai jos este o opinie scrisa cu stangacie in 2012, cand Romania isi revenea din criza, si in orice caz, nu se astepta sa fie tigrul Europei in 2017, marcand cea mai mare crestere economica. Mai avem 2-3 ani de crestere economica din consum, asa ca ar trebui sa chibzuim cu intelepciune din ce vom creste dupa 2025, pentru ca pana atunci avem o sansa grozava ca in intervalul 2020-2025 sa fructificam investitiile structurale, fondurile europene, trecerea la Euro si noul Razboi Rece. Dar dupa 2025 exista pericolul sa intram in criza demografica, ne asteptam sa apara in perioada 2025-2030 inca 5 milioane de pensionari. Asa ca astazi as recomanda Romaniei sa investeasca in mileniali, pentru ca investitorii autohtoni si straini vor sti ei mai bine in ce vor sa investeasca, nu trebuie sa le spunem noi.

Probabil ca nu as fi acceptat  misiunea daca o autoritate publica, indiferent care ar fi fost aceea, mi-ar fi cerut sa promovez atragerea de capital in Romania. Asta chiar daca as fi onorat sa o fac, pentru ca am privilegiul sa administrez o investitie de aproape o jumatate de miliard de dolari care s-a dovedit un succes strategic, ajungand sa fie clasata pe locul 50 in randul celor mai profitabile intreprinderi din topul Ziarului Financiar. Pur si simplu, ca om de executie intr-o zona oarecum de nisa, nu as fi putut sa vorbesc despre strategia investitionala in Romania asa de eficient cum o fac analisti specializati pentru asa ceva.

Totusi, ma incumet sa vorbesc despre viitorul investitiilor in Romania si despre sansa exceptionala pe care o avem sa trezim interesul capitalului strain ca o reactie la un fapt oarecum serios: la un summit la care am participat recent, intr-un panel de discutii, s-a afirmat ca Romania nu este atractiva pentru investitii. Coarda patriotica a rezonat atunci sufficient de puternic incurajandu-ma sa notez astazi de ce cred ca o investitie in Romania are ratiuni strategice economice dar si politice, geografice si sociale.

Fara indoiala ca ciclul economic nu este prielnic, si ca ai nevoie fie sa fii convins de o evolutie sectoriala aparte sau de o piata hiperemergenta, fie sa ai o viziune nemaiintalnita sau un curaj aproape irational pentru a mai face o investitie strategica oriunde, cu atat mai putin poate intr-o tara precum Romania. In conditiile astea, de ce ai face un pas asa de important, aducand sa spunem 100 de milioane de Euro in tara?

In primul rand, pentru ca orice investitie va continua in urmatorii 5 ani sa coste doar jumatate. Restul il aduc programele operationale sectoriale finantate din fonduri europene sau ajutorul de stat pe care-l pune la bataie Ministerul Finantelor Publice. Nu, nu este usor sa accesezi bani din cele doua surse insa procesul este sufficient de standardizat si transparent pentru ca, urmarind metodologia de lucru prestabilita si avand un proiect competitive, sa devii eligibil pentru o co-finantare prin fonduri europene sau de stat. Si, aviz amatorilor care doresc sa starteze centre de dezvoltare si cercetare, exista facilitati fiscale care prevad reducerea impozitului pe veniturile rezultate din aceste operatiuni.

In al doilea rand, si asta capatand semnificatii in urmatorii 4 ani mai mult decat oricand, pentru ca Romania este vecina cu tarile din estul european extrem dar si de cele din Asia Centrala, de Orientul Mijlociu si de Nordul Africii - asezata fiind pe niste coridoare decente si sigure de infrastructura, care pot doar se evolueze si sa se modernizeze. Este clar ca investitiile directe in tarile din zonele mentionate comporta riscuri mult mai ridicate decat orice alte obstacole s-ar putea ivi in tara la noi si atunci, de ce n-ai aseza o platforma de productie in Romania, care in timp poate deveni o placa turnanta pentru o populatie regionala de circa 500-600 de milioane de consumatori.

In al treilea rand, daca ne uitam la politicile fiscale si monetare din prezent si la prognozele din viitor, pentru ca putem anticipa un trend de stabilitate, chiar evolutie. Exista vointa politica pentru aderarea la zona Euro, cota ramane unica si ramane la 16%, dobanda de referinta este respirabila iar introducerea normelor europene de IFRS a creat comparabilitatea si armonizarea necesare. Este clar ca bancile are trebui sa isi reporneasca motoarele creditarii in urmatorii 3 ani influentate in bine de aceste politici.

Si nu in ultimul rand, mai mult ca sigur pentru ca triumviratul creditorilor Romaniei, designerul disciplinei macroeconomice din ultimii 3 ani, va fi interesat sa directioneze investitii care noi – avem de returnat sume importante catre FMI, Consiliul European si Banca Mondiala, iar acestia vor vrea sa fie siguri ca exista PIB-ul care sa faca fata sarcinilor angajate.

Sunt cu siguranta si alte ratiuni, poate mai pragmatice, care sa apropie un investitor de Romania. Cele patru mentionate sunt cele care astazi mie mi s-au parut a fi cele plauzibile pentru a trage linie si sustine ca Romania este atractiva strategic pentru investitii - o investitie insemnand a avea la baza un plan de afaceri curajos pe termen mediu si contextul furnizarii de bunuri pentru acoperirea unor nevoi regionale.

Efectul de baza, subdezvoltarea, traditia industrial insufficient furctificata, austeritatea supravietuita, resursele accesibile, pozitia geo-strategica, siguranta si securitatea, infrastructura in curs de modernizare, repatrierea capitalului uman competent si calificat (si de ce sa nu admitem, ieftin). Nu sunt clisee de discurs politic, sunt mai mult ca sigur punctele tari care fac din Romania a sasea cea mai atractiva tara pentru investitii din Europa pentru urmatorii 3 ani, conform studiului lui Ernst & Young 2012 European Attractiveness Survey.

O sa las la acest punct comentatorii de specialitate sa atraga atentia asupra punctelor slabe ale Romaniei in ceea ce priveste atragerea de investitii. Cap de lista pentru a reaprinde apetitul pentru investitii in Romania ramane insa multasteptata recredibilizare politica de dupa alegerile din 2012 si apoi, 2016. Recredibilizare care ar fi sprijinita probabil si de numirea unui grup de specialisti care sa lucreze la elaborarea de politici economice sectoriale de atragere de investitii pana in 2020.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO