Opinii

Ce se întâmplă, sunteţi abia a treia masă la interior pe ziua de astăzi (joi, ora 18.30)? Clienţii s-au speriat de COVID şi Certificatul Verde şi nu mai vin dar au scăzut mult şi comenzile online: creşterea preţurilor peste tot, majorarea dobânzilor, vor mânca 700-800 de lei pe lună, aşa că banii trebuie tăiaţi de undeva

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Ce se întâmplă, sunteţi abia a treia masă la...

Autor: Cristian Hostiuc

31.10.2021, 23:40 7727

Joi, ora 18.30, la o pizzerie din centrul Capitalei „Ce se întâmplă, sunteţi abia a treia masă la interior pe ziua de astăzi (joi, ora 18.30)? Clienţii s-au speriat de COVID şi Certificatul Verde şi nu mai vin dar au scăzut mult şi comenzile online”.

De obicei, chiar şi în perioada de COVID, pizzeria era plină aproape tot timpul, iar bucătăria făcea faţă cu greu comenzilor online.

De la jumătatea lunii octombrie, după explozia numărului de cazuri COVID, clienţii au făcut un pas înapoi. După introducerea prezentării Certificatului Verde (mai mult de 50% din bucureşteni încă nu sunt vaccinaţi), clienţii au făcut încă un pas înapoi.

Al treilea pas înapoi a venit din scăderea comenzilor online, situaţia fiind valabilă pentru toate restaurantele.

La comenzile online nu ai nevoie nici de vaccin, nici de Certificat Verde. Creşterea preţurilor peste tot, începând de la energie până la frizerie, creşterea dobânzilor, ştirile de zi cu zi privind cazurile şi morţii de COVID, au instaurat o stare de incertitudine şi toată lumea a început să se retragă în carapacea de vreme rea.

România nu este foarte puternică pe zona de HoReCa – poate Capitala şi Clujul să ţină pasul cu Europa Occidentală – ceea ce ne-a salvat din punct de vedere economic în criza COVID şi a permis economiei să-şi revină atât de rapid (în continuare în România industria are ponderea cea mai mare în PIB).

Dar industria HoReCa angajează foarte mulţi oameni, peste 200.000, şi are un rol de socializare extrem de important.

În criza COVID, peste 40.000 de locuri de muncă din HoReCa au fost pierdute, conform asociaţiilor de profil, iar o treime dintre unităţi nu s-au mai deschis.

Comenzile online au crescut, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi scăderea vânzărilor la faţa locului. La acest lucru se mai adaugă şi faptul că 15-20% din valoarea comenzilor online rămâne „la aplicaţie”, adică la Glovo, Foodpanda, Tazz, etc.

Reducerea comenzilor online din ultimele săptămâni, atât ca număr, dar şi ca valoare, indică faptul că banii disponibili pentru „socializare” încep să se reducă.

Aşa, la un calcul sumar, primitiv, creşterea preţurilor peste tot (energie – plus 100 de lei, gaze – plus 100 de lei, utilităţi – plus 200 de lei, alimente, ţigări – plus 200 de lei, carburant – 100 de lei), majorarea dobânzilor (la un credit imobiliar de 85.000 de euro, creşterea ROBOR-ului de la 1,67% în vară, la 2,3% acum, înseamnă 200 de lei în plus la rată), înseamnă 700-800 de lei pe lună, care trebuie plătiţi, acoperiţi de undeva. Creşterea salariilor, asta într-un caz fericit, nu ştiu dacă va acoperi aceste creşteri.

700-800 de lei în plus pe lună înseamnă destul de mult.

Aşa că aceşti bani trebuie acoperiţi de undeva, iar prima dată, cele mai la îndemână resurse vin din reducerea banilor disponibili pentru a ieşi în oraş, pentru restaurant, sau pentru comenzile online. A doua resursă vine din reducerea banilor pentru economii, pentru plasarea lor la bancă sau în alte forme, Bursă, fonduri mutuale, etc.

De exemplu, din martie 2020 până în septembrie 2021, românii au înregistrat o creştere cu 42 mld. lei a economiilor de la bancă, respectiv de la 230 mld. lei (lei şi valută), până la 272 mld. lei la finalul lunii septembrie 2021.

O creştere a economiilor cu 20% înseamnă destul de mult.

Pe măsură ce vom intra în iarnă, situaţia din HoReCa se va înrăutăţi şi mai mult şi nu ştiu câţi vor reuşi să iasă din iarnă.

Nu ştim când se termină pandemia, dar ce ştim este că aceste creşteri de preţuri, de peste tot, ne vor mânca foarte mulţi bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO