Opinii

Inflatia anuala, sub presiuni electorale

Inflatia anuala, sub presiuni electorale
02.12.2008, 17:52 18

Cresterea lunara a preturilor si tarifelor cu 1,06% inregistrata in luna octombrie in raport cu septembrie a.c. mentine, in continuare, rata anuala a inflatiei la un nivel ridicat. Si anume, conform statisticii oficiale, rata anuala a inflatiei calculata octombrie 2008/octombrie 2007 a inregistrat nivelul de 7,39%, comparabil cu cel inregistrat in luna precedenta (7,30%). Desi nivelul lunar inregistrat de rata inflatiei a depasit estimarile analistilor rigurosi, inca mai exista voci care canta numai dupa ureche, suspectand ca inflatia se flescaieste la Institutul National de Statistica. Fara a fi partinic, nu putem ignora realitatea, asa cum este ea reflectata de statisticile oficiale nationale si internationale. Si in Romania, rata inflatiei se determina la fel ca in toate celelalte tari din Uniunea Europeana. Atat teoretic, cat si practic, este utilizata aceeasi metodologie elaborata de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat), pe baza unor criterii riguros stiintifice.

Dupa ce in luna august nivelul general al preturilor a scazut cu 0,09% (s-a inregistrat deflatie), iar in septembrie cresterea lunara a preturilor si tarifelor a fost de 0,40%, rata lunara a inflatiei din luna octombrie a inregistrat cel mai mare nivel din acest an (1,06%), pe fondul cresterilor insemnate de preturi la marfurile alimentare (1,14%) si al scumpirii semnificative a serviciilor (2,23%). In afara de factorii sezonieri specifici acestei perioade, asupra nivelului preturilor au avut un impact semnificativ presiunile si promisiunile electorale, in contextul influentelor crizei financiare internationale.
Din grupa marfurilor alimentare, cresteri deloc neglijabile au avut ouale (9,90%), legumele (3,66%), laptele si produsele lactate (1,61%) si carnea si preparatele din carne (1,05%). Impreuna, cu o pondere de 50% in cadrul grupei, cele patru categorii de alimente din cosul de consum al populatiei au contribuit cu 1,02 puncte procentuale la cresterea lunara inregistrata de marfurile alimentare. Telefonia, cu o pondere de 30,7% in grupa serviciilor si o crestere a tarifelor cu 3,35%, urmare a deprecierii monedei nationale, in octombrie, in medie cu 3,30% fata de euro, a avut un impact la nivelul grupei de 1,01 puncte procentuale. Si alaturi de alte scumpiri semnificative, precum cele inregistrate de autoturisme (2,91%) si tigari (2,56%), rata lunara a inflatiei a urcat in octombrie la 1,06%, fata de 0,40% in septembrie.
Pentru a nu fi prizonierii capcanei anticipatiilor inflationiste, uneori exacerbate, sunt de retinut cateva cifre ale statisticii oficiale. In agricultura, la principalele culturi
s-au inregistrat productii de cel putin doua ori mai mari decat in 2007. Si anume, productia la grau, secara si triticala (mai mare de 2,6 ori), floarea-soarelui (2,2 ori), porumb (2,1 ori), orz de toamna (2,7 ori), orzoaica de toamna (3 ori), orzoaica de primavara (2,2 ori). La cartofi s-a obtinut aceeasi cantitate de 3,2 milioane de tone. De subliniat ca in primele 9 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, productia de bunuri de uz curent a inregistrat un plus de 8,2%, iar industria alimentara si a bauturilor au consemnat o crestere de 6,8%.
Chiar si-n acest context de influente semnificative ale crizei financiare internationale, productia agricola foarte buna si absorbtia scumpirilor, la majoritatea marfurilor alimentare si o parte insemnata din marfurile nealimentare si servicii, de catre inflatia lunii octombrie, constituie premisele ca in noiembrie si decembrie a.c. ratele lunare ale inflatiei sa fie mai reduse. Iar rata anuala a inflatiei se va inscrie pe o traiectorie descendenta, panta scazand gradual, si exista sanse ca la sfarsitul anului inflatia sa se situeze sub nivelul de 7,0%.
 
Constantin Chirca este director adjunct BNR - Directia Statistica
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO