Opinii

În primul tur a fost învingător aparatul de partid

În primul tur a fost învingător aparatul de partid

Autor: Sorin Pâslaru

02.11.2014, 22:50 2583

Cu peste 40% din voturi în trei dintre cele patru sondaje făcute la ieşirea de la urne şi fără un alt treilea competitor în spatele lui Klaus Iohannis desprins din pluton, Victor Ponta este deocamdată în poziţie bună pentru al doilea tur.

Însă aşa cum la europarlamentare au fost diferenţe mari între exitpolluri şi rezultatele reale, dacă scorul lui Victor Ponta va scădea spre 36-37% şi scorul Monicăi Macovei, spre exemplu, despre care toată ziua de duminică au circulat informaţii că ar fi la 7-8%, va urca, turul II se va juca intens.

Pe de altă parte, necarismaticul Klaus Iohannis a câştigat 30% - 32% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, fără să fie o prezenţă puternică în mass-media, ceea ce arată puterea votului împotriva competitorului său principal. De altfel, Iohannis şi-a împărţit votul contra lui Ponta cu Monica Macovei şi Elena Udrea, către care s-au îndreptat probabil majoritatea voturilor nucleului dur pro Băsescu.

Primii doi candidaţi vor începe, probabil din această noapte, negocieri cu contracandidaţii ieşiţi din cursă.

Este însă posibil ca unii dintre contracandidaţi să nu ceară electoratului să-şi îndrepte votul într-o direcţie sau alta astfel încât confuzia să se păstreze.

În general aceste alegeri au fost marcate de multă confuzie, fiind un număr mare de candidaţi, care au aglomerat spaţiul politic şi mediatic. Deşi s-a discutat mult că numărul trei are o importanţă mai mare în aceste alegeri decât în altele, din plutonul de urmăritori ai primilor doi nu s-a desprins niciunul dintre cei trei candidaţi în mod decisiv, cu peste 10% din voturi. Abia atunci balanţa s-ar fi putut înclina mult mai uşor într-o parte sau în alta.

Voturile au reflectat până la urmă faptul că niciunul dintre candidaţi nu "arde" cu adevărat pentru a deveni preşedinte. Victor Ponta a fost împins de aparatul de partid, nefiind la vârsta şi experienţa necesară pentru o asemenea poziţie, Klaus Iohannis a fost o soluţie pentru PNL rămas fără candidat şi o şansă pentru PDL pentru a reveni pe scenă. Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei şi Elena Udrea au intrat în joc pentru a putea de fapt influenţa primele două poziţii.

Dacă se mai pune deasupra şi amestecul serviciilor secrete într-o măsură nemaiîntâlnită până acum la nişte alegeri - cel puţin nu atât de vizibil - este evident că alegătorii au simţit că toţi aceşti candidaţi sunt mai mult sau mai puţin controlaţi de alte forţe din spate.

Lipsa temelor acute din campanie - subdezvoltarea României, depopularea, stagnarea economică şi lipsa de orizont a populaţiei tinere, risipa uriaşă de resurse din sectorul public, epuizarea resurselor financiare şi umane -  a dus la această situaţie, de tablou fără surprize majore. Astfel, niciunul dintre candidaţi nu a putut magnetiza prin forţe proprii un electorat suficient de puternic ca să răstoarne calculele anterioare.

Niciunul dintre candidaţii care nu sunt făcuţi de aparatul de partid nu a reuşit să convingă în acest prim tur de scrutin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO