Opinii

Impozit pe cifra de afaceri vs. impozit pe profit – sentimente contradictorii

Impozit pe cifra de afaceri vs. impozit pe profit –...

Autor: Dragos Damian

02.07.2017, 16:20 1817

Nu cred ca sunt multi cei care stiu ca exista in Romania o linie de afaceri care este obligata la plata amandurora. Fabricile de medicamente din tara, indiferent de capital (sic!) platesc 16% impozit pe profitul realizat din activitatile operationale si suplimentar platesc si un impozit pe cifra de afaceri, de circa 20-25%, abil camuflat sub numele de “contributie” (este vorba de clawback, bineinteles).

Acest impozit pe cifra de afaceri este imposibil de prevazut pentru ca se modifica trimestrial in functie de o variabila calculata pe intreaga ramura economica si nu in baza afacerilor realizate de fiecare agent economic. Iata ca apartenenta la un anumit tip de industrie te discrimineaza deja in Romania, iar in cazul de fata de doua ori, odata fata de restul ramurilor economice si a doua oara fata de companiile farmaceutice care functioneaza ca birouri de reprezentanta, care platesc doar impozitul pe cifra de afaceri (“contributia”). Iar daca continua asa, fabricile de medicamente din Romania se vor inchide in urmatorii 5 ani rand pe rand, datorita supraimpozitarii.

Dar nu despre asta este vorba aici. Indiferent in ce domeniu ar activa (dar mai ales in industria de manufacturiere care aduce valoare adaugata), orice mare platitor de taxe si impozite merita sa fie invidios pe birourile de reprezentanta cu cativa angajati, cu cifre de afaceri de cateva ori mai mari decat ale sale, care nu platesc nici un leu in tara, desi beneficiaza de drepturi egale.

Sunt de inteles regulile comunitare cu privire la evitarea dublei impuneri si preocuparea legislatiei UE de a interzice tarilor membre sa inventeze taxe si impozite discriminatorii, la bunul lor plac. Dar in acelasi timp, este mai mult ca sigur ca guvernele vest europene, care au creat regulile, nu se confrunta cu cazuri de companii care fac afaceri de miliarde si platesc un euro in tara in care le fac.

Cunoscatorii stiu de altfel ca problema este alta in tara, si anume inabilitatea legiuitorului (sau lipsa de resurse, de competenta, de motivatie?) de a elabora reglementari si instrumente de control care sa verifice si sanctioneze aranjamentele prin care se pot realiza cifre de afaceri de miliarde si profituri zero. Si atunci este mai simplu intr-adevar, sa introduci impozitul pe cifra de afaceri care probabil, de fapt mai mult ca sigur, va ingenunchia definitiv calul care trage in loc sa nimereasca animalul de prada.

Romania, tara reusitelor sau rateurilor fiscale de tip “trial & error”, are in 2017 cea mai mare crestere economica din UE. Va mai creste din modelul de consum inca 3, poate 5 ani, dupa care va stagna. Si atunci, cu siguranta se va introduce impozitul pe cifra de afaceri sau un alt tip de impozit sau taxa sau contributie discriminatorie, pentru ca deja le vor fi introdus alte tari din estul Europei, care resimt acelasi risc de deficit de colectare pe care il resimtim si noi

Incheiam o opinie scrisa in 2015 in ZF astfel: “imi permit sa sugerez mediului de afaceri din afara industriei farmaceutice sa priveasca cu atentie arena dezbaterii cu privire la clawback si eventual sa se implice. Altfel se poate trezi ca va fi introdusa o astfel de obligatie si in alte domenii, pentru a nu mai aparea deficite”.

Dragoş Damian este şeful producă­to­rului de medicamente Terapia Cluj

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO