Opinii

Igor Teslenko, preşedinte Corteva în Europa: Este nevoie de investiţii în inovaţie pentru a spori securitatea alimentară în contextul incertitudinii pandemiei COVID-19

Opinii primite la redacţie

Igor Teslenko, preşedinte Corteva în Europa: Este...
08.04.2020, 14:05 119

Igor Teslenko, preşedinte Corteva Agriscience în Europa, consideră că este nevoie ca Europa să investească în inovaţie pentru a spori securitatea alimentară în contextul incertitudinii pandemiei COVID-19.

Într-o opinie transmisă ZF, Igor Teslenko spune că imaginile cu rânduri întregi de rafturi goale din supermarketurile din Europa ilustrează o situaţie îngrijorătoare – aceea că nu există suficientă hrană pentru a ne susţine cetăţenii în contextul focarului de coronavirus. „Din fericire, graţie lanţurilor de aprovizionare solide şi a fermierilor dedicaţi, nu vom rămâne prea curând fără alimente”, spune el.

Opinia integrală poate fi citită mai jos:

Europa trebuie să investească în inovaţie pentru a spori securitatea alimentară în contextul incertitudinii pandemiei de coronavirus

Imaginile cu rânduri întregi de rafturi goale din supermarketurile din Europa ilustrează o situaţie îngrijorătoare – aceea că nu există suficientă hrană pentru a ne susţine cetăţenii în contextul focarului de coronavirus. Din fericire, graţie lanţurilor de aprovizionare solide şi a fermierilor dedicaţi, nu vom rămâne prea curând fără alimente.

Într-adevăr, potrivit Indicelui Global al Securităţii Alimentare (GFSI) 2019, nivelul ridicat al veniturilor, riscurile reduse de sărăcie, preţurile stabile ale produselor alimentare şi sistemele solide de finanţare agricolă, fac din Europa a doua regiune cu cel mai mare punctaj al securităţii alimentare, după America de Nord. Reţelele de siguranţă socială asigură, de asemenea, şi securitatea alimentară pentru populaţiile vulnerabile, cu sprijin finanţat la nivel naţional, prezent în aproape toate ţările din regiune.

Însă actuala criză de sănătate COVID19 a scos la iveală vulnerabilităţile sistemului nostru aparent puternic şi este mai important ca niciodată să abordăm punctele slabe, concentrându-ne pe promovarea inovaţiei care le permite fermierilor să continue să-şi îmbunătăţească activitatea.

GFSI, dezvoltat de Economist Intelligence Unit, studiază situaţia sistemelor alimentare din 26 de ţări europene şi prezintă o analiză aprofundată a modului în care pilonii fundamentali ai accesibilităţii, disponibilităţii, calităţii, resurselor naturale şi rezistenţei au un impact asupra nivelului de securitate alimentară.

În ciuda faptului că Europa are performanţe solide în general, indicele din 2019 evidenţiază decalaje semnificative între Europa de Vest şi Europa de Est, cu ţări incluzând Ucraina şi Serbia care au rămas în urmă în domenii precum disponibilitatea, calitatea şi siguranţa alimentelor. De asemenea, s-au înregistrat creşteri puternice ale preţurilor în Rusia, Belarus şi Ucraina cu până la 8%. Trebuie să garantăm fermierilor şi consumatorilor din Europa de Est aceeaşi stabilitate, sprijin şi infrastructură disponibile în prezent în ţările occidentale.

După cum arată situaţia actuală, factorii externi precum acest virus, trebuie luaţi în considerare atunci când evaluăm capacitatea noastră de a ne hrăni populaţia. De asemenea, datele relevă aşteptări sociale ridicate faţă de agricultură şi producţia de produse alimentare.

În acest sens, îmbunătăţirea inovaţiei rămâne esenţială, iar Europa trebuie să îşi asume un angajament profund cu privire la introducerea unor măsuri de adaptare şi idei inovatoare de gestionare a agriculturii pentru a echilibra cererea socială, schimbările climatice şi atenuarea riscurilor.

Europa se descurcă excelent în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor privind resursele naturale şi promovarea ideilor de management agricol, însă şi securitatea alimentară necesită educaţie şi inovaţie. Acesta este motivul pentru care Corteva Agriscience promovează în Europa evenimente şi programe de cooperare care reunesc experţi şi conferă fermierilor capacitatea de a diminua impactul cauzat de schimbările climatice asupra producţiei agricole.

De asemenea, este clar că consumatorii din Europa îşi doresc un sistem mai durabil de producţie de alimente: Corteva este bine poziţionată pentru a susţine o conversaţie bidirecţională privind agricultura durabilă – aducând în prim plan nu doar perspectiva consumatorului către fermier, ci şi vocea fermierului către consumator. Astfel, oferind soluţii integrate care au un profil favorabil pentru mediul înconjurător, permitem, de asemenea, clienţilor noştri să fie mai productivi, în timp ce încă produc hrană suficientă şi sănătoasă pentru o populaţie în creştere.

Aşadar, graţie GFSI, avem dovezi clare că putem fi mândri de regiunea noastră, dar trebuie, de asemenea, să investim în continuare în inovaţie pentru a soluţiona carenţele noastre şi riscurile datorate condiţiilor sociale, deficitelor de resurse naturale şi schimbărilor climatice.

Şi, cel mai important, trebuie să arătăm societăţii că fermierii şi oamenii de ştiinţă lucrează neobosit pentru a asigura un lanţ de aprovizionare cu alimente nutritive la preţuri accesibile,  acum – într-o perioadă de criză – dar şi pentru generaţiile următoare. Toată lumea are un rol important în acest sens, iar noi vom fi acolo pentru a sprijini fermierii şi consumatorii la fiecare pas.

Igor Teslenko – President Corteva Agriscience Europa​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO