Opinii

Florin Pogonaru, AOAR: Cred că este momentul ieşirii din starea de derută şi paralizie şi asumării unor decizii investiţionale curajoase

Opinie

Florin Pogonaru, AOAR: Cred că este momentul ieşirii...

Autor: Florin Pogonaru

22.06.2020, 10:52 400

Pandemia cu diversele ei faze, a determinat o succesiune de reactii  din partea intreprinzatorilor romani.  In prima faza, reactia a fost de paralizie. Ulterior s-a inteles ca supravietuirea e asigurata de atitudinea  corecta in fata schimbarii si nu de constructia de scenarii si planuri.

Nu te  poti baza (numai) pe  strategii si planificare ci trebuie sa ai in primul rand atitudinea si reactii instictuale corecte, “gut feeling”.   Trebuie sa “simti” care e nivelul la care trebuie sa tii afacerea pentru a supravietui. Nu poti planifica.

Antreprenorii care au reusit sa si construiasca in Romania afaceri cu un anume grad de stabilitate si cu o oarecare masa critica sunt primii recomandati ca avand  mindsetul potrivit pentru supravietuire si dezvoltare  in continuare.

Cei care vor avea curajul asumarii acum de proiecte investitionale, vor fi castigatorii  periodei urmatoare.

Cu mentiunea ca, cele de mai jos reprezinta o opinie strict personala si nu o recomandare investitionala, cred ca este momentul iesirii din starea de deruta si paralizie si asumarea unor decizii investitionale curajoase.

Cu o mentiune prealabila: sa actionezi intr-un domeniu in care exista cerere solvabila la intern sau la export.

Argumentele pro sunt date de:

-contextul creat pana la sfarsitul anului, in care este probabila realocarea  pentru IMMuri de bani din celelalte programe europene(inclusiv din proramele de infrastructura mare POIM). Alocarea unor sume impresionante in “Green Deal” pentru proiectele legate de climate change, economie circulara, bioplastic etc asigura finantari pentru proiecte sustenaile pe urmatorii sapte ani.

Deci factorul de productie “capital” pare favorabil.

-existenta de forta de munca, inclusiv calificata, care urmare experientei Covid, s-a intors sau este dispusa sa se intoarca in tara  si care platita corespunzator poate asigura succesul proiectelor investitionale.

Deci factorul “forta de munca” este intr-o situatie  ceva mai favorabila.

-intelegerea de catre multi antreprenori romani a faptului ca o afacere rezista numai daca e bazata pe “valoare adaugata” si nu pe producerea de “commodities”. Avem o masa critica de antreprenori romani care se uita in prezent numai la dezvoltarea de proiecte bazate pe tehnologii avansate.

Deci si al treilea factor de productie “tehnologia” pare sa si aiba locul in ecuatie.

- si in sfarsit experientele precedentelor crize: cei care actioneaza primii sunt deobicei castigatorii pentru perioda urmatoare,

Sigur ca exista si factori de risc si argumente contra si ca fiecare antreprenor trebuie sa le aiba in vedere in functie de conditiile specifice  ale afacerii sale.

Instinctul imi spune ca pe domeniul meu de afaceri, este momentul Curajului.

Florin Pogonaru este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO