Opinii

Florin Luca, CEO GAC Innovation East Europe : Dincolo de tehnologie, bani sau politica actuală - 5 acţiuni pentru ca România să inoveze şi să se reinventeze. « Să trecem de la o cultură de lideri la o cultură de proiecte »

Opinie

Florin Luca, CEO GAC Innovation East Europe : Dincolo de...

Autor: Florin Luca

17.08.2020, 09:57 1070
 
 

Suntem cu totii de acord ca Romania are nevoie sa se reinventeze, sa inoveze in multe domenii pentru a urma un curs al istoriei pe care nimeni nu-l poate anticipa cu precizie in momentul de fata. Sunt voci care arata ca pentru a inova avem nevoie sa ne proiectam pe un teren vecin cu magia… Alti experti insista asupra adoptarii unei stari de spirit ce presupune asumarea unui pas in lateral pentru a vedea lucrurile din alta perspectiva si a iesi din rutina cotidiana care ne-a facut sa devenim de-a dreptul « orbi » la ceea ce se intampla in jurul nostru. Toti oamenii si organizatiile de succes accepta insa ideea ca, inainte de toate, este nevoie de o capacitate individuala si colectiva de a ne proiecta intr-un univers transformational.  Asadar, dincolo de dimensiunea tehnica specifica fiecarei arii de activitate, de politica actuala, de resursele financiare ce trebuie alocate, cum trebuie sa avem structurata mintea si comportamentele noastre pentru a inova? Ce trebuie sa facem ? Pentru a gasi solutii si raspunsuri la aceste intrebari, propun 5 actiuni prioritare.

1. Inainte de toate, trebuie sa fim in pas cu timpul. Trebuie sa simtim viteza transformarilor, sa nu mergem nici mai repede si nici mai incet decat epoca in care traim, sa integram propria inovatie in societate. Pentru a fi in pas cu timpul, trebuie sa-l intelegem, sa fim maturi. Aceasta maturitate sociala explica intr-o mare masura ca sunt tari, natiuni sau organizatii, ce au o apetenta pentru inovatie mai mare decat altele. Interferentele culturale pe care le-am avut de-a lungul anilor m-au facut sa identific o asemanare intre nivelul de maturitate al unei societati si nivelul de maturitate al unui individ. Exista astfel societati « infantile », in care oamenilor le place sa fie « mangaiati pe crestet » si sa li se spuna ce au de facut. Sunt dupa aceea societati « adolescentine », in care oamenii sunt plini de energie, vor sa faca ceva, dar nu prea stiu exact ce sau cum. In societatile « mature », insa, oamenii stiu ce vor sa faca. Il fac bine, si-l asuma si il protejeaza. Trebuie s-o recunoastem, Romania este inca la stadiul « adolescentin » in comparatie cu societatile occidentale mature la care ne revendicam de atata vreme apartenenta. Maturizarea sociala va fi deci cea mai mare provocare a noastra pe termen mediu.

2. Sa ne protejam mai bine creatiile. Garantarea dreptului de proprietate intelectuala este o dimensiune a statului de drept la care marile companii internationale se uita cu mare atentie atunci cand investesc intr-o tara si la care trebuie sa ne uitam si noi prin prisma identificarii cu precizie a propriilor noastre interese private, dar si nationale. Este din ce in ce mai dificil sa-ti protejezi ideile, creatiile, chiar daca reglementarile legate de protectia dreptului de autor sunt din ce in ce mai sofisticate si mai extinse la scara planetara. Discursurile pe aceasta tema au capatat dealtfel o tonaliate din ce in ce mai accentuata la Washington si Bruxelles, iar masurile protectioniste in domeniul tehnologiei sunt din ce in ce mai ample, ele devenind deja o tema de suveranitate nationala. In momentul de fata, spiritul demersurilor de la noi pe aceasta tema este mai degraba conceput pentru a proteja proprietatea intelectuala pentru interese de grup sau de pozitie dominanta, dar si asa-zise interese « romanesti » pe care nimeni nu le-a definit cu precizie.

3. Sa atragem, sa importam cunoastere (know-how) din bunele practici internationale fara a ne « intoxica » cu defetismul si complexele cunoscute ale culturii noastre. Sursele inovatiei sunt infinite, iar acest domeniu a devenit o veritabila industrie. Este de ajuns sa mentionam cercetarea fundamentala, cercetarea aplicata, studiile statistice, interferentele tehnologice si digitale, grupurile creative, analizele de procese, constrangerile de mediu, etc. Inovatia nu mai este doar apanajul marilor state, organizatii si corporatii. Sprijinindu-se pe o stare de spirit, inovatia este, inainte de toate, un demers individual. Ea se dezvolta cu precadere in grupuri mici. Multe din marile organizatii, corporatii sau chiar state au dealtfel tendinta de a incredinta anumite teme de reflectie sau chiar implementarea unor idei creatoare catre companii sau tari mici. Acest fenomen se observa si la nivelul statelor europene, in Franta, Germania sau in tarile nordice… Sa urmarim exemplul Israelului, care a devenit prin start-up-urile sale o adevarata pepiniera de tehnologie pentru intreaga lume occidentala.

4. Sa identificam, sa formam, sa motivam si sa pastram talentele. Avem oameni de resurse umane de valoare in Romania. Este momentul ca ei sa se implice mai mult in demersuri orientate catre inovatie, pentru ca ei cunosc procesele de identificare, formare, motivare si retentie a celor mai importante resurse: oamenii talentati, cu competente iesite din comun. Secretul reusitelor se sprijina in primul rand pe capacitatea de a identifica, forma, motiva si pastra oameni exceptionali, talentati pe intregul lant valoric al inovarii. De la momentul lansarii unei idei pana la momentul transformarii acesteia intr-un produs sau un serviciu vandabil si profitabil.

Pe langa competentele tehnice iesite din comun, ce sunt specifice fiecarui domeniu sau arie de activitate, acesti oameni exceptionali sunt in primul rand buni observatori, capabili sa urmareasca si sa identifice nevoile societatii in conditii reale, pe teren. Ei inteleg asteptarile pietei dincolo de ceea ce este exprimat pe cale scrisa sau verbala si au capacitatea de a iesi din sabloanele de analiza « clasice ». Sunt intuitivi, capabili sa realizeze conexiuni greu de identificat in mod normal si sa reinnoiasca in permanenta modul de analiza a unei situatii. Trebuie sa aiba apoi capacitatea de a face noi experiente, punand in practica cele mai concrete idei, testand in permanenta o multitudine de ipoteze de implementare. Stapanind foarte bine conceptele de analiza/ modelizare matematica, ei cauta sa minimizeze riscurile proiectelor de inovare / cercetare si prin intermediul testelor. Este foarte important sa stie sa creeze sinergii intre ideile si cunostintele acumulate intr-un anumit domeniu, printr-un spirit deschis, curios, ce privilegiaza rationamentul prin analogie. Unele dintre aceste talente trebuie apoi sa construiasca si o naratiune, o « poveste » in jurul proiectelor de inovare, pentru a incuraja dezbaterile publice si a deschide imaginatia catre viitor.

5. Sa invatam sa lucram in echipa, pe proiecte comune. Din pacate, majoritatea oamenilor competenti din Romania nu stiu sa lucreze impreuna. Fiecare incearca sa arate ca este mai destept decat celalalt. Astfel, putine sunt proiectele de anvergura care sunt conduse eficient si finalizate cu succes. Trecerea  de la o cultura de lideri la o cultura de proiecte ne va permite sa castigam mult, foarte mult. O etapa importanta, cu o magnitudine pe termen lung, va fi constructia unui sistem de invatamant orientat catre satisfacerea nevoilor societatii. Aceasta inseamna ca tara noastra trebuie sa-si aloce resursele ca o parte importanta din cei mai competenti oameni ai sai sa lucreze in urmatorii 10 ani in invatamant si cercetare. Numai astfel de oameni vor putea identifica, forma si aprecia talentele exceptionale. Si tot ei vor putea crea cu metoda si pragmatism clustere de inovatie / cercetare si dezvoltare sustinute de parteneriate intre marile companii, autoritatile publice si universitati. 

Sa nu uitam insa un lucru : un pas important pentru a inova, inainte de toate, este sa ascultam societatea Sa lansam Dezbateri Nationale, cu metoda si deschidere… Nimeni intr-o democratie nu se poate substitui acestui drept suveran. Aceasta ne va permite sa identificam cu precizie si mesajul pe care vrem sa-l transmitem acestei lumi, ca societate si ca natiune. Un mesaj vizionar, o esenta a ceea ce suntem si ce vrem sa devenim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO