Opinii

Fini sunt! De ce a majorat BNR avansul la creditele imobiliare pentru investiţii?

Fini sunt! De ce a majorat BNR avansul la creditele...

Autor: Cristian Hostiuc

27.10.2021, 12:43 5732

Mişcare surpriză. Prin schimbarea raportului garanţiei în valoarea unui credit, BNR a majorat avansul la împrumuturile imobiliare pentru investiţii pentru persoanele fizice. La lei, avansul creşte de la 15% la 25%, la euro de la 25% la 35%, iar la împrumuturile în alte valute de la 40% la 50%. Oricum nu se mai dădeau credite în franci elveţieni sau japonezi.

Este bine de precizat cu majuscule: Decizia BNR vizează creditele imobiliare pentru investiţii, unde destinaţia unui apartament nu este pentru a locui acolo, ci pentru a-l da în chirie şi a câştiga din randament sau să obţii câştig din creşterea valorii lui în timp, din momentul în care îl cumperi din stadiul de proiect până se livrează.

Pentru creditele ipotecare garantate de stat avansul rămâne la fel, la 15%.

De ce a făcut BNR această mişcare? În ultimii ani, piaţa imobiliară a început să crească accelerat, atât la nivelul construcţiilor, cât şi al preţurilor.

Din cauza scăderii dobânzilor la depozitele bancare în euro şi în lei, o parte dintre români s-au reorientat către alte investiţii, respectiv către achiziţia de apartamente.

Citiţi articolul integral pe Aleph News

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO