Opinii

Fini sunt! Băncile încep să crească dobânzile la depozite, dar nu vor acoperi creşterea inflaţiei

Fini sunt! Băncile încep să crească dobânzile la...
22.11.2021, 22:53 1036

Creşterea inflaţiei la 8% a spulberat aproape trei ani de dobândă bancară la depozitele populaţiei. România, ca de astfel toate ţările occidentale, se confruntă acum cu puternic dobânzi real negative, adică inflaţia este peste dobânda de referinţă a băncilor centrale sau la depozitele bancare.

În România avem o dobândă real negativă de 4-5% pentru economiile populaţiei la bănci, la titluri de stat, acolo unde dobânzile sunt mai mari, avem o dobândă real negativă de 3,5%, iar la depozitele în euro avem o dobândă real negativă de 5,4% pentru că majorarea cursului leu/euro este de numai 1,6%, cu mult sub inflaţie.

Presate de BNR, care strânge lichiditatea monetară din piaţă, băncile încep să majoreze dobânzile la depozite, dar creşterile vor fi limitate, între 0,5 şi 1%, peste dobânzile actuale de 1-3%. Băncile mai mici, care au nevoie de lichiditate, oferă depozite mai mari la depozite, de 4%, faţă de 1-3% cât oferă băncile mari.

Citiţi articolul intergral pe www.alephnews.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO