Opinii

Europa Unită, fără Regatul Unit

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Europa Unită, fără Regatul Unit

Autor: Iulian Anghel

31.01.2020, 13:30 763

Nu voi uita niciodată ziua de primăvară in care premierul Marii Britanii, Tony Blair, anunţa in Parlamentul de la Bucureşti că România va adera la UE şi că Regatul Unit susţine cu tărie România. Eram reporter şi acopeream zona de politică internă. Aşa că eram la Camera Deputaţilor, in loja presei. Se  intâmpla in mai, 1999. Nu erau telefoane mobile pe toate drumurile, eu nu aveam unul, iar site-urile de internet nici nu mai ştiu dacă existau. România era la pământ, din punct de vedere economic, iar imaginea ei externă era de plâns: din nou mineri spre Bucureşti, ţara mergea la cumpărăruri fără un gologan in pungă, iar un imprumut de 100 de milioane de dolari de la FMI părea o indatorare pe viaţă.

Dar am plecat, după discursul domnului Blair, ţopăind. Ţin minte că fugeam, de la intrarea de la Izvor a Parlamentului, prin parcul spre metrou, in care copacii, mici pe atunci, abia aveau frunze. Şi m-am oprit: eu de ce fug? Eram bucuros ca un copil: România mea va avea un destin!

Acum Marea Britanie a plecat. Pentru mine, este o mare tristeţe.

Toată lumea face calcule economice: ce, cum, cât, cât pierde fiecare. Câte miliarde, câte milioane, câţi saci cu aur. Dar nu am văzut comentarii care să arate cât pierde coeziunea statelor in care forma de guvernământ este democraţia.

Vedeţi, in Franţa, sunt greve. Dar nimeni nu a murit in Franţa in timpul protestelor. Negocierile sunt grele, dar se va ajunge la o soluţie. Aceasta este o democraţie.

Marea Britanie este o democraţie solidă, parlamentul Angliei are o tradiţie de sute de ani - Magna Charta Libertatum este emisă in 1215.

Statele Unite sunt o democraţie solidă, chiar dacă Dl Trump nu este plăcut de toţi. Ţările din UE sunt democraţii. Dacă numeri pe degete, câte sunt insă?

Am spus că, in Franţa, nu a murit nimeni, la protestele ce par că nu se opresc. Jandarmeria a renunţat la gazele lacrimogene care rănesc oamenii. Dacă “10 august”, in România, este in vizorul Justiţiei, acest lucru arată că România este o democraţie, chiar şubredă cum este ea.

In Iran, au fost omorâti sute de oameni, la ultimele proteste. In China, milioane de oameni sunt “reeducaţi”. In Venezuela, in Rusia, in toate ţările din Golf, in toată Africa, legea celui puternic este legea zilei.

Democraţia este legea celui slab (“demos” şi “cratos” – adica “puterea poporului”). Acum ne intoarcem la legile celor puternici.

Sunt atât de puţine “ţări ale celor slabi”, incât plecarea UK din UE este de plâns. UK va rămâne o democraţie puternică, dar plecarea ei slăbeşte coeziunea statelor care cred că şi cei slabi au drepturi.

De fapt, dacă ne uităm in istorie, democraţia este doar un accident.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO