Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Pandemia e ca o mică dictatură. Succesul vine la antreprenorii cu har, nu la cei care aşteaptă ceva în dar

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Pandemia e ca o mică...

Autor: Dragoş Dragoteanu

14.02.2021, 11:52 701

In ultimele trei decenii, antreprenorii umplu si duc sacul peticit al bugetului Romaniei. Nimic nou nici anul acesta. Sacul e acelasi, doar peticele sunt mai mari. Bugetarii au pus presiune pe sac an de an si, de abia acum, se pare, guvernantii si-au dat seama ca bugetul mai are putin si crapa.

Anul 1990 a fost anul nasterii mediului privat. Dupa 45 de ani de comunism, romanii cu spirit antreprenorial au primit cel mai frumos cadou. Viata de patron, transpusa intr-o piata libera, emergenta, este cea mai mare libertate de exprimare economica. Dupa 30 de ani de tranzitie ne-am obisnuit cu darul si am ramas cu harul. Acela de a supravietui economic, indiferent de cine a fost/este la guvernare. 

Daca inainte de inceperea pandemiei carcotasii mediului privat vorbeau numai de lipsa de predictibilitate, acum, cand predictibiliatea tinde spre zero, aceeasi vaicareti au alte reprosuri fata de guvernanti. Ma intreb adesea daca unii patroni mai fac diferenta intre comunism si capitalism. Daca nu reusesc, pandemia i-a ajutat sa-si aduca aminte de ceea ce era Romania inainte de 1990. Sa vrei sa faci si sa nu ai voie. Sa stii ca poti si sa nu ai cum. Sa incerci sa fii liber si sa ai sa limite impuse. Exact ca pe vremuri!

In opinia mea, o parte din antreprenorii vechi nu reusesc sa se desprinda de mentalitatea comunista. Cunosc multi patroni „decretei”  care inca se agata cu dintii de ajutorul statului. Pai ce sa-ti (mai) dea statul cand nu are nici pentru cheltuielile lui si se imprumuta ca sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor? Ce sa-ti ofere un guvern care de abia incropeste un buget, ca sa tina tara pe linia de plutire?

Eu consider ca harul antreprenorilor romani ar trebui sa fie altul. Principala calitate a mediului privat este data de motivatia de a se descurca in orice conditii. De a gasi solutii. Uneori ne merge bine, alteori nu. Traim intr-o jungla economica si spiritul antreprenorial al celor care vor sa aiba succes ar trebui sa ramana principala sursa pentru a fi ceea ce am ales sa fim si a continua sa facem performanta in mediul privat. 

In Romania, dupa parerea mea, exista o inteligenta pragmatica inepuizabila, pusa la grea incercare inca de pe vremea comunismului. Am depasit obstacole mult mai grele decat o criza cauzata de un virus. Antreprenorii romani ar trebui sa fie deja „vaccinati” pentru a reusi in propria tara. Poti sa faci performante si in vremuri foarte grele.

Daca noi ne vaitam, ce sa mai spunem de romanii plecati in strainatate, care au ramas fara joburi? Dar de conationalii saraci lipiti, care inca au WC in spatele casei? Dar de batranii care trag sa moara, dupa 45 de ani de comunism, si se uita cum guvernantii „democrati” nu respecta nici macar legile votate de ei? Despre zecile de mii de copii care se culca flamanzi, seara de seara, vreti sa va aduc aminte? Putina decenta, va rog !

Vad oameni de afaceri cunoscuti, care nu accepta ca pandemia nu a inventat-o guvernul roman, ci este universal valabila. Aproape zilnic cersesc efectiv fonduri de la guvern, desi unii au firme puternice si averi de multe milioane de euro. Dragi confrati, stiu ca unora nu va convine ceea ce scriu/spun, dar consider ca aceasta atitudine nu este demna de un antreprenor. Este adevarat ca in domeniul HoReCa cei mai multi operatori privati au fost lipsiti de alternative, dar in multe alte domenii consider ca existau variante fezabile de a face profit. Altfel, cum va explicati ca, intr-o piata concurentiala, in aceleasi conditii, unii reusesc si altii nu ?

Decat sa injuram guvernul mai bine ne canalizam energia pentru atragerea de fonduri europene. Pentru optimizarea proceselor interne din firma. Pentru eficientizarea activitatii angajatilor nostri. Cine are energie sa faca reprosuri altora si a gasi vinovati in alta parte, cred ca are energie si pentru lucruri constructive. Romania a platit un pret foarte mare pentru aderarea la UE, cotizeaza anual sume importante ca membru si guvernul impreuna cu antreprenorii ar trebui sa profite din plin de banii europeni. 

In orice economie, conjuncturile se schimba. Ciclic sau dintr-o data. Neasteptata a fost Revolutia din 1989, care ne-a dat posibilitatea sa fim ceea ce suntem. A fost un dar. Nedorita a fost aparitia pandemiei, care ne-a pus pe toti in aceeasi situatie. Acum, mai mult ca oricand, e nevoie de har. Unii antreprenori vor profita de aceasta oportunitate, altii nu. Darul primit in 1989 trebuie continuat cu harul necesar pentru a ramane activi in mediul privat si a ne mandri cu statutul de oameni de afaceri.

Ce va urma nu se stie, dar, cei care s-au saturat sa fie antreprenori, se pot angaja la stat. Acolo nu va trebuie niciun har si bugetul tarii - cea mai mare afacere din Romania - este un dar pentru toti bugetarii. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO