Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Până acum 3 luni, bogaţi s-au crezut mulţi, dar puţini vor reuşi să speculeze oportunităţile crizei actuale. Adevărata bogăţie se va vedea curând. În opinia mea, prosperitatea post-Covid 19 va fi dată de cash şi ... de oamenii valoroşi, din orice domeniu

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Până acum 3 luni,...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.05.2020, 19:20 15528

Desi sunt un optimist incurabil, nu pot sa nu fiu si realist. Va invit sa vorbim concret despre ceea ce poate intampla si ceea ce ne asteapta. In criza inceputa in 2008, economia Romaniei nu s-a dus in cap imediat. Apogeul a fost in 2009-2010. Sunt convins ca, antreprenorii care au supravietuit acelor vremuri nu isi aduc aminte cu placere de perioada respectiva.

          Chiar daca corona-criza va fi diferita de cea din 2008, in opinia mea, istoria se va repeta. Ma refer la inertia economiei, bazata pe psihologia consumului. Astfel, imediat dupa ce ispita comertului va trece, consumatorii vor deveni rapid mult mai precauti in a cheltui bani aiurea, pe lucruri care nu le sunt necesare. Pe ce ma bazez? Haideti sa ne uitam putin pe categoriile sociale care definesc Romania....

    1. Saracii sunt toleranti la crizele economice, de orice fel, fiind obisnuiti cu bani putini. Ei nu (mai) au o frustrare sa traiasca de pe o zi pe alta. Saracia este deja un dat pentru ei. A scoate capul din acest statut ingrat este exceptia exceptiilor. Din ce sa faca bani mai multi omul nevoias pe timp de criza? Din propria neputinta? Din involutia economica a clasei de mijloc? Din zgarcenia sau lacomia celor bogati, care sunt cei mai stransi la punga? Majoritatea celor saraci au o singura dorinta: sa se bucure daca au ce pune pe masa a doua zi. Paradoxul este ca, desi patura saraca va fi cea mai expusa la criza, viata acestora nu se va schimba prea mult, ei fiind obisnuiti cu greul. Daca spre sfarsitul anului vor exista mai multi someri decat in prezent, exodul romanilor la munca in strainatate va fi si mai mare. Saracia genereaza migratia fortei de munca si acest fenomen se va accentua la nivel global.

    2. Clasa de mijloc autohtona este decapitalizata. Personal cred ca cel putin 90% dintre antreprenorii locali sunt datori, sub diverse forme, la terti. Cei mai multi la banci, dar si imprumuturi la prieteni, rude etc. Sau au creditat propriile firme si acum nu mai au cum sa-si recupereze banii. In opinia mea, statisticile oficiale nu sunt relevante pentru ca oamenii de afaceri gasesc solutii care nu ajung in cifrele oficiale ale statului. Intr-o economie instabila, a face un business fara capital este cea mai grea misiune. Mai ales acum.

Degeaba multi isi vor relua activitatea. Principala problema va fi legata de lipsa clientilor, atat la servicii, dar mai ales la produse. Oricine poate initia comert, dar, in perioade de criza, comertul devine o povara fara clienti suficienti. Aici vad eu "pacatul" acestei recesiuni. Odata terminata inertia consumului, consumatorii vor deveni o "floare rara" si, din pacate, multi antreprenorii vor "mirosi" a paguba. Insolventele vor redeveni la moda si falimentul va bate la usa multora.

    3. Pana acum 3 luni, bogati s-au crezut multi, dar putini vor reusi sa speculeze oportunitatile crizei actuale. Adevarata bogatie se va vedea curand. In opinia mea, prosperitatea post-Covid 19 va fi data de cash si ... de oamenii valorosi, din orice domeniu. Aici se va face diferenta. In primul rand, cei care detin lichiditati si cei care vor avea o piata de desfacere legata "ombilical" la nevoile vitale ale oamenilor (gen farmacii, retaileri alimentari, fermieri seriosi etc.) vor avea o gramada de oportunitati de investitii si profituri mai mari.

In al doilea rand, a venit si vremea adevaratilor profesionisti sa devina oameni respectati in societate. Noua provocare a elitelor din business va fi sa lucreze cu cei mai buni profesionisti, din orice domeniu. De la manageri, medici, constructori, consultanti de top etc. In orice meserie vor exista oameni de valoare, parte integranta din afacerile prospere ale celor bogati. In viitor, marea provocare  pentru mentinerea prosperitatii celor bogati va fi conditionata de recrutarea profesionistilor adevarati. Si in Romania, cei bogati vor intelege curand ca trebuie sa plateasca un pret corect pentru a avea parte de oamenii cei mai buni. Cei care nu vor intelege asta, risca surprize neplacute, inclusiv falimentul.

          Cred cu tarie ca cel mai mare progres pe care-l va face mediu privat autohton va fi legat de disparitia sloganulului "merge si asa". Nu are cum sa merga tot asa. Odata ce economia va tremura si banii se vor castiga din ce in ce mai greu, inevitabilul se va produce. Romania are o sansa istorica sa devina o tara cat mai capitalista. Vom evita riscul unei economii inerte pe termen lung cand vom intelege ca suntem intr-o competitie internationala acerba si nu ne mai putem complace intr-un mediu mediocru.

          Asa ca, pregatiti-va pentru impact si tineti-va bine. Din inertie, economia va mai functiona o perioada. Cateva sectoare isi vor regasi suflul doar pentru o perioada de timp, dar greul nici nu a inceput. Cand nu mai ai cu cine sa faci afaceri, poate iti vei aminti de acest pariu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO