Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest: Cum frânează economia pulifricii politici ajunşi în administratia publica, adică cei care trag sforile în diverse partide pentru ei şi grupul de interese din spate. Pentru clarificare, conform DEX, pulifrici = individ neînsemnat

Opinie

Dragoş Dragoteanu, Euroest: Cum frânează economia...

Autor: Dragoş Dragoteanu

20.01.2021, 11:21 1105

Indivizii neinsemnati se vad. Pe pulifrici ii simti. De indata ce ai tangenta cu ei, tradeaza incompetenta. Pot fi recunoscuti usor. Vor sa iasa in evidenta cumva, nedemonstrand nimic deosebit in viata lor. Ei cauta intotdeauna cea mai usoara cale de a se realiza. De ce am folosit acest cuvant ? Pentru ca, in opinia mea, nu exista niciun sinonim care sa caracterizeze mai bine oamenii care submineaza progresul Romaniei! 

Experienta de viata mi-a demonstrat ca in politica si in administatia publica se cauta slugi si fomisti. I-am numit generic pulifrici. Adica, oameni mici. Acei neica-nimeni care trag sforile in diverse partide pentru ei si grupul de interese pe care-l slujesc.

Fenomenul de turma este „principiul” care-i ghideaza. Haita este definitia grupului de politruci. Ei nu actioneaza niciodata singuri, pentru ca singuri nu valoreaza nimic. Cand mai multi indivizi au acelasi scop, fiind calauziti de aceleasi „valori” si interese, cauta victime... Statul roman si bugetul public.

Pe asta s-au bazat si scolile superioare de partid si de stat. Diverse academii si scoli speciale, securisto-comuniste, destinate celor care urmau sa ocupe functii de conducere in diverse institutii publice, au fost special infintate dupa 1990 pentru a oferi diploma de smecheri. De pulifrici. Nu spun ca toti absolventii erau asa. Intamplator si rar, printre absolventi, erau si oameni de buna credinta. Totusi, fabricile de diverse diplome, multiplele plagiate dovedite au demonstrat ca ispita a fost mare, iar pulifricii patriei nu s-au putut abtine.

Cu cat mai multe diplome cu atat mai bine. CV-urile trebuiau sa dea cat mai bine la public, in caz ca cineva intreaba cum au ajuns diversi neica-nimeni sa conduca servicii si departamente in administratia publica locala si centrala. Atunci cand nu mai era loc pentru toti trepadusii politici s-au inventat agentiile subordonate guvernului sau ministerelor. Totii acolitii sistemului trebuiau sa manance o paine cat mai buna, iar pulifricii sa aiba un salariu baban garantat pe viata, ca inalti functionari publici.

Poate nici asta n-ar fi fost cea mai mare tragedie a acestei tari, daca intr-un final indivizii ajunsi in functii importante aveau minimul bun simt si se gandeau ca trebuie sa faca si ceva util pentru societate. Ca doar d-asta sunt platiti. Dar, din pacate, odata catarati in diverse functii, principala preocupare a fost sa intoarca obligatiile fata de colegii din partid si alti „lideri” de grupuri de interese. (A se citi si grupuri infractionale organizate, deconspirate de procurori in timp). Daca ati auzit ca diverse companii de stat au dat faliment sau au ramas vesnice “gauri negre” pentru bugetul tarii, nu trebuie sa va mirati. Ele sunt conduse de astfel de indivizi.

In opinia mea, toata aceasta armata de pulifrici a cucerit o mare parte din administratia publica, centrala si locala. Daca au ramas sau nu membri de partid nu mai conteaza. Partidul putea sa fie doar o rampa de lansare. Totul are un pret. Ceea ce a ramas este calitatea oamenilor din sistemul public de care depinde viteza cu care se misca economia tarii. 

Avizele, aprobarile, autorizatiile, acordurile, deciziile, raspunsurile la diverse petitii si sesizari, digitalizarea administratiei publice, organizarea si eficientizarea sistemului de stat depind astazi, in mare masura, de acesti pulifrici. Legile din Romania sunt atat de “bine” facute pentru administratia publica incat, practic, nu exista raspundere individuala. De aceea, acestor indivizi nu le pasa de comunitate, de prioritatile economiei si bunul mers al urbelor. Ei au salarii mult mai mari decat in mediul privat si functia garantata.

Pulifricii au gasit in Romania mediul ideal de exprimare. Nu o sa uit toata viata replica data de o persoana care a fost intrebata ce o recomanda pentru functia pe care o ocupa fara nicio pregatire, numai ca urmare a apartentei la un partid. Raspunsul a fost antologic si ramane emblematic pentru toti pulifricii ...„Vocea si talentul”! Sa fii tare in gura si talentat in a cauta oportunitati in gunoiul din sistemul public este dovada ca se poate. Sinceritatea si parvenirea pot sa mearga uneori mana in mana. Pulifricii stiu cine sunt si stiu ce/cat pot. Noi, antreprenorii, am aflat tarziu, pe pielea noastra. De aceea Romania evolueaza cu viteza melcului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO