Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: O zi liberă după rapel. Stimaţi politicieni, iată o idee pentru care vi se va mulţumi

Dragoş Damian, Terapia Cluj: O zi liberă după rapel....

Autor: Dragos Damian

10.02.2021, 18:48 23771

La 10 zile dupa prima doza de vaccin aveam un titru de anticorpi IgG de aproape 12, adica eram imunizat cu varf si indesat, daca esta sa ne luam dupa ghidurile internationale. Si practic fara reactii adverse, doar un pic de durere la locul injectarii.

Rapelul de luni insa, a fost cu totul alta poveste, marti a trebuit sa imi iau o zi libera, reactiile adverse au fost cu adevarat “zgomotoase”, dupa cum le-a caracterizat Profesorul Imbri. Toti cei cu care am vorbit despre rapel au spus acelasi lucru, reactiile adverse locale si generale au fost puternice, formula cea mai folosita pentru a le descrie este “ca si cand ai fi fost lovit de o masina”. De altfel nimic sa nu fi fost descris in prospect, dar toti au trebuit sa-si ia o zi de concediu de odihna sau medical si, noroc cu paracetamolul. Apoi, peste inca o zi, toata lumea era la loc in picioare, fara probleme.

Astfel incat, poate nu este o idee rea sa se aprobe prin lege ca angajatii care iau rapelul sa beneficieze de o zi libera a doua zi dupa inoculare, validata in baza adeverintei de vaccinare. Se evita pierderea unei zile de concediu de odihna sau mersul la medic pentru un concediu de boala care este de minimum 3 zile, pentru acuze care oricum trec intr-o zi. Chiar si daca nu exista reactii adverse, angajatul merita acest bonus pentru ca s-a vaccinat (pentru ca bonusul de 50 de lei pe care l-am propus nu mai are sens cel putin deocamdata, prin schimbarea strategiei de vaccinare).

Sunt convins ca politicienii sunt oricand deschisi la propunerea de a aproba cate o zi libera si, in acest caz, o zi libera dupa rapel chiar ca ar fi foarte bine primita. In plus, in 2021, 8 din cele 15 zile libere cad la sfarsitul de saptamana, asadar, PIB-ul Romaniei nu va avea de suferit prin ziua libera de dupa rapel.

ZF a lansat campania #Vaccinarea reporneste businessul – pandemia ne-a costat 70 de miliarde de lei in 2020 (diferenta intre deficitul bugetat, de 3% si cel rezultat, de 10%). Vaccinandu-ne suntem in situatia pe care specialistii in sanatate publica o descriu foarte bine drept “sanatatea nu este un cost, ci o investitie”. Si daca nu credeti asta, va invit sa cititi fragmentul de mai jos din cartea lui Matt Heig “Cum sa opresti timpul”. Veti intelege de ce, inclusiv datorita vaccinarii, traim cu 30-40-50 de ani mai mult decat in secolul XVII.

“.....acolo locuisera doi frati, Nat si Rowland, dar amandoi murisera. Nat, de febra tifoida* cand avea 12 ani, iar bietul Rowland din cauza unei tuse misterioase** inainte sa implineasca un an. Asta explica si lipsa parintilor. Din pricina febrei de dupa nastere*** (ceva obisnuit pe vremea aceea), mama lor isi daduse sufletul la o luna dupa ce-l adusese pe lume pe Rowland, de unde si fragilitatea bebelusului, iar tatal lor murise de varicela****......”

 

* febra tifoida - se vaccineaza / trateaza

** tusa convulsiva – se vaccineaza / trateaza

*** febra puerperala – se trateaza

**** varicela – se vaccineaza / trateaza

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO