Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Europa, La Mulţi Ani! Până în 2034 mută la Cluj-Napoca sediul Comisiei Europene. Probabil puţini ştiu faptul că Cluj-Napoca are o populaţie urbană de aproape două ori mai mare decât Bruxelles-ul, şi cele doua oraşe sunt comparabile ca şi suprafaţă şi planuri de extindere metropolitană

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Europa, La Mulţi Ani!...

Autor: Dragos Damian

09.05.2021, 19:15 1394

La interviurile de angajare esti intrebat unde te vezi peste 5 ani sau chiar peste 10 ani.

Probabil ca nu exista o intrebare de interviu: “ce vrei sa faci peste 13 ani?”, adica in 2034 cand Uniunea Europeana incheie un nou ciclu de planificare.

In 2008, acum 13 ani, Cluj-Napoca nu conta. Astazi, in 2021, are aeroport international de pe care se zboara spre 100 de destinatii inclusiv spre Heathrow si Charles de Gaulles (cum poate schimba o pandemie economia mondiala, pana de curand era prea scump si numai sa zbori peste acele locatii….). Are BT Arena, are Cluj-Arena, este un centru medical, financiar si IT de renume, are 4 universitati in topurile internationale, are transport public electric cat nici un alt oras din Romania, in 5 ani a dat cel mai mare festival muzical din estul Europei. Vechile concentrari de manufactura sunt inlocuite incet-incet cu industrii internationale. Ce mai, are o traiectorie de dezvoltare si modernizare la care daca se gandea cineva in urma cu 13 ani, in plina criza, era trimis la reabilitare.

In 13 ani, in 2034, Cluj-Napoca se spune ca va avea (si mai mult ca sigur ca va avea) Spital Regional, metrou, centura metropolitana si legatura cu autostrazile din culoarele europene, filarmonica, transport autonom. Si altele.

Probabil putin stiu faptul ca Cluj-Napoca are o populatie urbana de aproape doua ori mai mare decat Bruxelles-ul, si cele doua orase sunt comparabile ca si suprafata si planuri de extindere metropolitana. Nu stiu daca in termeni de cosmopolitanism si ambitii de dezvoltare cele doua orase sunt comparabile, dar pentru Cluj-Napoca este loc doar in sus.

Estul Europei va aduce in urmatorii 13 ani ceea ce s-a pierdut prin Brexit in Uniunea Europeana, anul 2020 nefiind cel mai “glorios”, politic vorbind din istoria de peste 70 de ani a Uniunii – de ce sa n-o spunem, a fost de fapt cel mai rau.

Vor fi primite in UE tari din Balcani, poate si Moldova, Ucraina, si cine stie ce alte tari care vor dori sa adopte stilul de viata european. Si atunci este natural ca una sau mai multe dintre institutiile politice care conduc UE sa vina intr-o tara, intr-un oras, din estul Europei.

Asadar, de ce sa nu vina la Cluj-Napoca, orasul care in urma cu 13 ani nu avea nimic si care peste 13 ani va avea fara indoiala capacitatea institutionala, organizatorica, de infrastructura, academica si de cosmopolitanism sa gazduiasca, sa spunem, sediul Comisiei Europene.

Cei care spun ca e o nebunie, sa isi aminteasca ce era Uniunea Europeana in 1950 si ce este acum. Sau ce vroiau sa faca peste 13 ani, in 2008, cand Romania incheia primul an de membru al Uniunii Europene. Si desigur, sa isi aminteasca inghesuiala din terminalul aeroportului Cluj-Napoca din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO