Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 5 sfaturi pentru cei care se intorc la serviciu de la cei care nu au plecat de la serviciu

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 5 sfaturi pentru cei care...

Autor: Dragos Damian

03.05.2020, 15:58 3322

In curand se intorc la job foarte multi corporatisti si lucratori industriali, dupa 2 luni de pauza. Multi sunt ingrijorati pentru sanatatea lor, pe buna dreptate. 5000 de angajati din fabricile de medicamente din Romania nu au avut pauza nici macar o zi, si nu au avut nici un fel de problema de infectare. Asta pentru ca in industria farmaceutica exista o cultura foarte foarte foarte responsabila de Environment, Health, Safety (EHS – mediu, sanatate, siguranta).

Am crezut ca este o idee buna sa prezint cinci sfaturi de bune practici pe care noi le-am pus in aplicare cu sfintenie in ultimele 2 luni si care ne-au ajutat sa trecem peste aceasta perioada, fara efecte secundare. Informatiile de mai jos, venite din propria experienta, nu dintr-un manual de igiena, pot inspira sefii organizatiilor medii si mari, mai ales cele care lucreaza in cladiri de birouri, spatii industriale si situri de productie. Daca cineva crede ca implementarea masurilor de mai jos este scumpa, atunci sa se gandeasca la costul izbucnirii unei mini-epidemii de Coronavirus in propria-i organizatie.

 
1.      Numiti un “epidemiolog de serviciu”, cineva din HR, eventual chiar Directorul HR.

Sa fie un coleg care sa stapaneasca minime cunostiinte medicale si despre COVID-19, sa fie responsabil pentru starea de sanatate a fiecarui coleg si pentru implementarea tuturor masurilor de preventie impotriva Coronavirusului.

 

2.      Gadget-ul de masurare a temperaturii este noul prieten al organizatiei.

Un termometru-pistol este suficient, un scanner termic este perfect la organizatii mari; cereti administratorilor cladirilor de birouri sa instaleze unul. “Epidemiologul de serviciu” va fi instruit cum sa interpreteze rezultatele si asupra masurilor pe care trebuie sa le ia.

 

3.      Creati o cultura de a) distantare individuala, b) eticheta respiratorie si c) igiena a mainilor

a) Distantarea individuala de 2 metri este mai eficienta decat masca si manusile, pe care marea majoritate a angajatilor oricum nu le folosesc corect. Reganditi pauza de fumat si pauza de masa.

Evident, veti distribui si masti si manusi pe cheltuiala voastra tuturor angajatilor.

b) Pe cati ati vazut ca tusesc sau stranuta in pliul mainii? “Epidemiologul de serviciu” trebuie sa instruiasca angajatii s-o faca. Cand 100% dintre angajati o vor face, atunci aveti eticheta respiratorie dorita.

c) Creati un reflex prin introducerea unei pauze fazata de spalare / dezinfectie a mainilor. Dupa un timp colegii o vor face singuri. Nu uitati sa cereti administratorilor cladirilor de birouri sa instaleze dispensoare de sapun / dezinfectant.

Promovati a) b) si c) prin signalistica in toate locurile cu putinta.

 

4.      Uniforma / echipament de servici, ideal de unica folosinta. Dezinfectia totala a spatiilor odata pe saptamana

Doua dintre caile de bolta ale protectiei individuale.

Prima nu este o gluma, evita transportul virusului de acasa la servici si invers. Ganditi-va la ceva creativ, care poate sa stimuleze si sanatatea mintala a colegilor.

Cereti administratorilor cladirilor de birouri sa faca dezinfectia totala o data pe saptamana

 

5.      Testare in organizatie, stoc preventiv de medicamente.

Ambele discutabile, prima nerecomandata, a doua de-a dreptul interzisa.

Cereti sfatul unui specialist in functie de situatia din organizatia voastra inainte sa cedati ofertelor retelelor medicale care va vor tapa de bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO