Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Politicienii au furat ideea cu o zi liberă pentru vaccinare şi au trecut legea prin Parlament. Excelent. Iată încă trei idei legate de deficitul de forţă de munca pe care îi rog să le fure şi să le treacă prin Parlament

Opinie

Dragoş Damian, CEO Terapia: Politicienii au furat ideea...

Autor: Dragos Damian

01.07.2021, 14:57 859

Pe 10 februarie publicam in ZF o opinie prin care solicitam politicienilor sa dea o zi libera care sa se scada din concediul legal pentru angajatii care se vaccineaza, ca sa stimuleze procesul de vaccinare. Dupa 5 luni si un refuz in Senat recent Camera Deputatilor a aprobat legea si acum este la promulgare.

Ca ideea a fost furata si inregistrata de altcineva este o normalitate cu care ne-am obisnuit in toate domeniile. Dar daca asa functioneaza tehnica de legiferare, iata inca trei proiecte pe care ii rog pe politicieni sa le fure si sa formuleze acte normative in baza lor. Ele sunt legate de deficitul teribil de forta de munca cu care se confrunta absolut toate domeniile, dar in special industria de manufactura. Si pentru ca astazi orice domeniu a devenit “industrie” subliniez, INDUSTRIA DE MANUFACTURA, cel mai mare contributor industrial la PIB, cele mai mari investitii, cele mai multe joburi create. In urma cu o luna se inchidea o fabrica in Arad din cauza deficitului de forta de munca, altele sunt in pericol. Fabricile isi fura unele altora inginerii specialisti in echipamente si procese industriale. Acum doua zile la zf.live Romulus Badea vorbea despre instalatorii asiatici si africani care in 10 ani ne vor repara tevile.

Am putea evita toate acestea, ne-am putea retine copii in tara si am putea revigora industria cu valoare adaugata daca am avea o foaie de parcurs industrial foarte clara pana in 2030. Asadar, Stimati Politicieni, intr-un document mult mai scurt decat faimosul PNRR, uitati alte trei idei pe care va rog sa le furati si transformati in legi.

  1. ZECE DOMENII STRATEGICE DE INDUSTRIE DE MANUFACTURA.

Lasati o vreme la o parte IT-ul si automotive si imobiliarele si HORECA. Faceti o lista cu 10 sectoare de manufactura pe care sa se axeze Romania si pe care statul sa le sprijine strategic. Industria alimentara, industria mobilei, industria chimiei sarii, industria materialelor de constructii, industria electrocasnicelor, etc., etc. Luati de exemplu industriile care inregistreaza cel mai mare deficit de balanta comerciala si intorceti-le din drum. Tot focusul sa fie pe aceste domenii, toate scolile si facultatile sa dea absolventi care sa fie pregatiti pentru aceste domenii. Da, asa cum facea Ceausescu, erai pregatit sa lucrezi intr-un domeniu industrial anume de pe bancile liceelor, scolilor profesionale si facultatilor. In momentul de fata Romania alearga dupa investitii in toate directiile, fara sa aibe o strategie sectoriala anume. Este altceva sa stii ca te duci la 2-3 investitori din domeniile strategice, le prezinti ajutorul de stat pe care-l acorzi si ii convingi sa vina in Romania. In 2015, pentru prima data, am avut Strategia Nationala pentru Competitivitate, care evident a disparut. Este momentul sa avem 10 domenii in care Romania sa exceleze si catre care sa mobilizam toate resursele.

  1. DIRECTORI DE FABRICI IN CONSILIILE DE ADMINISTRATIE ALE COLEGIILOR SI UNIVERSITATILOR TEHNICE.

Directori de fabrici din cele 10 domenii strategice despre care vorbeam mai sus trebuie sa devina membrii cu drepturi depline in CA, nu parti ale unor consilii consultative de dragul PR-ului sau ca sa sponsorizeze aranjamentele conducerilor din colegii si facultati. Oameni cu greutate, care sa lucreze la curicula, sa conecteze invatamantul cu cele 10 domenii strategice, sa aduca specialisti din industrie care sa predea la elevi si studenti, sa asigure internship-uri. S-o spunem raspicat, colegiile si universitatile tehnice trebuie sa devina pepiniera de muncitori si ingineri calificati pentru cele 10 domenii strategice, pentru ca acum sunt generatoare de export de munca calificata si producatori de analfabeti functionali - bacalaureatul de anul acesta este inca o dovada, daca mai era nevoie de una.

  1. ACTUALIZARI IN REGLEMENTARILE INVATAMANTULUI DUAL SI PROFESIONAL.

Singura vibratie pozitiva transpartinica din educatie este generata de invatamantul dual si cel profesional, fara indoiala cel mai de succes parteneriat public-privat in educarea tinerilor – scoala si cariera, unicul proiect sustenabil facut in 30 de ani pentru o Romanie educata. Dar exista si un risc foarte mare pentru industriasii care investesc in el, si anume ca tinerii extrem de bine calificati in fabricile din tara sa plece din tara la sfarsitul stagiului de pregatire pentru ca, evident, si UE se confrunta cu un deficit enorm pe piata muncii. Asadar, exista riscul ca invatamantul dual sa devina o sursa de forta de munca calificata pentru UE, si nu pentru fabricile din tara. Sunt necesare reglementari foarte precise, pentru ca investitorii vor fi confruntati cu o fluctuatie de absolventi de invatamant dual care in cele din urma in maximum 5 ani va distruge aceasta forma de pregatire profesionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO