Opinii

Dorin Oancea, Business Magazin: Ce înseamnă o faţă de selfie şi creierul de selfie

Dorin Oancea, Business Magazin: Ce înseamnă o faţă de...

Autor: Dorin Oancea

22.04.2016, 19:15 698

O oră petrecută la Fontana Di Trevi, în Roma, mi-a permis să remarc că oamenii au, mai nou, o „faţă de selfie“, o modificare involuntară a feţei ce implică un surâs fericito-încremenit, prilejuită de aruncarea bănuţului în fântână şi obţinerea, nu-i aşa, a certitudinii întoarcerii în oraşul etern. Cum bine zicea cineva recent, o să ajungem să fotografiem totul şi să nu mai privim nimic.

Una dintre ştirile de săptămâna trecută care a provocat ceva emoţie a fost faptul că un computer a pictat un tablou într-o manieră asemănătoare cu a lui Rembrandt. Noul Rembrandt a fost realizat după ce maşina a analizat 346 de portrete pictate de maestru, a centralizat 148 de miliarde de pixeli, dar şi 168.263 de fragmente din tablourile pictorului şi a printat 3D tabloul, pentru a replica tuşele pensulei. Totul a durat un an şi jumătate.

Când am citit ştirea, am mormăit că nu-i nimic nou sub soare. Asta pentru că în urmă cu 19 ani un profesor de la Universitatea din Oregon a învăţat un computer să compună muzică într-o manieră asemănătoare cu aceea a lui Bach. Ceva mai târziu a apărut şi un CD care cuprindea nu numai imitaţia de Bach, ci şi imitaţii ale unei sonate de Beethoven, a unei mazurci de Chopen, a unei suite de Rachmaninoff, ba chiar şi creaţii ce imită stilul lui Mozart, Stravinsky sau Scott Joplin. Veţi putea găsi unele pe YouTube – unora le place, altora nu, ba unul spune că este o tortură şi că muzica respectivă ar trebui vândută CIA pentru a fi folosită la chinuirea teroriştilor.

Şi mai există şi computere care scriu articole de presă şi computere care fac analize pentru Wall Street.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO