Opinii

Diferente de cultura diplomatica si politica

30.08.2004, 00:00 35



Saptamana trecuta, foarte aproape de granita Ucrainei cu tara noastra, s-a petrecut un eveniment dezaprobat la modul cel mai categoric de Guvernul Romaniei si de opinia publica: inaugurarea - pe care as numi-o simbolica - unei parti din canalul Bastroe. Este o lucrare contestata in Romania, pe plan european si inclusiv de organizatii ucrainene.



Cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale din Ucraina, inalte oficialitati au participat la o plimbare cu ambarcatiunile pe bratul Bastroe, pe o portiune din ceea ce vecinii nostri doresc sa devina un canal prin care unul din bratele Deltei Dunarii sa fie transformat intr-o cale de acces fluvial catre Marea Neagra.



Gestul semnifica decizia tarii vecine de a continua proiectul in pofida protestelor indreptatite si energice ale Romaniei, Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA, comisarului european pentru mediu, inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, cancelarului Germaniei Gerhardt Schroeder, Comisiei Internationale pentru Protectia Deltei Dunarii, si a unui numar impresionant de organizatii pentru protectia mediului inconjurator din intreaga Europa.



In Romania evenimentul a creat o emotie puternica. Sute de oameni au manifestat in centrul capitalei pentru oprirea acestui proiect a carui realizare va periclita la modul cel mai serios cu putinta existenta unui loc absolut unic in intreaga lume: Delta Dunarii, care face parte din patrimoniul natural international, protejat de UNESCO.



Luarile de pozitie ale societatii civile din Romania au fost transante si constante. Le-am urmarit cu mult interes si vreau sa multumesc inca o data celor care au inteles sa ia atitudine in aceasta problema si s-au mobilizat intr-un mod exemplar pentru a sustine o cauza de interes national. Efortul nostru, al celor care detinem pozitii oficiale, a primit un sprijin important. Societatea civila a trecut un test de maturitate si a demonstrat o capacitate ridicata de a sustine un scop cu relevanta pentru interesul national si pentru spatiul european extins. A fost totodata si un exemplar parteneriat dintre guvern si organizatiile neguvernamentale pentru apararea unui simbol national.



Dincolo de demersurile repetate pe langa cancelarii si institutii occidentale Romania a solicitat, in baza prevederilor internationale, inclusiv infiintarea comisiei internationale de ancheta care sa cerceteze si sa dea un verdict asupra impactului de mediu pe care proiectul ucrainean il are in plan transfrontalier. O decizie pozitiva a comisiei va obliga autoritatile ucrainene sa tina cont de punctul de vedere al Romaniei in toate aspectele legate de acest canal.



Presedintele si Primul Ministru au decis joi 26 august - exact ziua inaugurarii canalului - demararea procedurilor de sesizare unilaterala a Curtii de la Haga in cazul delimitarii platoului continental si zonelor economice exclusive la Marea Neagra.



Ulterior acestei hotarari l-am convocat pe ambasadorul ucrainean la Bucuresti pentru a-i transmite dezaprobarea ferma exprimata la cel mai inalt nivel in Romania fata de continuarea de catre autoritatile ucrainene a lucrarilor de construire a canalului Bastroe.



Am fost acuzati - e drept, acuzatiile au fost solitare - pe plan intern ca nu am adoptat o pozitie suficient de transanta. Pentru cei care inca mai cred ca Romania isi mai poate permite sa lase sa treaca cu vederea evenimente care contravin interesului national precizez ca facem demersuri pe acest subiect de doi ani.



Valul de reactii internationale din ultima saptamana este si rezultatul unei diplomatii tacute si eficiente. Fara nici o exceptie, pozitiile noastre coincid cu cele exprimate de forurile europene si internationale. Vom continua cu aceeasi energie demersurile noastre pe langa organizatiile europene si internationale si pe langa asociatiile de profil pentru a aduce la cunostinta orice evolutii in acest caz.



Totodata vom continua sa solicitam cu toata energia si cu toate mijloacele la dispozitie o serie de chestiuni elementare care tin de fapt de conduita europeana: incetarea imediata a lucrarilor pe care vecinii nostri le desfasoara pentru aceasta constructie pana la elaborarea unui studiu independent legat de impactul lucrarilor asupra mediului; remiterea catre partea romana a unei documentatii solide si argumentate, sprijinita pe date stiintifice; cooperarea pentru bunul mers al cercetarilor comisiei internationale de ancheta; respectarea cadrului juridic bilateral, precum si a reglementarilor internationale.



Romania doreste sa abordeze si sa solutioneze aceasta problema conform dreptului european in materie de protectia mediului, a reglementarilor europene si internationale si a documentelor bilaterale in vigoare.



Romania este o tara europeana membra NATO care a apelat pentru solutionarea chestiunii in discutie la instrumentele internationale, politice, diplomatice. Dorim ca in cel mai scurt timp din dialogul nostru sa dispara aceste diferente de cultura diplomatica si politica.



Nu suntem si nu vom fi nici o clipa de acord cu aceasta incercare a Ucrainei de a pune ne pune in fata faptului implinit. Romania a pornit relatia cu Ucraina avand ca obiectiv construirea unui raport onest, echilibrat si modern cu un vecin important, care si-a castigat independenta recent si care are un rol important in securitatea si stabilitatea europeana.



Am salutat si am sprijinit dorinta legitima a Ucrainei de a se apropia de NATO si de Uniunea Europeana. Importanta acestui stat este un adevar cunoscut pe plan international, iar Ucraina nu are nevoie sa faca gesturi care sa reaminteasca acest fapt. Comunitatea internationala urmareste cu atentie si interes perioada aceasta cu atat mai mult cu cat in Ucraina vor avea loc in mai putin de doua luni alegeri prezidentiale.



Credem ca locul de drept al Ucrainei este in Europa unita si ca intreaga Europa are un interes intr-o Ucraina democratica si angajata catre reforme care sa demonstreze atasamentul real fata de valorile europene: pluralism politic, libertate de exprimare, toleranta si respect fata de minoritati, economie de piata.



an problema Bastroe, Kievul a cazut la un test important al vointei sale reale de apropiere de Romania si de Europa. Timpul nu este inca pierdut.





* Mircea Geoana este ministrul afacerilor externe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO