Opinii

Despre frumuseţe şi alte nimicuri

Opinie Iulian Anghel, editor politic ZF

Despre frumuseţe şi alte nimicuri

Autor: Iulian Anghel

06.05.2020, 16:11 526

Dispariţia revistei Dilema este o drama. Stiu ce inseamna drama – sunt obsedat de etimologii.

Dincolo de moartea a orice este pamantesc, intrebarea mea e. Ce e?

De ce citesc?

De ce invat?

De ce scriu?

De ce sper?

De ce iubesc?

De ce traiesc?

Ah, stiu, lucrurile astea sunt de mii de ani... Doar un prost mai pune astfel de intrebari.

Am pe masa la care scriu o amestecatura de carti - de la istoria timpului a lui Hawking la „Memoriile lui Hadrian”, a lui Yourcenar, de la poemele lui Ibsen si la pana la „Pe aripile vantului” a  Margaretei Mitchell. De ce le-am scos din rafturi si ce vor ele de la mine?

Daca ma uit mai adanc in mine, vad ca aceste carti sunt despre nimic.

Dilema a fost o revista despre nimic. De ce o citeam si de ce as citi despre nimic?

Stau de o saptamana cu cartea lui Nietzsche in brate, “Dincolo de bine si de rau”. Cred ca e a patra oara cand o citesc. O carte despre nimic, din care nu inteleg nimic. Culmea este ca imi place acest nimic.

Am stat o vreme in casa lui Dan Perjovschi, cel mai strălucit artist de azi al nimicului. El şi Lia, sotia lui, fac desene, pe care apoi le sterg. Fumam pe vremea aia si, in casa la ei, era o”instalatie”, adica o lucrare de arta care insemna un costum, un pachet de tigari Marlboro si o bricheta cu o gagica dezbracata. Cum eram lefter, i-am fumat tigarile si i-am consumat bricheta. Ani de zile m-am gandit: ce a vrut Lia sa spuna, cred ca al ei era aranjamentul acela pe care il credeam stupid. Pana am inteles: cat de mic sunt eu in aceasta lume. Si gol. Un costum si o bricheta. Un aranjament pe care eu il socoteam sui imi arata, peste ani, o cale spre inima mea, cale pe care nu o banuiam. Dan deseneaza pe pereti si apoi sterge. De ce? Poate fi nemurirea pe care eu nu o stiu. Nimicul.

Huizinga explica fenomenal in “Homo ludens” ca suntem facuti pentru joc. De cand ne nastem si pana murim.  Un joc de copii, un joc de batrani, zice Arghezi care nu l-a citit pe Huizinga.

Dilema facea parte din acest joc. Nu aducea profit? Cum sa aduca profit ceva despre nimic?

In mecanica cuantica sunt mort si viu, in acelasi timp.

Cum se poate?

Aceste mari intrebari tin lumea in picioare. Nu poti fi viu inainte de a fi mort. Marile intrebari sunt despre nimic.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO