Opinii

Deficitele s-au accentuat ingrijorator

02.05.2006, 00:00 20

Reuniunea de primavara a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale a adus schimbari istorice in structura si modul de functionare ale celor doua institutii financiare internationale. FMI a devenit, prin votul ministrilor de finante si al guvernatorilor bancilor centrale, cel mai important organism financiar la nivel global. Fondul a devenit astfel principalul reper institutional pentru tarile macinate de deficite economice majore. FMI a fost mandatat sa inceapa imediat negocieri cu tarile care inregistreaza deficite comerciale si financiare mari si sa se asigure ca politicile ratei de schimb si cele comerciale se coordoneaza pentru a preveni crize financiare mondiale. In aces fel, FMI a capatat un rol cheie in dezvoltarea unei noi abordari economice la nivel mondial, privind cu precadere combaterea deficitelor interne severe si a dezechilibrelor comerciale accentuate.

Tot la reuniunea de primavara a FMI si BM s-a decis, la nivel informal, ruperea acordului stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar. Atitudinea Guvernului de la Bucuresti fata de "micul contabil" de la Washington reprezinta principalul motiv al acestei rupturi. De mai bine de un an si jumatate reprezentantii Fondului recomanda, iar Executivul condus de premierul Tariceanu se face ca nu aude sau ca nu pricepe. Efectele acestei rupturi vor fi resimtite pe termen mediu si lung, o data cu scaderea gradului de incredere in politicile guvernamentale si in capacitatea de dezvoltare a economiei nationale.

Economia romaneasca este puternic afectata de derapajele intretinute de politica falimentara promovata de guvernarea actuala. Deficitele inregistrate pe plan extern - deficitul de cont curent si deficitul comercial -, dar si deficitele bugetare s-au accentuat ingrijorator in ultimul an si jumatate. In conditiile in care guvernul Tariceanu nu pare dispus si nici capabil sa raspunda acestor derapaje grave, Romania este amenintata in anii care urmeaza de posibilitatea unei crize financiare severe, care va afecta economia nationala pentru multi ani si cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Recomandarile FMI au vizat intotdeauna reducerea dezechilibrelor macroeconomice. Acestea se refera, in primul rand, la o mai buna coordonare a politicilor guvernamentale cu cele ale BNR, subliniind nevoia de sustinere a unui program investitional public mai puternic, cu masuri mult mai corecte si mai concrete in limitarea consumului. De asemenea, expertii institutiei financiare internationale au insistat asupra necesitatii unor masuri de crestere a productivitatii muncii, pentru a putea fi reluata cresterea competitivitatii produselor romanesti.

Expertii Fondului au avertizat in nenumarate randuri asupra necesitatii coordonarii politicilor fiscale cu politica monetara pentru a reduce presiunea inflationista din economie. Diminuarea ratei inflatiei pana in jurul valorii de 3% reprezinta cel mai important criteriu de convergenta reala pretins de la un stat viitor membru al UE. In acest moment este evident ca acest lucru nu se va intampla pana la momentul aderarii Romaniei la comunitatea europeana, ceea ce va atrage dupa sine criticile Comisiei Europene si ale FMI. In plus, la reuniunea de saptamana aceasta, ministrii de finante ai tarilor membre ale UE vor recomanda Guvernului implementarea unor politici fiscale mai prudente. Oficialii europeni insista pentru majorarea veniturilor bugetare ca pondere in PIB, astfel incat Romania sa poata sustine proiectele europene din perioada postaderare.

Derapajele economice care afecteaza economia romaneasca au nevoie de o rezolvare urgenta. Acordul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar a fost anulat, iar misiunea din luna mai a FMI nu va mai ajunge in tara noastra. Cu toate acestea, expertii Fondului vor veni in Romania la toamna pentru a ajuta la elaborarea bugetului pentru anul viitor. Reprezentantii FMI vor sa se asigure ca bugetul pentru anul 2007 va raspunde cerintelor Romaniei ca tara membra a UE si va constitui un instrument eficient pentru combaterea dezechilibrelor macroeconomice inregistrate in 2005 si 2006.



Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO