Opinii

Declaratiile lui Basescu si prioritatile mandatului de presedinte

10.01.2005, 00:00 12

Declaratiile lui Traian Basescu au mai multe trimiteri decat s-ar parea la prima vedere. Intrega clasa politica a reactionat la aspectele care tin mai degraba la relatiile de putere dintre formatiunile politice. Cele mai multe comentarii au aparut pe marginea convocarii alegerilor anticipate, desi transformarea lor dintr-un scenariu de strategie in realitate parea cea mai indepartata dintre posibilitatile invocate de presedintele tarii.
S-a consumat multa energie si pe comentariile legate de iesirea sau nu a PUR de la guvernare, pe posibilitatea, iar destul de putin probabila, a revocarii din functie a presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ambii de la PSD. Asta cu atat mai mult cu cat nu exista proceduri precise, iar comisiile de schimbare a regulamentului celor doua camere nici nu sunt constituite.
Acum, ca PUR nu a iesit de la guvernare pare tot mai probabil ca Basescu sa-si fi folosit toate declaratiile din cadrul primului interviu pe care l-a acordat in calitate de sef al statului intr-un scop mult mai precis si mai minor decat se anticipa. Anume, sa pondereze, ba chiar sa elimine pretentiile PUR la impartirea prefecturilor si, probabil, la impartirea fotoliilor de secretari de stat.
In aceste conditii, s-ar putea spune ca presedintele Basescu a folosit cam multa munitie din dotare si a iscat valuri de proportii importante doar pentru ca alianta aflata la guvernare sa nu se adanceasca intr-un scandal care risca sa ii strice dintru inceput imaginea. De asemenea, este tot mai clar ca amenintarea cu alegerile anticipate a fost scoasa in decor ca potential de santaj la adresa PUR, singurul partid care a intrat in Parlament nu prin forte proprii, ci pe liste comune cu PSD. Alegerile anticipate au fost, in acest caz, un mijloc prin care Basescu a urmarit sa aduca Partidul Umanist in situatia de a-si proba loialitatea fata de partidele cu care s-a asociat la guvernare.
In interviul cu pricina mai exista insa o serie de declaratii care au o relevanta imediata. Acestea au fost mai putin comentate iar in randul clasei politice nu au iscat nici un comentariu.
Este vorba despre declaratiile referitoare la lupta impotriva coruptiei. Basescu a spus, in acelasi interviu, ca intentioneaza sa rupa orice legatura dintre grupurile de interese, chiar mafiote au fost denumite de catre presedinte cu alte ocazii, si nivelul de varf al ierarhiei puterii. El s-a declarat multumit ca a reusit, din aceasta perspectiva, ca nici un grup de interese, nici o structura mafiota, sa nu aiba legaturi cu reprezentantii actuali ai partidelor in Guvernul Tariceanu. Apoi, si-a exprimat speranta ca va putea tine caracatita departe si in cazul prefectilor sau alsecretarilor de stat.
Astfel de declaratii trebuie citite cu atentie. Mai ales ca ele au aparut in zilele de preluarea mandatului in mai multe randuri. A fost cazul deplasarilor sale la sediul unor institutii-cheie in lupta impotriva coruptiei. Basescu s-a folosit de instalarea ministrului de Interne, Vasile Blaga, pentru a lansa un mesaj spre politisti care ar putea fi privit ca fiind amenintator, oricum ferm. El le-a spus reprezentantilor Politiei romane ca este deranjat ca activitatea acestei institutii nu a insemnat dezvaluirea legaturilor dintre marii corupti si lumea politica. Le-a spus, la un moment dat ceva care ar putea fi rezumat cam asa - ii stim impreuna pe corupti, dar voi, politistii, trebuie sa aduceti dovezile care sa probeze astfel de fapte.
Cam la fel a fost si mesajul pe care Basescu l-a transmis celor de la SRI. Aceasta a fost prima institutie pe care Basescu a vizitat-o in calitate de sef al statului. Acolo, lucratorii de la SRI au auzit pe un ton mai retinut ca este nevoie sa aduca probe privind legaturile dintre grupurile de interese si varful clasei politice.
O recitire a discusurilor din timpul campnaiei ale lui Basescu arata ca acesta a pus accentul pe lupta impotriva coruptiei, iar dupa numirile la care a contribuit pare ca aceasta tema va fi in atentia sa. Vasile Blaga este omul pe care Basescu l-a avut alaturi in momentele dificile prin care a trecut Partidul Democrat intre 2001 si 2003. El este cel care s-a ocupat de organizarea partidului - de structura ca atare a acestei formatiuni. Probabil ca pe aceasta calitate s-a bazat actualul presedinte in momentul in care a decis sa il ia pe Blaga de la Cotroceni si sa-l puna in fruntea Politiei - institutia care aduna probele la dosarele de coruptie.
Este important de urmarit pe cine anume va promova seful statului la conducerea SRI. O stire recenta anunta ca toti sefii de servicii secrete vor fi schimbati, cu exceptia celui de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Probabil ca nu imediat, dar este clar ca in cateva luni vor fi facute aceste schimbari. In cazul SRI s-ar putea sa fie o problema. In acest caz, este important votul Parlamentului. Presedintele este cel care propune persoana de la conducerea SRI, insa Parlamentul se pronunta prin vot in privinta acestuia. Este insa putin probabil ca o propunere prezidentiala in acest caz sa fie respinsa de catre parlamentari, chiar daca PSD, sa zicem, nu ar fi de acord, in principiu, sa-i fie inlocuit fostul coleg, Radu Timofte.
Serviciile secrete, Politia si Ministerul Justitiei par sa fie institutiile pe care presedintele Basescu se bazeaza mult in acoperirea promisiunilor sale electorale. Aici insa nu are nevoie de majoritate parlamentara, ci de oameni capabili care sa modifice sistemul. Are nevoie nu doar de titulari, ci si de o pleiada de tehnicieni dotati si respectati, integrii, care sa asigure transferul de mentalitate. Caci, in primul rand, de asta este vorba atunci cand se vorbeste in Romania de devoalarea mrilor corupti, de sfartecarea legaturilor dintre grupurile mafiote si elita politica.
adelina.radulescu@zf.ro

* Adelina Radulescu este seful Departamentului Politic al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO