Opinii

De ce vom rămâne fără doctori: nimeni nu încearcă să îi ţină în ţară. Şeful de promoţie de la Medicină pleacă şi el: Am ales meseria asta să lupt cu boala, nu cu sistemul

De ce vom rămâne fără doctori: nimeni nu încearcă să îi ţină în ţară. Şeful de promoţie de la Medicină pleacă şi el: Am ales meseria asta să lupt cu boala, nu cu sistemul

Autor: Cristi Moga

02.10.2011, 14:40 2888

Circa 600 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti au depus vineri dimineaţă Jurământul lui Hipocrate la Sala Palatului, intrând practic în corpul medicilor români.

După şase ani de şcoală, în noiembrie vor susţine rezidenţiatul, în urma căruia îşi vor alege specializarea pentru care se vor pregăti în spitalele româneşti încă trei-patru ani. Doar cei care vor. Deoarece pe holurile Sălii Palatului mulţi dintre studenţi vorbeau despre stadiul la care sunt cu învăţarea limbilor străine, precum germană, franceză sau suedeză, deoarece engleza nu este suficientă pentru ţările în care visează să ajungă, în general, cei mai ambiţioşi şi mai pregătiţi dintre ei.

Şi nimeni nu încearcă nu neapărat să îi oprească, ci măcar să vină în faţa lor pentru a le prezenta un proiect, o speranţă, un motiv pentru care să se gândească de două ori înainte să aleagă străinătatea.

La Medicină nu este vorba de mâna de lucru necalificată care a plecat în Spania sau Italia deoarece din România au început să plece şi puţinii investitori în industrie care într-adevăr contează. Pentru medici ambiţioşi, "curaţi", care ştiu două-trei limbi străine, nu va închide nimeni din Europa piaţa muncii!

Pe scena Sălii Palatului, dintre autorităţile care pot schimba direcţia şi viitorul sistemului medical s-a prezentat doar o foaie, de pe care a fost citit un discurs al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, profesor doctor care s-a ridicat şi a ajuns primar tocmai din corpul medical. Nu a putut veni, l-a scuzat rectorul facultăţii, fără a da mai multe detalii. Dar nu a putut veni nici Ministrul Sănătăţii care, la ritmul la care s-au schimbat miniştrii în ultimii ani, a ratat probabil singura şansă de a vorbi în faţa a 600 de doctori. Ce avea mai important de făcut?

Pe agenda primului-ministru ce poate fi mai important decât sistemul de învăţământ şi cel medical? Dacă ai şcoli bune şi reuşeşti să ţii în ţară vârfurile, nu mai plângi când pleacă Nokia cu slujbele de 600-700 de lei. Poţi să te lupţi să atragi investiţii cu grad de specializare mai ridicat şi salarii mai bune pentru produse şi servicii care nu pot fi externalizate încă în Asia.

Dacă tu, familia ta şi cercul tău de apropiaţi vă trataţi la Viena sau te miri unde când ai o problemă medicală, sistemul local nu mai reprezintă o prioritate.

În tot acest timp, dintre cei doi şefi de promoţie de la Medicină, care au absolvit cu media 10 curat, unul deja şi-a făcut planuri de plecare. "Am ales meseria asta să lupt cu boala, nu cu sistemul", a spus acesta la Sala Palatului, dar cine ar fi trebuit să îl audă probabil nu era în sală.

Nici măcar de la spitalele private către care se îndreaptă speranţele multora dintre cei care se gândesc să rămână nu a fost nimeni să le adreseze câteva cuvinte. În parale, casele de avocatură stau cu ochii pe cei mai buni studenţi de la Drept încă din facultate, iar la absolvire o bună parte sunt recrutaţi din ziua doi. După intrarea în barou pot ajunge să câştige peste 1.000 de euro lunar. Pentru că afacerile merg înainte şi marile case de avocatură sunt private şi realizează că fără materia umană rămân fără clienţi şi fără profit.

La Medicină, în schimb, studenţii îşi primeau papirusul cu jurăminte pe melodia "Go west!". Şi cine îi poate condamna când după 18 ani de şcoală vor ajunge la 25 de ani să lucreze pentru 670 de lei, ca la Jucu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO