Opinii

Dau un raport pentru o ţară

Dau un raport pentru o ţară

Autor: Sorin Pâslaru

20.08.2012, 20:32 1984

Cele 480 de pagini ale raportului despre Hidroelectrica al administratorului special reprezintă primul exerciţiu de analiză în adâncime a activităţii unei companii de stat.

Achiziţii la preţuri supradimensionate, 70 de sporuri, 39% din personal încadrat la TESA (tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ), energie cumpărată de la termocentrale şi revândută la jumătate de preţ pentru a respecta contracte păguboase.

Întrebarea este de ce o astfel de analiză nu putea fi făcută de proprietarul companiei, statul român, prin reprezentanţii săi de la Ministerul Economiei ÎNAINTE de a fi decisă riscanta intrare a companiei în insolvenţă. Şi nu numai în cazul Hidroelectrica. Mulţi vorbesc la televizor de administrarea proastă a companiilor de stat, dar niciunul din miniştrii instalaţi în Calea Victoriei nu a venit în faţa presei cu un raport cuprinzător, de 500 sau de 1.000 de pagini, despre modul cum sunt administrate companiile din subordine.

Drama este că numai atunci când nu mai sunt bani şi trebuie să fie tăiate cheltuielile se pun oamenii de la stat să numere banii. Când a trebuit să fie tăiate salariile cu 25% în iunie 2010, preşedintele Traian Băsescu a acceptat sugestia Ziarului Financiar ca fiecare instituţie să publice pe site-uri salariile angajaţilor. De altfel, lipsa exerciţiului "raportării" este un minus al administraţiei româneşti perpetuat de la o putere politică la alta.

Cine ar vizita cabinetele miniştrilor din România ar rămâne mirat ce sărace sunt bibliotecile lor. Pe rafturile semigoale sunt în cel mai bun caz colecţii de legi în loc de rapoarte şi analize.

Nu înseamnă că nu pot fi discutate multe din datele prezentate în raport. Totuşi, axa economică a unei ţări este constituită din companiile din energie, iar oamenii care lucrează sau proiectează un baraj de care depinde soarta unui oraş aflat în aval şi nu numai energia sa electrică trebuie să câştige suficient. Un specialist în energie se formează în cel puţin 10 ani şi trebuie ţinut în companie, într-o formă sau alta, cu sporuri sau fără.

De aici însă până la şoferi care să câştige cât preşedintele este cale lungă. Aici este spaţiul pentru numirile politice şi pentru abuzuri.

Situaţia din energie este mai complicată însă decât nişte salarii de la Hidroelectrica şi un raport cuprinzător ar trebui făcut pentru întregul sector energetic. Contractele la preţ preferenţial de la Hidroelectrica nu ar fi apărut dacă producătorii din energie nu s-ar fi împărţit după tipul de producţie a energiei, precum nicăieri în Europa. În general, energia hidro, mai ieftină, finanţează modernizarea producţiei de energie termo, pe bază de cărbune, sau investiţiile în eoliene, în cazul unor companii precum Enel, Electricite de France sau CEZ.

Exerciţiul raportării în detaliu trebuie continuat pentru marile companii de stat. Poşta Română, Romsilva, Romgaz, Electrica, Tarom - multe întrebări se pun despre cum companii similare din străinătate, aflate în poziţie de monopol, funcţionează cu marje de profit de 10-20% din venituri, numai în România acumulează pierderi de sute de milioane de euro sau au profituri infime.

Pentru că dacă şi la Loteria Română, care primeşte bani contra hârtii şi plăteşte premii de jumătate din încasări, s-a pus problema insolvenţei, ce să mai spui despre Tarom ai cărei reprezentanţi dau ca primă cauză pentru pierderile de 200 mil. euro din ultimii patru ani, bineînţeles, preţul combustibilului.

CEC-ul reprezintă deocamdată una din puţinele entităţi cu capital de stat care au reuşit să avanseze cât de cât, să prezinte o altă imagine măcar. Chiar dacă este la fel de învechit la capitolul interoperabilitatea conturilor (nu poţi plăti decât la CEC-ul din sectorul/din oraşul de care aparţii o amendă sau taxa de paşaport), schimbările la capitolul de prezentare în faţa clienţilor s-au făcut.

Este evident însă că un raport asemănător, de 500 de pagini, despre modul cum sunt administrate resursele, veniturile top-managementului şi cât de justificate sunt în raport cu rezultatele, poziţia sa în economie în raport cu posibilităţile, ar scoate la iveală destule surprize.

Aşteaptă cineva să intre în insolvenţă Loteria, Poşta, CEC-ul sau Romgaz-ul pentru a face un raport cuprinzător despre cum sunt administrate?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO