Opinii

Datoria vamala suplimentara stabilita in urma unui control vamal ulterior - sunt contribuabilii cu adevarat obligati sa o plateasca?

09.02.2010, 10:46 489

In momentul de fata, cand activitatea de control a autoritatilorfiscale a crescut, exista un anumit tip de control care sediferentiaza de toate celelalte. Acesta este controlul vamalulterior realizat de catre autoritatile vamale ulterior importuluide marfuri. De ce este acesta deosebit? Deoarece sistemulinformatic utilizat de catre autoritatile vamale ii ajuta sa meargadirect la tinta. Odata ce o greseala este descoperita de catreautoritati toti contribuabilii care a facut aceeasi greseala suntidentificati in cateva ore si controlati in cateva saptamani, celmult.

Si acum intrebarea cu adevarat importanta: datoreazacontribuabilii, cu adevarat, datoria vamala stabilita suplimentarin urma controlului? Raspunsul corect este: "nu intotdeauna".

In ciuda perceptiei larg raspandite potrivit careia declaratiavamala este, de fapt, o "declaratie pe proprie raspundere",incheiata pe riscul unic al importatorului si fara nici oresponsabilitate din partea autoritatilor vamale, Curtea Europeanade Justitie a decis contrariul in cazurile in care s-a dovedit caimportatorii au actionat cu buna-credinta.
Rationamentul pentru cele de mai sus consta in diferentafundamentala dintre depunerea unei declaratii vamale si depunereaoricarei alte declaratii fiscale (de exemplu decontul de TVA).Inainte ca o declaratie vamala sa fie acceptata, in majoritateacazurilor, autoritatile vamale verifica datele inscrise in aceasta.Sunt verificate toate informatiile pe baza carora a fostdeterminata valoarea in vama (valoarea de tranzactie, cheltuielileauxiliare, etc). Clasificarea tarifara declarata este verificata siea prin compararea descrierii marfurilor ce urmeaza sa fieimportate cu rezultatele inspectiei fizice.

Este aceeasi situatia in cazul depunerii unui decont de TVA, deexemplu? Sunt obligate autoritatile fiscale care colecteazadeconturile de TVA sa solicite facturile pe baza carora a fostcompletat decontul sau sa vada marfurile achizitionate dinstrainatate? Nu.
Pot autoritatile vamale sa-si schimbe punctul vedere dupa cativaani de la punerea in libera circulatie a marfurilor si sa spuna incadrul controlui ulterior ca formalitatile de import realizateinitial au fost gresite si ca datoria vamala nou calculata artrebui sa fie platita in intregime de catre importator? CurteaEuropeana de Justitie a stabilit ca "nu intotdeauna".

Temeiul juridic pentru aceasta aparare se regaseste la art. 220 (2)b) din Codul Vamal Comunitar si la art. 243 (2) litera b) din CodulVamal romanesc, conform carora nu se poate stabili ulterior odatorie vamala suplimentara in cazul in care:
- valoarea drepturilor legal datorate nu a fost inscrisa inevidenta contabila, ca urmare a unei erori din partea autoritatilorvamale, care
- nu ar fi putut fi detectata in mod rezonabil de catredebitor
- acesta la randul sau actionand cu buna credinta si respectandtoate dispozitiile prevazute de legislatia in vigoare cu privire ladeclaratia vamala.
Care sunt cazurile in care se poate considera ca drepturile legaldatorate nu au fost evaluate corect la momentul importului, caurmare a unei erori din partea autoritatilor vamale?
Jurisprudenta existenta la nivelul Curtii Europene de Justitieofera detalii in acest sens. De exemplu, sunt considerate erori aleautoritatilor vamale (cunoscute si drept "comportament pasiv"),cazurile in care autoritatile vamale nu au ridicat nicio obiectiecu privire la clasificarea tarifara a marfurilor, pentru un numarmare de importuri si pe o perioada lunga de timp, cu toate ca ocomparatie directa intre clasificarea vamala declarata sidescrierea explicita a marfurilor ar fi permis identificarea uneierori de clasificare (Hotararea Curtii Europene de Justitie250/1991 "Hewlett-Packard").

In ce cazuri se poate sustine ca o astfel de eroare nu ar fi pututfi observata de catre importator?
Din nou, jurisprudenta Curtii Europene de Justitie ofera detalii.Urmatoarele sunt exemple cand un importator poate argumenta ca oeroare nu ar fi putut fi reperata de el insusi (Hotararea CurtiiEuropene de Justitie 348/1989 "Mecanarte"):
- cazul in care eroarea reprezinta o chestiune de interpretare,adica atunci cand nu exista orientari clare si specifice inlege.
- cazul in care un importator a realizat mai multe operatiuniidentice / similare in trecut pentru care datoriile vamale aferentenu au fost calculate in mod corect, iar autoritatile vamale nu auridicat niciodata obiectii cu privire la aceste erori.
- cazul in care importatorul se ocupa pentru prima data cuoperatiuni de import sau cu proceduri noi (de exemplu, procedura deutilizator final).
Conteaza Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie? Noi credem cada. In primul rand, deciziile Curtii Europene de Justitie indomeniul legislatiei vamale sunt obligatorii pentru toate statelemembre, inclusiv Romania. In al doilea rand, accesul la CurteaEuropeana de Justitie pentru contribuabilii romani a fost clarreglementat odata cu publicarea Legii 390/2009 in noiembrie 2009(art. 2 (2) din Legea 340/2009 prevede ca o parte interesataintr-un proces din Romania are automat dreptul de a solicita opiniaCurtii Europene de Justitie, inainte ca orice instanta romaneascasa emita o decizie care nu mai poate fi contestata).

Mihai Petre,
Manager, Servicii Vamale si Accize
Deloitte Tax Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO