Opinii

Dana Ababei, platitor de taxe si impozite si fost preşedinte ANEVAR: Greva de la STB şi metoda Georgia. Dacă Bucureştiul a reuşit să supravieţuiască 3 zile fără STB, asta înseamnă că ar fi suficiente 3-4 zile pentru a curăţa compania şi a începe schimbarea

Dana Ababei, platitor de taxe si impozite si fost...

Autor: Dana Ababei

23.01.2022, 15:12 11780

Trăim nişte vremuri ciudate pline de provocări ce zi de zi ne intăresc, dacă nu ne doboară. În fiecare dimineaţă citim pe reţelele sociale diverse mesaje mobilizatoare, zâmbim şi mergem mai departe, ignorând de cele mai multe ori faptul că schimbarea în bine stă în noi şi eşuăm aşteptând ca alţii să facă ceva să ne fie tuturor mai bine.

Sunt convinsă că şi bunicii şi străbunicii mei au trăit vremuri la fel de ciudate dacă nu mai ciudate, dar eu nu pot decăt să îmi închipui durerilor lor şi să cred că acele dureri au fost suportabile pentru că au reuşit să supravieţuiască.

Scriu, nu pentru a mă plânge, ci pentru a vă împărtăşi că am încredere în semenii mei şi sper că cineva va dori să înceapă o schimbare majoră în ţara noastră.

Am clipit şi au trecut peste 30 de ani de la o mare schimbare si pare că ne-am împotmolit în birocraţie excesivă în epoca digitalizării, corupţie acceptată tacit de noi toţi şi declaraţii populiste greu de digerat din partea tuturor celor cu putere de decizie.

Într-una din călătoriile mele în Georgia (ţara fostă sovietică) când prietena mea Nino şi-a lăsat, fără grijă, maşina descuiată şi câteva lucruri pe banchetă am aflat cum s-a rezolvat problema corupţiei în această ţară.

 

dar voi sintetiza:

Urmarea a revoluţiei din 2003 guvernul de la acea dată a început reforma prin dizolvarea unor ministere printre care şi cel ce se ocupa de poliţie şi disponibilizarea a peste 30.000 de persoane şi angajarea/reangajarea în noi condiţii. Într-o singură zi au fost disponibilizaţi circa 15.000 de poliţişti ceea ce reprezenta mai mult de 85% din total. Astăzi ţara este sigură, iar poliţia este una dintre cele mai apreciate instituţii.

Nu pot sa cred că şoferii de la STB îşi doresc demiterea directorului general şi îşi doresc ca raportul între numărul de şoferi şi alte tipuri de salariaţi din STB –  o companie de transport să rămână neschimbat. Adică conform celor de la hotnews.ro din totalul de circa 11.200 angajaţi numai 4.500 sunt şoferi o ceea ce reprezintă o pondere ridicolă.

Unii lideri de sindicat spun că au văzut că în buget suma corespunzătoare salariilor nu a crescut şi şoferii au înţeles că nu cresc salariile când toate preţurile explodează. Poate e adevărat, poate nu. Nimeni din afara conducerii nu ştie, dar ar fi putut să fie acelaşi buget la un număr mai mic de salariaţi!

Mă întreb dacă in acest caz sau în cazul Metrorex s-ar fi aplicat metoda ”Georgia” câţi dintre angajaţii lezaţi ar fi refuzat să se angajeze într-un loc unde este directorul contestat.

Dacă Bucureştiul a reuşit să supravieţuiască 3 zile fără STB este un semn că 3-4 zile necesare pentru începerea schimbării nu reprezintă un impediment, pentru că plătitorii de bilete/abonamente sunt într-o pondere neglijabilă faţă de multitudinea celor care sunt scutiţi sau care se consideră scutiţi si circulă de-o viaţă cu tramvaiul fără a plăti vreodată vreo călătorie.

Un alt aspect de neneglijat este cum de nu se poate rezolva problema celor care circulă fără bilet?  Chiar şi în cazul ţărilor cu probleme mari de securitate a turiştilor/cetăţenilor cum ar fi Argentina această problemă este rezolvată.

Dana Ababei a fost presedinte ANEVAR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO