Opinii

Cu incredere si teama privim spre viitoarele sase luni

22.06.2004, 00:00 10

Alegerile locale au adus un echilibru cu greu de imaginat in urma cu un an. PSD si Alianta D.A. sunt atat de aproape incat numai strategiile maiastre si un electorat care gandeste bine inainte de a vota pot indica dinainte cine anume va guverna tara din iarna.
Poate fi subiect de pariuri cine anume va castiga alegerile din noiembrie. Alianta PNL-PD este, cu certitudine, pe val. PSD ramane, si dupa 14 ani, preferatul celor care traiesc la tara sau in counitatile mici. Cine anume se va mobiliza mai bine la vot la toamna ar putea alege si guvernantii.
Dar, pana atunci, mai sunt cini luni in care se pot intampla multe. Totul depinde, la prima vedere, de strategiile pe care si le vor alege partidele in campanie.
PSD a inceput prost - pare sa nu se fi trezit din cutremurul pe care l-a suferit la aceste alegeri. Nu a recunoscut inca fara tagada victoria detasta a aliatilor PNL-PD in orase care pentru partidul aflat la guvernare erau importante - Bucuresti si Cluj. Arata ca nu citeste cu ochii larg deschisi voturile pe care le-a obtinut alianta in fieful sau atat de emblematic din Moldova - sunt sase orase resedinta de judet in Moldova, din zece, pe care PSD le-a pierdut. Declaratiile care vin de la PSD arata ca, mai degraba, electoratul a gresit pentru ca a renuntat sa mai voteze oamenii pe care PSD i-a propus in competitie. Dan Ioan Popescu si Titus Corlateanu (acesta este purtatorul de cuvant al PSD) au sugerat ca bucurestenii si bacauanii nu-i merita pe administratorii atat de vajnici pe care i-a sustinut la sectoarele din Bucuresti si la Bacau PSD-ul.  Nu exista inca o asumare explicita a responsabilitatii pentru modul in care s-a facut campanie in aceste ultime zile.
PSD a mai avut parte de astfel de semnale impoartante si in 1996, cand, la alegerile locale, CDR castigase atunci la consilierii judeteni si in marile orase. Atunci, a promis perierea listelor electorale pentru alegerile parlamentare si s-a sprijinit pe girul lui Ion iliescu in elaborarea lor. Ideea nu a prins la electoratul de atunci, pentru ca Ion Iliescu a pierdut acele alegeri prezidentiale, ca si PSD, iar perierea listelor l-a lasat sa patrunde in Parlament (pentru prima data atunci) pe Gabriel Bivolaru - cel cu frauda de la BRD.
Situatia de-acum seamana mult din cel putin o perspectiva - a cadrelor. PSD a scos la bataie in acest scrutin tot ce avea mai pretios - a ramas neverificat de votul electoratului doar Adrian Nastase. In aceste conditii, pare o miscare nu doar de tactica, dar si de supravietuire la guvernare, ca, la alegerile parlamentare sa aduca in fata oameni noi. Sau, oricum, mai curati decat unii dintre candidatii la alegerile locale - oameni care sa nu sufere de "credibilitatea" lui Dumitru Sechelariu bunaoara, sprijinit de PSD si dupa esecul de proportii de la Bacau.
Tot de miscari tactice mai este nevoie si in cealalta parte. Alianta PNL-PD are nevoie sa-si promoveze in aceste luni oameni noi. Este obligata de situatia in care se afla - si-a mobilizat in alegerile locale cei mai importanti reprezentanti. Pe de o parte, PD si-a scos in competitie toti oamenii pe care i-a promovat in ultima vreme Traian Basescu de cand a devenit presedintele formatiunii si pe aproape toti cei care i-au ramas fideli. Liberalii, la randul lor, au scos in cursa parlamentari numerosi, iar trimiterea in cursa pentru Cotroceni a lui Theodor Stolojan disloca personalitati importante ale paridului. La asta se adauga si retragerea, pana acum, a lui Valeriu Stoica din activitatea propriu-zisa politica.
Daca, sa presupunem, alianta ar castiga alegerile parlamentare, ar avea nevoie de oameni cu experienta si autoritari ca sa gestioneze activitatea parlamentara. Daca, sa presupunem, va fi o coabitare - presedintele tarii ales de la o formatiune, iar guvernarea sa fie asigurata de alta formatiune (sau formatiuni), adversara, atunci, Parlamentul va deveni cu mult mai important decat a fost in ultimii ani. Fiecare lege va fi disputata, mai ales in conditiile in care scorurile de la alegerile din toamna vor indica un echilibru, o apropiere extrem de sustinuta intre cei care ies primii si cei care intra in opozitie. In lipsa unei majoritati absolute (de peste 50%), este foarte important, redevine, mai precis important, rolul Parlamentului. In aceste conditii, la fiecare comisie, in conducerea fiecareia dintre camere este mare nevoie de oameni pregatiti si eficienti. Este nevoie ca nu cotizatia prezentata la partid sau sponsorizarile sa decida cine anume va intra pe liste.
Importante, in aceleasi conditii, vor fi si posibilele aliante. Va fi nevoie de negocieri pe fiecare lege, pe fiecare vot in parte. Or, in conditiile in care exista doua formatiuni mari, care isi adjudeca fiecare o parte importanta dintre mandate, mai raman in discutie si partidele care se plaseaza pe locurile urmatoare, cu mai putine voturi. Or, aliantele ad-hoc este posibil sa se formeze, iar acestea nu este nevoie sa urmeze ideologii sau protocoale. Un argument il repreznta si spectacolul din aceste zile, in care chiar daca iesi pe primul loc, fara majoritate absoluta poti intra in opozitie, fiindca partidele minore se aliaza cu al doilea clasat. Din marele perdant poti deveni marele castigator.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO