Opinii

Cristian Hostiuc, ZF: Cum au reuşit Dragnea şi Tăriceanu să-şi semneze sentinţa cu propria lor mână: 11 lucruri care au scos populaţia urbană la vot, prăbuşind astfel PSD şi ALDE, ironic, în cea mai bună perioadă economică din istoria României

Cristian Hostiuc, ZF: Cum au reuşit Dragnea şi...

Autor: Cristian Hostiuc

02.06.2019, 22:39 12747

Dacă Dragnea şi Tăriceanu şi-ar fi luat concediu fără plată după câştigarea alegerilor parlamentare din 2016 şi preluarea în forţă a guvernării, PSD şi ALDE  ar fi câştigat şi alegerile europarlamentare fără probleme.

Creşterea economică mergea, salariile creşteau, trebuiau luate doar câteva măsuri economice şi populaţia urbană stătea acasă liniştită.

Dar Dragnea şi Tăriceanu (pentru că şi preşedintele Senatului are vina lui) au făcut tot posibilul să scoată la vot populaţia tânără, 18-35 de ani, cea cu venituri de peste 1000 de euro pe lună, iar aceasta şi-a dat voturile celorlalte partide, Alianţei USR/Plus şi PNL.

Marii câştigători ai creşterii economice din 2012 încoace, cele 10 oraşe şi judeţe - cele mai puternice economic – şi populaţia urbană a acestora nu au votat deloc PSD, deşi sunt principalii beneficiari ai măsurilor economice luate de PSd şi ALDE.

Aproape nimeni nu a prevăzut prezenţa la vot atât de mare – 49% din 18 milioane, adică aproape 9 milioane de români  - şi implicit prăbuşirea PSD şi ALDE la votul pentru europarlamentare.

PSD a înregistrat cel mai prost scor din istoria lui, 22%, numai 1,9 milioane de români votând pentru cel mai important partid din România din ultimii 30 de ani.

Tăriceanu şi ALDE nu au strâns nici 500.000 de voturi, cât ar fi fost necesar pentru a trece pragul de 5% şi a-şi trimite propriii oameni la Bruxelles.

Ponta cu PRO România şi Băsescu cu PMP au reuşit să treacă peste Tăriceanu, deşi acesta era creditat cu aproape 10% în sondaje.

Dacă PSD, Dragnea, Tăriceanu, ALDE şi toţi din jurul lor nu s-ar fi băgat în faţa opiniei publice timp de doi ani, şi acum ar fi câştigat alegerile. Dar Dragnea cu toţi oamenii lui şi Tăriceanu, mai ales singur, au făcut tot posibilul să-i scoată la vot pe ceilalţi, masa de votanţi, care sunt împotriva lor şi votează cu ceilalţi.

USR şi Cioloş au reuşit să obţină aproape acelaşi număr de voturi ca PSD, deşi nu au aceeaşi infrastructură politică, iar liderii lor sunt total necarismatici.

PNL dar şi Iohannis l-au inventat pe Rareş Bogdan, i-au ascuns pe baronii PNL şi PDL şi au reuşit să se reinventeze printr-un discurs naţionalist şi împotriva lui Dragnea.

Victor Ponta a furat 500.000 de voturi de la PSD, iar acum, cea mai bună soluţie pe care ar putea să o aibă partidul lui Ion Iliescu este să se predea lui PRO România şi să-şi schimbe numele, pentru că nu au un alt lider în afară de fostul premier.

Dar pe lângă discuţiile legate de justiţie, statul paralel şi statul de drept, care au ţinut vie agenda publică timp de doi ani şi jumătate, au mai fost câteva lucruri care au determinat populaţia urbană să iasă la vot împotriva PSD şi ALDE.:

 

1. Retorica lui Dragnea şi Tăriceanu  împotriva UE, împotriva celor de la Bruxelles, a adus voturi către USR/Plus şi PNL

Românii sunt, poate, cei mai pro-europeni din UE, vor să circule şi să se mişte liberi, să muncească acolo unde sunt salariile mai mari şi nu sunt deloc de acord cu retorica că sunt sclavi în alte ţări.

Cei de la PSD, cu figurile lor politice, dar şi Tăriceanu au dat senzaţia că vor să ia aceste drepturi câştigate prin intrarea în UE, că îi vor supăra pe cei de la Bruxelles, care ne vor închide graniţele.

PSD şi Dragnea au o imagine anti-UE într-o ţară europeană, iar acest discurs şi model le-a fost împotrivă.

România nu este Ungaria lui Orban, iar românii au mai multă încredere în Bruxelles, în UE şi în FMI decât în propriul guvern şi în propriii lideri politici.

 

2. Uber (dar şi celelalte firme de ride-sharing) – 2,5 milioane de români merg cu Uber, iar guvernul PSD şi firmele de taxi, care sunt ale PSD-ului, le-au luat acest mijloc de transport modern şi la îndemână, forţându-i din nou să urce în taxiurile mirositoare, cu şoferi întrebând mai întâi unde mergeţi, ca să-ţi răspună apoi că ei merg în altă direcţie. Sau, cu şoferi care îţi răspund, când îi spui unde vrei să mergi – “30 de lei e bine?” pentru o cursă de 13 lei.

Cu Uber şi cu celelalte firme – taxi Clever sau Bolt – ştii cât plăteşti înainte să te urci în maşină.

Guvernul PSD, cu ministrul transporturilor Răzvan Cuc, o catastrofă, au luat partea taxiurilor clasice, iar acest lucru le-a fost fatal. Dragnea a sesizat mult prea târziu această problemă.

Cei care merg cu Uber sunt votanţi USR şi PNL, iar faptul că PSD le-a tăiat acest mijloc de transport i-a determinat să se aşeze de dimineaţă la urna de vot.

 

3. Retorica împotriva multinaţionalelor, care nu plătesc taxe în România şi transferă profitul – aceasta nu este o temă pentru români, având în vedere că toţi tinerii şi toţi cei până în 40 de ani vor să lucreze în multinaţionale, acolo unde salariile sunt mult mai mari, unde au abonamente la clinici medicale private, unde au abonamente la sală, unde nu există haos în business, unde regulile corporaţiilor sunt bune.

Dragnea şi Tăriceanu, plus figurile preistorice din cele două partide, i-au adus la vot pe cei din zona urbană, oraşe care se bucură de investiţii străine şi de o viaţă mai bună.

Teleormanul lui Dragnea, fără investiţii străine, este într-o sărăcie lucie, iar oamenii nu au alternative decât să plece spre Bucureşti sau în Europa.

Românii sunt proeuropeni şi pro-multinaţionale.

 

4. Atacul asupra retailerilor străini – românii iubesc shoppingul, iar apariţia supermarketurilor le-a trezit această dorinţă.

Retailerii, care sunt  în marea lor majoritate străini, au adus culoare în magazine, au adus o abundenţă de produse, au adus promoţii, au adus spriritul occidental,  care treptat înlocuieşte buticul românesc, mic, înghesuit şi cu preţuri mai mari.

Nu interesează pe nimeni cât profit face Auchan, Kaufland, Carrefour, Lidl atâta timp cât produsele sunt pe raft, iar promoţii sunt în fiecare zi.

Cine vrea să penalizeze retailerii şi să le închidă magazinele, îţi va semna sentinţa din punct de vedere politic.

 

5. Celebra OUG 114 – o ordonanţă venită peste noapte care a stârnit o asemenea furtună, încât toată lumea a înţeles că e ceva grav.

Poate nu toată lumea iubeşte băncile, dar sigur nu sunt împotriva lor, mai ales când dau credite pentru populaţie pe bandă rulantă.

Clienţii principali ai băncilor sunt oraşele urbane şi cei cu venituri cu mult peste salariul minim pe economie. Ei au înţeles că de fapt taxa bancară pusă de Dragnea şi PSD o vor plăti tot ei, iar guvernul va folosi banii pentru majorările de salarii la stat.

Pen tru PSD, Dragnea, Vâlcov, Teodorovici, retorica folosită împotriva băncile străine nu le-a adus niciun vot în plus, ci chiar în minus. Românii ştiu că au nevoie de bănci, mai mult decât realizează cei care sunt la putere.

De asemenea, nici lui Tăriceanu nu i-a adus niciun vot în plus legile lui Zanfir împtriva băncilor, ci chiar l-a îngropat politic.

 

6. Înlocuirea lui Mugur Isărescu de la BNR – Vâlcov, eminenţa cenuşie a PSD, şi Dragnea au dat senzaţia, prin declaraţiile lor, că vor să îl dea jos pe Isărescu de la BNR ca să pună pe cineva care să le facă politica.

Isărescu şi BNR sunt văzuţi, în mintea tuturor românilor, ca piloni de încredere, care ţin lucrurile economice.

De la începutul anului, PSD şi-a arătat mai mult colţii la Isărescu, iar ieşirea guvernatoruluui BNR la bătaie i-a făcut pe mulţi să ciulească urechile şi privirea.

Gândiţi-vă că în mintea fiecăruia este ideea că dacă pleacă Isărescu de la BNR creşte cursul.

Bineînţeles că Isărescu va pleca de la BNR cândva, dar PSD s-a grăbit să-l înlocuiască, şi în consecinţă mulţi oameni au început să-şi pună întrebări.

 

7. Fantoma sptialelor de stat – PSD şi Dragnea au anunţat aproape în fiecare zi de la finalul lui 2016 încoace câte un spital nou de stat. Toată lumea este furioasă pe sistemul medical de stat, iar anunţurile PSD-ului au dat mari speranţe că va deveni un sistem mai curat, exact ca în clinicile private.

Dragnea a majorat substanţial salariile medicilor, dar spitalele de stat au rămas aceleaşi, cu toate obiceiurile lor, iar românii au devenit şi mai furioşi.

În ultimii doi ani şi jumătate tot s-au deschis clinici şi spitale private, iar PSD nu a reuşit să deschidă nimic, plimbându-i pe români cu vorba.

Iar acest lucru s-a întipărit în mintea multora.

 

8. Eternele autostrăzi care se tot anunţă, dar nu se fac – cred că vă amintiţi când Ponta anunţa în 2012 că în 2016-2018 vrea să circule pe autostrada Ploieşti-Braşov.

Nu se întâmplă nimic, anii trec, iar populaţia urbană care are nevoie de aceste drumuri va deveni din ce în ce mai furioasă.

Lipsa autostrăzilor arată incompetenţa guvernelor de a face ceva în această privinţă, iar dacă mâine s-ar face referendum dacă nemţii să ne construiască autostrăzile, cum au făcut în Grecia, toată lumea ar vota DA.

 

9. Creşterea salariilor în sectorul public a atras nemulţumirea celor din sectorul privat, pentru că serviciile statului nu s-au îmbunătăţit, ci dimpotrivă, au devenit mai proaste.

Toată lumea are de-a face cu statul, cu birocraţia, cu serviciile complicate, cu sute de acte de completat şi de stat la coadă, iar aceste nemulţumiri se adună în fiecare zi.

Într-o ţară a IT-iştilor, “la noi se depun declaraţiile on-line la etajul 3”.

Statul, guvernul sunt incapabili să facă servicii publice mai prietenoase cu cei care plătesc taxe şi impozite.

 

10. Pilonul II de pensii – Nu multă lume ştie, nici chiar cei din oraşele urbane, ce-i cu Pilonul II de pensii şi că un procent din salariul lor se duce într-un fond de unde banii vor putea fi scoşi la pensie.

Dar când au auzit că PSD le naţionealizează banii din Pilonul II de pensii, mulţi au început să ridice privirea din smartphone.

Poziţia PSD în privinţa Pilonului II de pensii, unde nici liderii lor nu ştiu ce să facă, au sădit o neîncredere în rândul populaţiei urbane, care dintr-o dată s-a trezit că are nişte bani pe care PSD-ul vrea să-i ia.

 

11. Miniştrii din epoca de piatră – Petre Daea şi Ecaterina Andronescu, plus aceleaşi figuri politice care se plimbă în fiecare seară la televizor. PSD a venit după alegerile din 2016 cu aceleaşi figuri preistorice, care sunt bune pentru publicul acestui partid, dintre care jumătte din votanţi sunt pensionari.

Dar aceleaşi figuri nu aduc public nou, mai tânăr.

Codrin Ştefănescu nu atrage niciun vot din zona urbană, iar Ecaterina Andronescu este groparul educaţiei din România, ceea ce pentru votanţii din zona urbană înseamnă extrem de mult.

Toţi corporatiştii care au bani dar nu mai au timp să stea cu copiii lor se aşteaptă ca din taxele şi impozitele pe care le plătesc statul să le asigure educaţie copiilor lor.

În schimb văd că odraslele lor nu învaţă nimic la şcoală şi deci dau vina pe Guvern pentru acest lucru.

 

Facebook-ul a bătut televiziunile de ştiri la alegerile parlamentare.

PSD este un partid ai cărui votanţi sunt seniori, de la 50 de ani în sus. La polul opus, PNL are un votant matur, iar USR/Plus vine cu tinerii în spate.

65% din votanţii PSD au un venit de maxim 1.500 de lei pe lună, conform analizei IRSOP. În schimb, 40% din votanţii USR/Plus au peste 4.000 de lei pe lună.

Dragnea şi Tăriceanu şi-au semnat cu mâna lor sentinţa, pentu că au făcut tot posibilul să scoată populaţia urbană la vot.

În cei mai buni ani de creştere economică şi creştere de salarii, PSD nu a luat nici 2 milioane de voturi, în schimb PNL a luat 2,3 milioane de voturi, iar USR/Plus, cu liderii în blugi, cu ochelari şi cu cardul de acces în partid la gât, au luat aproape cât PSD.

 

P.S. Nici bine nu s-au încheiat alegerile şi s-ar putea ca Ludovic Orban, preşedintele PNL, să fi pierdut cel puţin 200.000 de voturi din partea IT-iştilor. 

P.S. 1 Acum 20 de ani, Emil Constantinescu, preşedintele României, era pus la zid pentru cea mai mare dezamăgire după alegerile din 1996, când Convenţia Democratică a preluat puterea. Din "cel mai slab şi cel mai prost" preşedinte nu era scos. Cu acest oprobiu, Emil Constantinescu a avut cea mai mare contribuţie la creşterea ulterioară a României, intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană: datorită lui şi a guvernelor slabe de atunci - care au deschis economia -, au apărut multinaţionalele, au apărut locurile de muncă pentru corporatişti, au apărut clădirile de birouri, au apărut băncile străine, au apărut trainingurile; foarte puţină lume vorbeşte de faptul că Emil Constantinescu a avut curajul să fie de partea NATO şi a forţelor occidentale în războiul din Iugoslavia, încălcând un tratat de bună vecinătate.

Peste 20 de ani, Viorica Dăncilă, premierul României, făcută proastă şi ţărancă şi în toate felurile, a avut curajul să ia partea României şi a viitorului ei împotriva propriului lider de partid, care a pus-o în funcţie. 

Asta ca să nu uităm deciziile unor oameni, de care ne bucurăm cu toţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO