Opinii

Cota unica dezbina Alianta PNL-PD

22.03.2006, 00:00 14

Am asistat saptamana trecuta la un nou conflict intre finantistii Aliantei, pe mult discutata tema a cresterii veniturilor bugetare in 2007. Am asistat, de fapt, la continuarea divergentelor de viziune privind modalitatea de crestere a veniturilor. Verdictele date pana in prezent de analistii economici autohtoni, dar si de catre expertii Fondului Monetar International si ai Uniunii Europene, arata cu certitudine ca anul viitor trebuie majorata fie cota unica, fie TVA.

Intre populism si realitate, ramane doar certitudinea dezbinarii guvernamentale. Vicepremierul Pogea se agata de promisiunea electorala a cotei unice de 16% si propune impozitarea altor venituri nefiscale, in timp ce partenerii liberali sustin ca ultima solutie cresterea cotei unice sau a TVA.

Cota unica de 16% este un esec. A creat haos in politica fiscala, a creat incertitudine si instabilitate legislativa, dar si reactii diferite ale partenerilor de guvernare. Indiferent ce noi taxe s-ar inventa, indiferent cat de multe calcule s-ar face pentru a gasi noi venituri la bugetul statului, a devenit limpede, dupa un an si jumatate, ca fara o majorare a TVA sau a cotei unice Romania nu va putea sa faca fata fluxului de cheltuieli bugetare suplimentare datorate integrarii in UE. Mai multi experti ai Comisiei Europene si-au exprimat indoiala fata de teoria domnului Pogea, prin care largirea bazei de impozitare va asigura Romaniei un nivel corespunzator al incasarilor, astfel incat sa raspunda nevoilor bugetare ale anului 2007. Cu cateva luni inainte de modificarea Codului fiscal pentru anul care urmeaza, o decizie trebuie luata.

Codul fiscal pentru 2007 va fi un test foarte greu pentru Coalitia guvernamentala. Daca liberalii par gata sa-si recunoasca greseala fiscala si sa ia masurile care se impun, democratii resping categoric orice compromis in ceea ce priveste "politica lui 16%". In cele din urma, decizia si responsabilitatea vor fi politice, iar ele apartin ministrului finantelor. Conflictul pare inevitabil, in timp ce consecintele sunt dificil de estimat. Mediul de afaceri este constient de necesitatea majorarii substantiale a TVA sau a cotei unice. Oamenii de afaceri stiu deja ca aceasta majorare va avea loc, mai devreme sau mai tarziu. Impactul majorarii asupra acestei categorii va fi unul minor. Insa, mesajul pe care il transmite cresterea fiscalitatii subliniaza esecul politicii fiscale guvernamentale. Cota unica de 16% a fost un vehicul politic si un esec economic.

Problema majora cu care se confrunta guvernantii este necesitatea de a reveni la un ciclu stabil al politicii fiscale, motivat de ratiuni economice, mai degraba decat politice, care sa creeze predictibilitatea ceruta vehement de catre mediul de afaceri.

Cresterea TVA sau a cotei unice reprezinta o masura economica justa, avand in vedere esecul unui an de guvernare liberalo-democrata. Calculele economice nu se potrivesc intotdeauna cu ambitiile politice. Puterea este dezbinata cu privire la o eventuala majorare a unor taxe sau impozite. Daca aceasta masura nu va fi insa adoptata si implementata, Romania se va confrunta cu o penurie de venituri bugetare. In consecinta, tara noastra nu va putea atrage fondurile europene atat de necesare pentru a diminua decalajul de dezvoltare fata de tarile UE.

Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de un mediu economic stabil, predictibil si prosper. Puterea trebuie sa puna pe primul plan prioritatile de dezvoltare ale Romaniei, atat pentru perioada, scurta ce-i drept, de preaderare, cat si cea postaderare. Astazi, pentru economia si societatea romaneasca, populismul reprezinta o amenintare grava si reala. Daca neintelegerile dintre PNL si PD se vor accentua si se vor muta de pe taramul castigurilor politice imediate sau electorale spre domeniul economic, vom resimti imediat efectele: o noua degringolada in legislatia fiscala.



* Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru al finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO