Opinii

Claw-back la toată economia, şi nu vor mai apărea deficite

OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Claw-back la toată economia, şi nu vor mai apărea...

Autor: Dragos Damian

19.12.2018, 11:56 893

“Imi permit sa sugerez mediului de afaceri din afara industriei farma sa priveasca cu atentie arena dezbaterii cu privire la taxa clawback si eventual sa se implice. Altfel se poate trezi ca va fi introdusa o astfel de taxa si in alte domenii, pentru a nu mai aparea deficite”.

Astfel terminam opinia de mai jos, scrisa la inceputul lui 2015, cu titlul de aici in original, pe care o reiau acum drept “v-am spus eu!”. Taxa clawback din industria farmaceutica – reglementata aberant, dupa cum se poate observa in textul scris acum 4 ani - este de fapt un impozit pe cifra de afaceri care a deveni o sursa convenabila de venituri bugetare. Tinta sunt marile companii care nu platesc taxe si impozite in Romania, iar privitor la fabricantii din tara care platesc taxe: “ne pare rau ca ati devenit victime colaterale si va reduceti competitivitatea, dar nu prea ne pasa, important e ca facem noi rost de venituri bugetare”.

Atrageam atunci atentia mediului de afaceri ca experimentul clawback “reusit” din farmaceutice va fi implementat si in alte domenii, si iata ca acest lucru se intampla incet-incet. Nu exista resurse pentru spitale, scoli si strazi pentru ca structura PIB-ului nu strange venituri suficiente pentru finantarea lor si pentru ca evaziunea fiscala ramane punctul slab al guvernarii Romaniei. Drept urmare, impozitam suplimentar ceilalti jucatori, celelalte segmente economice, in asa fel incat sa acoperim deficitele.

Asadar, Stimate Mediu de Afaceri, aveti clawback la fel ca si noi cei din farma, care il suportam de peste 8 ani. Nici nu ne puteam astepta la altceva de la o economie cu varf de lance consumul, macinata de evaziune fiscala, amenintata de un deficit al balantei comerciale record (Romeo Dunca intreba ieri: “mai produce cineva ceva in tara?”), intr-o democratie condusa prin politici publice de stanga - pe care nici macar nu le poti nega, daca ne uitam la ce intampla in Europa astazi.

Punct forte: facilitatile fiscale din industria constructiilor, sper sa aduca rezultate, in ciuda unui deficit enorm in piata fortei de munca. Domnule Orlando Teodorovici, astept ceva similar pentru specialistii care lucreaza in fabricile de medicamente din tara, daca tot platim impozit si pe cifra de afaceri si pe profit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Au existat cel putin 10 opinii pe care le-am scris in diverse publicatii despre claw-back si iata ca scriu inca una pentru ca a venit obligatia de plata pentru trimestrul IV din 2014 si profetiile s-au implinit.  Coeficientul “p”, in baza caruia se calculeaza impunerea a crescut de la 20,92% la 25,23%, fiind cel mai mare indice calculat pana in prezent.

Pentru a demonstra anomalia economica, am sa arat ca CNAS a decontat pentru Terapia in 2014 cu 14% mai multe medicamente fata de 2013, in vreme ce suma de plata claw-back a crescut cu 51%. Chiar si in valoare absoluta cifrele sunt patologice, CNAS a decontat cu 29 mil Ron mai multe medicamente decat in 2013 dar am fost obligati prin clawback sa dam 17,2 mil Ron inapoi, adica 60%. Este astfel demontata motivatia autoritatilor ca taxa clawback creste prin cresterea consumului, taxa nu creste, ea se multiplica irational odata cu cresterea consumului.

In toate tarile europene unde este utilizata ca mecanism de control a cheltuielilor, taxa este aplicata pe crestere – in exemplul de mai sus, daca am crescut cu 14%, just era eventual sa platim 14% in plus – sau se aplica o cota fixa, negociata cu producatorii la inceputul anului, de obicei 5-10%.

Primul lucru strigator la cer este faptul ca desi metodologia de calcul a preturilor este diferita pentru medicamentul inovativ si pentru cel generic – medicamentul generic trebuie sa fie prin lege cu 35% mai ieftin decat cel inovativ – formula de calcul utilizata pentru taxa este aceeasi.

Al doilea lucru scandalos este ca taxa este platita la pretul de raft, care include peste pretul de producator si adaosurile comerciale. Daca pentru medicamentele peste 300 Ron adaosurile sunt fixe, si reprezinta mai putin de 5% pe mediana, pentru cele sub 300 Ron adaosurile sunt procentuale, deci cu cat medicamentul este mai ieftin el va suporta o taxa claw-back mai mare pentru adaosuri, de pana la 30%.

Al treilea lucru exasperant este ca taxa record din trimestrul IV din 2014 este calculata practic in absenta includerii unor molecule noi pe lista, care includere nu a luat in calcul si o suplimentare financiara corespunzatoare. Sa ne asteptam in aceste conditii la 30%, poate 35% pentru trimestrul I sau II din 2015?

Cele trei “capete de acuzare” de mai sus sunt doar unele dintre injustetile semnalate despre taxa din ultimii patru ani in discutiile cu 5 ministrii ai sanatatii, 3 presedinti CNAS si 2 ministrii ai finantelor - nici nu mai tin minte numarul de senatori si deputati la usa carora am batut. Nemaipunand la socoteala intalniri trimestriale cu troica. Am depus proiecte de amendamente la ordonantele aflate in dezbatere in Parlament dar care au fost blocate in repetate randuri - de cele mai multe ori pentru ca se schimba seful unei institutii cu atributii si cel nou trebuia sa inteleaga si astfel o  luam de la inceput (e ca in filmul “Inception”, cum spunea un specialist de la KPMG). Dar, in toate discutiile cu autoritatile, dupa ce discutam despre grija fata de bolnav si profiturile nerusinate ale industriei, eram asigurat ca sprijinul pentru investitori si crestere economica este prioritatea numarul 1.

Nu se va schimba nimic la taxa claw-back in 2015, asta este foarte clar, pentru ca se colecteaza 1,2-1,3 miliarde Ron pe an si sunt bani care contrabalanseaza deficite din sanatate sau de altundeva. Asa ca epopeea continua, companiile vor incepe un “damage control” pe cont propriu pentru ca nu vor putea pune pe piata medicamente in aceste conditii. Iar de investitii nici nu poate fi vorba.

Imi permit sa sugerez mediului de afaceri din afara industriei farma sa priveasca cu atentie arena dezbaterii cu privire la taxa clawback si eventual sa se implice. Altfel se poate trezi ca va fi introdusa o astfel de taxa si in alte domenii, pentru a nu mai aparea deficite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO