Opinii

Claudia Sofianu, EY România: Guvernul încearcă să accelereaze ritmul de colectare prin acordarea de noi bonificaţii pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale

Claudia Sofianu, EY România: Guvernul încearcă să...

Autor: Claudia Sofianu

10.10.2018, 11:08 216

Având în vedere deficitul bugetar, care la finalul primelor opt luni din anul 2018 pare că este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1,54% din PIB), şi că ritmul de colectare a creanţelor fiscale de la persoanele fizice este în continuare relativ redus, stimularea plăţilor reprezintă o prioritate pentru Ministerul Finanţelor Publice.

În prezent, persoanele fizice au obligaţia prin declaraţia unică să raporteze veniturile obţinute din activităţi precum:

  • Cedarea folosinţei bunurilor (chirii)
  • Profesii libere
  • Activităţi independente
  • Vânzare de acţiuni
  • Anumite activităţi agricole

Pentru veniturile realizate până în anul 2017 inclusiv, plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se efectuează în baza deciziilor de impunere emise de către administraţiile financiare. Intervin în acest moment două provocări. În primul rând, în ceea ce priveşte mecanismul de răspuns din partea autorităţilor fiscale, numărul mare de declaraţii sunt procesate de către inspectori cu întârziere. În al doilea rând, odată emise, eventualele datorii pe care le includ adesea nu sunt plătite de către contribuabili la timp.

Drept urmare, referitor la primul aspect, prin Ordinul nr. 2093/2018, publicat în 29 august 2018, s-a hotărât ca deciziile de impunere pentru anul 2017 să fie emise şi transmise până la data de 30 octombrie 2018. Acelaşi termen este prevăzut şi pentru deciziile de impunere pentru contribuţiile de asigurări sociale pentru anii 2016 si 2017, potrivit Ordinului nr. 2.323 publicat ieri în Monitorul Oficial.

În legătură cu al doilea aspect, prin Ordonanţa de Urgenţa nr. 89 publicată ieri în Monitorul Oficial, se stabilesc noi termene de plată pentru anumite obligaţii fiscale şi se oferă bonificaţii în cazul plăţii cu anticipaţie, astfel:

♦ Termenul de plată pentru impozitul anual pentru veniturile realizate în 2017, dar şi pentru contribuţiile de asigurări sociale (pensii) pentru perioada 2016 – 2017 este 30 iunie 2019, în cazul deciziilor de impunere emise după data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă. Pentru plata cu anticipaţie până la data de 15 decembrie 2018, contribuabilii vor beneficia de o bonificaţie de 10% din aceste sume.

♦ Termenul de plată pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014 – 2017 este 30 iunie 2019 (n.b. actualmente încă sunt mai multe cazuri de decizii neemise nici pentru anul 2014), în cazul deciziilor de impunere emise după data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă. Pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie 2019, contribuabilii vor beneficia de o bonificaţie de 10% din aceste sume.

Pentru efectuarea regularizării, ANAF va trimite contribuabililor deciziile de impunere precum şi notificări privind termenele de plată.

Pe de o parte, este de urmărit dacă acest demers va accelera ritmul de colectare. Pe de alta, creşterea colectării prin oferirea de stimulente de care beneficiază doar o parte din contribuabilii persoane fizice poate părea discriminatorie faţă de alte categorii de contribuabili, ca de exemplu cei pentru care plata impozitului şi a contribuţiilor sociale se efectuează prin reţinere la sursă. Ca urmare, credem în beneficiile unei astfel de soluţii pe termen scurt; pe termen lung însă, este obligatorie implementarea unei proceduri mai eficiente de colectare a impozitelor ţinând seama şi de avantajele aduse prin digitalizare.

Autor:Claudia Sofianu, Partener Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică, EY România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO