Opinii

Cel mai mare semnal de neîncredere în economie: românii cu bani au pus deoparte un miliard de euro în 2 ani

Cel mai mare semnal de neîncredere în economie:...

Autor: Sorin Pâslaru

17.07.2015, 00:07 308

Cel mai mare semnal de neîncre­de­re în economia ro­mâ­nească stă as­cuns în sta­tisticile unei instituţii pu­ţin cu­noscute, dar de o im­­portanţă vitală pentru sis­temul bancar: Fondul de Garantare a Depo­zitelor.

Este vorba de evolu­ţia de­pozitelor la bănci ale persoa­ne­lor fizice cu peste 100.000 de euro în conturi.

Din 2013 până în prezent, în mod cu totul ne­aşteptat pen­tru o eco­no­mie în creştere me­die de 2-3%, vo­lu­mul de­po­zitelor a crescut pe acest seg­ment de la 16 mld. lei (3,7 mld. euro) la 22 mld. lei (4,8 mld. euro). Şi aceasta în condiţiile în care do­bân­zile la depozit au ajuns la 0,5% la euro şi 2% la lei!

Aceasta este astăzi problema nu­mă­rul unu a României.

Cu toate că avem creştere macro de 4% an la an, cu toate că dobânzile la credite sunt în scădere, cu toate că in­fla­ţia este pentru prima dată în istoria României trans­for­mată în deflaţie, cu toate că deficitul bu­ge­tar este sub con­trol, cu toate că, cu toate că… iată că oa­menii de afa­ceri pun ba­nii de­opar­te şi amână investiţiile.

Nu este deloc un sem­nal bun şi este un mare semn de între­ba­re de ce românii cu bani pre­feră să pună bani de­oparte în loc să fi­nan­ţeze noi proiecte de investiţii, când toa­te con­diţiile macroeconomice ar in­dica o evoluţie bună în perioada următoare.

Cert este că banii stau în loc să fie puşi la treabă. Nu e bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO