Opinii

Cea mai mare bancă germană face cea mai importantă previziune pentru România care dacă se va îndeplini va duce la un salt spectaculos al economiei. Când vedeţi un ochelarist/ochelaristă pe stradă sau la masă într-o cafenea, cu un laptop lângă el/ea, gândiţi-vă că acolo stă viitorul nostru, al României!

Cea mai mare bancă germană face cea mai importantă...

Autor: Cristian Hostiuc

23.07.2017, 19:38 27346

Marian Popa, şeful centrului de IT de la Bucureşti al DB Global Tehnology, divizia software a celei mai importante bănci germane Deutsche Bank, a făcut una dintre cele mai importante previziuni pentru Români din ultimii ani: sectorul IT&C va ajunge la 12% din PIB până în 2025, de la 6% cât este în acest moment.

“România va deveni Silicon Country în următorii ani şi are toate condiţiile să transforme sectorul IT în coloana de fier a economiei”.

În acest moment România are în jur de 150.000 de angajaţi în IT, care produc 6% din PIB, adică 10 miliarde de euro din 170 de miliarde de euro.

Sectorul IT&C a ajuns la aceeaşi pondere în PIB ca agricultura, cu un număr de zece ori mai mic de oameni care lucrează în acest sector.

Cu puţin noroc, la nivelul anului 2025 România ar putea să aibă între 230.000 şi 250.000 de angajaţi în IT, având în vedere că în fiecare an producţia este de 7.000 - 8.000 de absolvenţi la un necesar al pieţei de 12.000.

Gândiţi-vă că cei din IT au un salariu mediu de la 1.500 de euro în sus, cu o perspectivă de 2.000 de ruo pentru următorii ani pe măsură ce România, prin centrele de servicii şi dezvoltare, va luat comenzi mai complexe, cu o valoare adăugată mai mare şi mai bine plătite.

Deutsche Bank Global Technology, care dezvoltă software în România, are în centrul din Bucureşti 800 de angajaţi şi are ca ţintă 1.000 de angajaţi pentru finalul acestui an.

Dacă sectorul IT&C va ajunge la o pondere de 12% din PIB, adică va adăuga câte 1% în PIB în fiecare an, economia României va accelera mai mult decât arată previziunile, având în vedere nivelul salariilor din acest sector şi faptul că generaţia care lucrează în IT îşi îndreaptă banii către consum, către haine (nu degeaba marile branduri se instalează bine în mall-uri), către apartamente, dacă nu în proprietate personală atunci în chirie (Ikea are un proiect de 10.000 de apartamente în zona Băneasa, unde apar noi clădiri de birouri în fiecare lună), către turism, fie chiar şi cel de weekend.

Economia României va depăşi 200 de miliarde de euro în 2019, iar la nivelul anului 2025 va accelera spre 260 - 300 de miliarde de euro, dacă previziunile Deutsche Bank se vor adeveri.

Dacă din spate vine industria (este bine de reamintit de fiecare dată că România este una dintre cele mai industrializate ţări din Europa ca procent a industriei în PIB, 24-25%, faţă de media europeană de 17-18%), care aduce în acest moment peste 1% din creşterea economică de 5,7%, agricultura şi construcţiile (zona rezidenţială şi de birouri creşte sigur, sperăm ca măcar lucrările de infrastructură ale statului să nu mai scadă) ne vom trezi cu o creştere economică de peste 6% din PIB şi nu vom ştii ce să facem cu ea.

BNR şi economiştii spun că România creşte în acest moment peste potenţial (tot ce este 3% este considerat supraîncălzire), având în vedere că avântul este susţinut de consum prin creşterea salariilor şi dobânzile mici la credite.

Dar s-ar putea ca BNR şi economiştii să fie blocaţi într-o structură economică a României de acum 10-15 ani, în care IT-ul avea 1-2% din PIB.

Dacă IT-ul va ajunge la 12% din PIB, dublu faţă de momentul actual, cu cele mai mari salarii din piaţă şi cu o creştere de peste 50% a numărului de angajaţi, ce impact pozitiv va avea asupra întregii economii?

Dacă IT-ul se va dubla, asta înseamnă că exporturile de servicii ale României din sectorul IT vor adăuga cel puţin 2,5-3 miliarde de euro pe an în plus, faţă de 2,5 miliarde de euro cât sunt acum. Iar acest export nu vine cu import după el, ci numai foloseşte creierele din România. Exportul de servicii compensează parţial deficitul rezultat din importurile şi exporturile de bunuri.

Dacă estimarea celor de la Deutsche Bank se va adeveri că IT-ul se va dubla în 7-8 ani, este cea mai bună veste pentru România de la criză încoace, care va antrena o accelerare a economiei şi va duce la creşteri salariale şi în alte sectoare.

Din păcate de creşterea IT&C vor beneficia numai în 4-5 oraşe din România, ceea ce va mări din ce în ce mai mult distanţa faţă de celelalte judeţe/oraşe. Dacă în Bucureşti salariul minim va ajunge la 3.000 – 4.000 de lei, iar cel mediu la 6.000 - 7.000 de lei (faţă de 3.000 de lei acum), în Vaslui nivelul va fi la jumătate, dacă nu chiar mai jos.

Când vedeţi un ochelarist/ochelaristă pe stradă, cu un laptop în spate, gândiţi-vă că acolo stă viitorul nostru, al României.

Numai să funcţioneze metroul!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO