Opinii

Ce folos că văd live pe smartphone Conferinţa ZF şi că produc capsulele medicamentelor prin imprimare 3D, dacă nu găsesc să angajez operator chimist în fabrică şi primitor-distribuitor în depozit?

Ce folos că văd live pe smartphone Conferinţa ZF şi...

Autor: Dragos Damian

27.06.2017, 16:23 1628

Pentru ca angajatii mei pleaca lucratori comerciali la mall sau operatori pompa la benzinarie. Ca e mai lejer programul, munca mai putin responsabila si nu ai atatia indicatori de performanta, chiar daca plata e mai mica.

La o productivitate a muncii de 6 ori sub media europeana, la o problema a fortei de munca care se agraveaza pe an ce trece, la o economia bazata pe consumul de importuri si la o legislatie administrativa care loveste din plin investitorii industriali deja in piata, chiar nu cred ca este realist ca Romania sa spuna ca lipsa de capital sau subtehnologizarea sunt adevaratele problemele cu care ne confruntam.

Pana ce Romania nu va avea, chiar si in plan pe 20 de ani, o legislatie care sa reindustrializeze zonele sarace ale tarii, nu avem nici o sansa sa sustenabilizam o crestere economica acceptabila. Chiar si lohn-ul e mai bun decat consumul de produse importate, pentru ca creeaza job-uri, fie ele si fara valoare adaugata, in industrie. Iar industria sustenabilizeaza economiile emergente, lucru dovedit stiintific. Dar asta inseamna master-plan, incepand cu dezvoltarea copiilor nostri inca din scoala primara.

Ce ma sperie in ultima vreme este ca pana si cei mai neinfricati industriasi din Romania reduc motoarele si intra in afaceri cu imobiliare, cu birouri, cu mall-uri, pentru ca nu mai au incotro, ii trage curentul. Iar investitorii industriali straini au dreptatea lor: noi vrem sa facem investitii in fabrici si sa aducem tehnologie, dar de fapt trebuie sa investim in scoli profesionale sa cream muncitori in fabrici si in tehnologie. Iar statisticienii se uita cu ingrijorare la demografie care este exact pe dos, Romania preluand in urmatorii 5-10 ani va prelua a 4 milioane de decretei care se duc in pensie.

Pana si alocarea de 2% din PIB pentru aparare va face America mare, in loc sa faca Romania, pentru ca vom cumpara tehnica militara de acolo in loc sa atragem comenzi pentru fabricile din Romania. Dar de fapt daca stai sa te gandesti, lucrurile mici sunt cele care irita cel mai tare, servetelele umede pentru igiena suprafetelor, care sunt la vanzare, sunt fabricate in Polonia sau in Tarile Baltice.

Eu unul sunt bucuros ca avem Prim Ministru din zona economica. Pentru ca va avea consultanti care il vor trage de maneca si ii vor spune ca e bine sa ai IT-isti, BPO-uri, mall-uri, birouri, cartiere rezidentiale, (toate astea construite pe terenuri de unde au fost demolate fabrici si uzine), etc., dar mai trebuie sa si producem ceva, eventual sa exportam (daca ne lasa tarile tinta, care isi protejeaza proprii manufacturieri).

Sau cine stie – si nu sunt deloc sarcastic - poate o crestere economica bazate pe servicii si consumul dintr-o vara si o iarna bune, pe niste festivaluri de muzica, pe banii trimisi acasa de romanii de dincolo, pe investitii publice (pe care inca nu am aratat ca stim sa le facem) si fonduri europene (pe care inca nu am aratat ca stim sa le absorbim) si pe un IT varf de lance, este modelul care ni se potriveste. In fond, este modelul care aduce cea mai mare crestere economica din UE, si inca nu si-a aratat intregul potential, romanii din zona urbana mica si rurala nu consuma mai nimic.

Dar atunci sa stim si noi, industriasii, ca sa nu va mai deranjam.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO