Opinii

„Când voi muri, dărâmaţi statuia lui Claudius şi puneţi-o în loc pe a mea!”

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

„Când voi muri, dărâmaţi statuia lui Claudius şi...

Autor: Iulian Anghel

25.04.2019, 12:45 2421

Pe o strada oarecare din centrul Romei, lumea trece indiferentă pe lângă mausoleul lui Claudius. Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus a fost unul dintre cei mai mari împăraţi romani. Asta pentru a vedea doar ce este măreţia: infirmul şi sângerosul împărat, iubitor de ciuperci, ajuns mai mare dintre toţi. Dar, la Roma, toate superlativele sunt absolute.

O fotografie pe un paravan ce ascunde şantierul pentru refacerea mausoleului – cel mai mare construit vreodată în istoria Imperiului Roman - îl arată pe Musolini lovind cu prima cazma pentru distrugerea monumentului: „Când voi muri, să dărâmaţi statuia lui Claudius şi să o puneţi în loc pe a mea!”

Roma de azi păstrează acele amintiri, neştiutoare. Claudius a murit otravit de soţia lui şi, astfel, fiul lui vitreg – Nero – a ajuns împărat. Musolini, care se voia mai presus de Claudius Augustus, a murit în batjocura mulţimilor. Trupul lui mort a fost spânzurat de picioare în piaţa publică din Milano. Claudius a fost declarat zeu pentru ca a mâncat ciuperci – mâncarea zeilor. Ciuperci otrăvite.

Nu râdeţi, nu vă întristaţi, nu vă bucuraţi. Nicio ticăloşenie nu rămâne nepedepsită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO