Opinii

Buturuga mică răstoarnă carul mare. 4 soluţii pentru IMM-uri în lupta pentru talente

Calin Fusu, CEO BestJobs

Calin Fusu, CEO BestJobs

Autor: Calin Fusu

29.08.2018, 12:24 690

Rata şomajului din România este la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, ajungând în luna iunie la 4,5%.  Este o veste bună pentru unii (a se citi mediul politic), dar foarte proastă pentru alţii. Şi aici mă refer la angajatori. Fenomenul crizei de muncitori se întâlneşte aproape în toate sectoarele economice, dar lipsa forţei de muncă afectează mai ales afacerile mici şi mijlocii, cel mai mare angajator al ţării, cu peste 2.5 milioane de români în 2017.

Majorarea salariilor este  principala armă pentru retenţia angajaţilor, însă e clar că firmele mici nu pot concura la nesfârşit cu multinaţionalele la acest capitol. Şi totuşi, ce pot face ele pentru a atrage şi reţine angajaţi, într-o competiţie acerbă pentru talente? Soluţia pentru firmele mici este să îşi transforme în avantaj exact ceea ce îi deosebeşte: mărimea.

Dacă ne uităm puţin la trendurile din zonele urbane mari, tot mai mulţi corporatişti suferă de sindromul burn-out şi caută soluţii de exit. Nu toţi pot sau îşi doresc să ia calea antreprenoriatului. În schimb, mulţi dintre ei pot fi uşor convinşi să se alăture unei echipe sau unui proiect mai mic şi poate mai eficient (agile, pentru cunoscători), unde experienţa şi expertiza lor poate fi mult mai valoroasă. Este un win-win pentru ambele tabere. Dacă ne uităm la generaţia tânără, entry-level, vom observa un pattern similar. Nu suferă de burn-out, e drept, însă ştiu destul de bine că nu vor să ajungă acolo. Caută o companie care să le ofere oportunitatea de a deprinde abilităţi diferite. Se plictisesc repede. Vor un mediu de lucru dinamic dar şi timp pentru a se vedea cu prietenii sau pentru a se da pe Facebook. Oferă-le toate acestea şi nu vei scoate un leu în plus.

Daţi angajaţilor cheie acţiuni în companie. Ştim modelul, dar cumva nu reuşim să îl implementăm nici după 10 ani de discuţii pe tema asta. Probabil are o legătură şi cu simţul românului de proprietare, care pare că e mai ridicat la noi decât prin alte zone din Europa. Eu însă pot spune din experienţa proprie că o acţiune la o valoare nominală de 1 leu este de cel puţin două ori mai valoroasă pentru un angajat. Este adevărat şi faptul că nu toate companiile sunt ca Apple sau Bestjobs, adică valoarea acţiunii să explodeze, iar angajaţii să devină milionari peste noapte J, însă disponibilitatea de a oferi numai şi ideea unei astfel de perspective, îţi poate aduce la masă o resursă pentru care Big4 ar plăti şi cu 50 sau 100% mai mult decât tine.

Riscă. Talente pot fi descoperite chiar şi în locuri neaşteptate sau printre candidaţi care nu au experienţă în zona specifică de activitate pentru care se face recrutarea. Unii au curajul să schimbe ceva şi să îşi asume un rol nou şi tocmai aceştia ar putea aduce ideile noi atât de căutate, menite să facă diferenţa.

Uită de raporturile de subordonare clasice. Dacă în procesul de recrutare contează foarte mult personalitatea şi determinarea candidatului, după angajare se adaugă personalitatea managerului şi modul său de a relaţiona cu oamenii. Dacă acesta îşi valorizează şi valorifică oamenii cei mai buni, ei vor performa şi vor rămâne, iar compania va creşte. Dacă nu, nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO