Opinii

Bugetul UE 2014-2020, compromis si resemnare

Bugetul UE 2014-2020, compromis si resemnare

Autor: Ionel Blanculescu

19.11.2012, 00:10 1383

De mai multe zile asistam la o apriga polemica a politicienilor europeni, fie ca apartin Bruxellului sau statelor membre ale uniunii, din liga 2, cum ar fi: Spania, Romania, Polonia, Portugalia, Italia, nelipsita Grecie si altele asemenea lor, asupra preconizatelor reduceri de sume, sub forma cererilor de credite, reclamate de Comisia Europeana, pentru bugetul UE 2014-2020.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, purtator de cuvant al intereselor unor state puternice ale UE, cum ar fi Germania si Franta, propune o corectie financiara, ca tot ne-am obisnuit cu folosirea acestui termen, de 75 miliarde de euro, reducand bugetul in discutie de la 1033 miliarde euro la 958 miliarde euro, in special prin reducerea creditelor de plata pentru Politici de Coeziune, cu 29,5 miliarde euro si pentru Politici Agricole Comune, cu 25,5 miliarde euro.

Daca impactul asupra Spaniei ar fi de 20 de miliarde de euro, asupra Romaniei ar fi de 8 miliarde de euro. Chiar daca toate aceste cifre pentru tara noastra reprezinta elemente virtuale, pur teoretice, intangibile, cel putin pana in prezent, de dragul exercitiului de imaginatie, sa ne prefacem extrem de ingrjorati si afectati. Mai mult, ar trebui sa ne ingrijoreze si propunerea lui Van Rompuy, potrivit careia tarile care in perioada 2007-2011 nu au avut grad de absorbtie de cel putin 60%, comparata cu media comunitara, nu vor avea cresteri de fonduri mai mari de 15% fata de perioada actuala. Cum Romania se afla la sub 10% nivel de absorbtie, continuam analiza numai de dragul exercitiului de imaginatie, la care am facut referire mai inainte.

Am putea spune ca este bine si asa, acest rau, propus de Van Rompuy fiind mai putin rau decat propunerea Marii Britanii si Suediei, care prevede o reducere a bugetului UE nu cu 75 miliarde euro, ci cu 150-200 miliarde euro.

Sa-i lasam pe politicieni sa se certe, inclusiv in Romania, unde subiectul a devenit obiect preferat al luptei electorale si sa incercam sa intelegem fenomenul si mai ales sa descifram ce ne asteapta:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO