Opinii

Bogdan Olteanu: PE nu este scoala de dans si bune maniere

29.10.2007, 19:08 24

Parlamentul European (PE) e o arie a confruntarilor politice majore, intre curentele politice europene integrate (socialisti, liberali si populari, restul au o pozitie marginala), precum si intre interesele nationale ale celor 27 de membri ai Uniunii.
Unde suntem acum. Romanii sunt prezenti in Parlamentul European de la inceputul anului, prin parlamentari nationali desemnati acolo potrivit ponderii partidelor in Parlamentul Romaniei. Din cei 35 de romani, doi au pozitii la nivelul grupurilor parlamentare: Adina Valean (PNL) este al doilea vicelider al grupului liberal (primul este polonezul Bronislav Geremek, simbol al disidentei anticomuniste est-europene), iar Marijan Marinescu (PD) este ultimul (al zecelea) vicelider al grupului popular. Nu avem presedinti de comisii parlamentare si nici membri in Biroul Permanent al Parlamentului. Avem insa o pozitie cheie, detinuta de Adrian Severin (PSD), cea de sef al Delegatiei UE-Ucraina.
Daca e sa privim spre perioada de dupa 25 noiembrie, as paria pe recunoasterea rapida de care se vor bucura Renate Weber si Daniel Daianu, experti in domeniiile lor si personalitati recunoscute in plan european, si as spera ca si ceilalti candidati, pe care dumneavoastra nu prea ii cunoasteti, sa creasca repede.
Cum se lucreaz~ acolo. Parlamentul European e o structura extrem de profesionalizata. Acolo se vorbeste putin, in special de la tribuna. Cuvintele, de altfel, nu se pot valorifica, ci numai documentele scrise, cu o serioasa munca in spate, si sustinute succesiv in forurile de dezbatere formale si informale. Forurile formale sunt cele pe care le avem si noi - comisiile, grupurile parlamentare, delegatiile si plenul. In ce priveste filierele informale - relatiile cu partenerii sociali, cu organizatiile neguvernamentale, cu tarile membre, acolo lucrurile nu sunt ca la noi - treaba se ia in serios.
Cei care vor sa promoveze un raport, o rezolutie, o declaratie - asa s-ar numi documentele prin care iti sustii ideile - au nevoie de argumente serioase si de campanii de promovare. Teoriile conspirationiste de tipul "sunt in grupul popular, asa ca toti popularii o sa voteze rezolutia mea despre garoafe" sunt naive - colegii din grup sunt oameni seriosi, care asteapta motive, nu pretexte.
Ce aStept~m de la ei. UE e o structura competitiva, in care fiecare tara si fiecare industrie au propriile viziuni si interese. Spiritul de sacrificiu e bine primit, dar putin avantajos pentru cei care te-au trimis la Bruxelles. Cu atat mai mult, folosirea structurilor Uniunii drept falca de magar pentru a da in adversarii politici de acasa e un pariu extrem de riscant. Posibilitatea ca cineva de acolo sa se foloseasca de apetenta istorica a romanului de a privi la Inalta Poarta este mare, mai ales daca interesul national al celui care reactioneaza e servit. Dar pedeapsa nu o primeste Tariceanu, nu o primeste guvernul liberal, ci o primeste Romania. Pentru ca sanctiunile vizeaza Romania, si nu politicienii romani. De altfel, am reusit deja sa aducem o noutate la Bruxelles - Romania e prima tara ai carei reprezentanti ataca guvernul de acasa in PE si cer sanctiuni impotriva propriei tari.
Sa inchei prin a spune ce as vrea sa faca parlamentarii nostri europeni. As vrea sa promoveze Romania. Sa promoveze interesele romanesti (de exemplu, privatizarea Uzinei de Automobile de la Craiova sau acordarea de ajutoare pentru calamitati agricultorilor afectati de seceta - doua lucruri pentru care nici unul dintre cei 35 de actuali parlamentari europeni nu s-a zbatut vizibil). Sa promoveze si sa protejeze produsele romanesti, asa incat sa nu mai vad etichete "salam de Sibiu" pe produse fabricate prin alte tari si dupa alte retete.
As vrea sa sustina expansiunea economica a Romaniei in zona balcanica. Avem o perspectiva exceptionala in concurenta cu marile economii europene. Daca vrem sa devenim un actor in relansarea economiilor din Balcani, acum e momentul. Antreprenorii privati din tara isi construiesc pozitiile. Guvernul are o buna viziune, marcata atat de ofensiva diplomatica, cat si de actiunea economica. Constituirea Companiei Nationale de Energie va fi un mare pas in aceasta directie. Vom avea un participant roman la marile privatizari in energie din Balcani. As vrea ca parlamentarii europeni ai Romaniei sa isi sustina tara in a deveni un actor economic regional.

Bogdan Olteanu (PNL) este presedintele Camerei Deputatilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO