Opinii

Bogdan Olteanu: Cazul Hayssam trebuie lamurit. Timofte sa plece. Potrivit legii

31.07.2006, 19:07 19

De 10 zile, scena politica fierbe din nou. Inlaturand balastul politelor personale platite profitand de o asa buna ocazie, cauza prima a crizei este disparitia lui Omar Hayssam. Personaj interesant, cu o avere mai greu de masurat decat de pretins si cu conexiuni largi in lumea politica (de mai multe culori, cum ne informeaza un cunoscator - Cozmin Gusa) si in lumea de afaceri. De anul trecut, domnul cu pricina este acuzat de implicare in activitati teroriste - cazul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak.
In ciuda catorva incercari mai curand telenovelistice (vezi teroristul in slapi de luna trecuta), pana una alta Omar Hayssam este intaiul (si speram ultimul) terorist al tarii.
Paradoxal, spre deosebire de batranele din Vaslui, pe care numai gratierea prezidentiala le-a scapat de vigilentul brat al legii, dl. Hayssam a beneficiat, din aprilie incoace, de cateva concidente fericite. Un medic generalist l-a consultat cu stetoscopul si ciocanelul de genunchi si i-a gasit metastaze canceroase. Un crunt procuror de caz, spaima infractorilor, a cerut din proprie initiativa eliberarea din arest. O intreaga Comunitate Nationala de Informatii, cuprinzand vreo 7 servicii, 40 de scaune si 30 de analisti nu a gasit ca cetateanul cu pricina ar reprezenta un pericol pentru siguranta nationala si nici nu ar intentiona sa dispara (atunci de ce l-au mai arestat prima data?) si nu au luat nici o masura de supraveghere. O intreaga politie de frontiera a tabarat pe excursionistii romani in Bulgaria si a lasat in pace berbecutii, diplomatii si alte asemenea.
Cu alte cuvinte, a mai lipsit institutiilor responsabile ale statului (servicii de informatii, Parchet General, spitale penitenciare si altii) sa-l roage sa fuga. Bine s-ar potrivi aici termenul consacrat al lui Traian Basescu - mediocritate. Pacat ca nu l-a folosit cu aceasta ocazie. Reactia naturala a factorilor constitutionali, in asemenea situatii, este similara celei a oricarui manager: evaluarea structurii incompetente si schimbarea celor responsabili. In acest sens, Parlamentul si-a inceput primul treaba. Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, ministerele implicate se afla sub control parlamentar. Deja Comisia de control al SRI
si-a inceput investigatiile, la fel Comisiile de Aparare si Ordine Publica (asupra DGIPI - fostul doi si-un sfert). Comisia de control al SIE si Comisiile Juridice vor incepe audierile saptamana aceasta. Toti au termen sa prezinte rapoarte Parlamentului pana pe 20 august, astfel incat sa putem identifica responsabilii, precum si masurile ce trebuie luate. La randul sau, Consiliul Superior al Magistraturii a inceput investigatiile asupra procurorilor implicati.
La fel e de asteptat sa procedeze Executivul, pentru cazurile structurilor responsabile de la Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne si Presedintia pentru Oficiul de Informatii Integrate, - "creierul" Comunitatii Nationale de Informatii.
Iar toate aceste investigatii trebuie sa se soldeze cu rapoarte publice. Pentru ca toti cei implicati sunt platiti din bani publici. Si pentru ca toti cei implicati sunt responsabili cu ordinea publica si cu siguranta nationala. Cu alte cuvinte, sunt cei care trebuie sa ne protejeze drepturile si libertatile si sa ii reprime pe cei care ni le incalca. Si am putea oricand suspecta ca, daca nu reusesc cu a doua responsabilitate, s-ar putea sa nu reuseasca nici cu prima.
Pana acum, masurile luate de Traian Basescu au fost din categoria celor sanctionatorii - plecarea sefilor de servicii de informatii. Nimic in planul investigarii responsabilitatilor si a responsabililor. Ba chiar as simti ca lansarea investigatiilor la nivel parlamentar a starnit ceva suparari. Supararile sunt insa treaba celor suparati, investigatiile sunt treaba Parlamentului. Chiar daca si-au anuntat retragerea, sefii serviciilor de informatii nu vor impiedica, prin asta, anchetele parlamentare.
Nu pot judeca acum responsabilitatile domnilor Timofte si Fulga in criza generata de fuga lui Omar Hayssam. Plecarea lor, insa, e de salutat, urmare a istoriilor mai vechi (precum incurcarea curcilor cu gainile, bataia mancata de agentii SIE de la paznicii lui Nicu Gheara etc.). Retragerea directorilor SRI si SIE va fi aprobata de Parlament, probabil inca din luna august. Indata ce fiecare dintre factorii constitutionali isi va asuma responsabilitatile. In acest proces, presedintele Romaniei propune, iar Parlamentul aproba. Dupa ce presedintele va propune eliberarea din functie a lui Radu Timofte, procedurile vor putea fi pornite in Parlament.
Un principiu trebuie insa bine inteles si respectat. O cauza buna nu justifica incalcarea legii. Plecarea domnilor Timofte si Fulga e o cauza buna. Ea poate fi urmata legal si trebuie urmata legal. Pentru ca nimeni nu este mai presus de lege. Nici presedintele Romaniei. Nici Parlamentul.

Bogdan Olteanu (PNL) este presedintele Camerei Deputatilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO