Opinii

Băsescu şi Securitatea: cine este cu musca pe căciulă ţipă cel mai tare. Ar trebui ca fostul preşedinte să intre la închisoare pentru fals în declaraţii?

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Băsescu şi Securitatea: cine este cu musca pe căciulă...

Autor: Iulian Anghel

23.09.2019, 14:49 3858

În momentul în care s-a înscris în cursele prezidenţiale pe care le-a şi câştigat, Traian Băsescu a depus declaraţii pe propria-i răspundere că nu a fost colaborator al Securităţii.

Declaraţia este standard şi, între altele, spune: Subsemnatul (...) declar pe propria răspundere că nu am fost lucrător / colaborator al Securităţii în sensul articolului 2 al Ordonanţei Guvernului 24/2008.

(...)

Notă: Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor este pedepsită conform legii (Art. 292 privind falsul în declaraţii din Codul Penal).Declar pe propria răspundere că datele şi informaţiile din prezenta declaraţie corespund realităţii.”

Iată ce spune Art 292 invocat în declaraţia pe propria răspundere privind colaborarea cu Securitatea: “Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

„A produs consecinţe juridice”, după cum sună Codul Penal, declaraţia de necolaborarea a fostului preşedinte?”

Juriştii spun că singura consecinţă în acest caz în care Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna trecută că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii este una de ordin moral. Dar faptul că el a câştigat două mandate de şef al statului prin declaraţii mincinoase în acte publice, nu are nicio consecinţă juridică pentru ţară şi ”pentru sine”, adică pentru preşedinte, care a câştigat două mandate prin fals în declaraţii? Dar cei pe care Băsescu i-a turnat la Securitate, aceştia nu au suferit un prejudiciu? Băsescu a semnat ştiind bine ce semnează, acceptând, prin urmare, inclusiv nota de la finalul declaraţiei de necolaborare care face trimitere clară la articolul din Codul penal care, la rându-i, stabileşte pedepsele pentru falsul în declaraţii. Ceea ce a semnat înseamnă un fals în declaraţii, dacă decizia Curţii de Apel rămâne în picioare după recurs.

Toată această poveste subliniază încă o dată că cine este cu musca pe căciulă ţipă primul şi cel mai tare. Vă mai amintiţi de “Felix Motanul”? Ani de zile Traian Băsescu l-a vituperat pe Dan Voiculescu care a semnat cu Securitatea sub pseudonimul Felix. Iar Băsescu, el însuşi colaborator declarat prin decizia Curţii de Apel, râdea cu gura până la urechi: “Felix Motanul, Felix Motanul!” Nu i-a fost ruşine, nu a avut bunul simţ să tacă. Tupeu de securist.

Vă mai amintiţi de “Dottore?” Ani de zile Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a produs un fals în declaraţii când a semnat declaraţia potrivit căreia şi-a scris singur diploma de doctor, dovedită apoi un plagiat grosolan. “Dottore în sus, Dottore în jos”, râdea Băsescu ştiind bine că el însuşi este un mincions şi a încălcat legea atunci când a comis un fals în declaraţii. Nu i-a fost ruşine, nu a avut bunul simţ să tacă. Tupeu de securist.

Dar abia acest tupeu fără margini întăreşte suspiciunea că Băsescu a fost turnător şi nu unul de rând, ci unul cu şcoală. Pentru că aşa procedau securiştii: ocupau centrul terenului şi nu-i mai dădeau drumul. Ştim din footbal că cine stăpâneşte centrul terenului are meciul în mână.

Vă mai amintiţi de “Statul paralele” invocat de Liviu Dagnea? Ce ţipete, ce tămbălău, ce tăvăleală de mânie! Dar el stătuse la masă cu “tâlharii” şi tăiase porcul la o vilă a SRI pentru statul paralel al lui Coldea şi Kovesi.

De 30 de ani surprizele se ţin lanţ în România. Ştiam că Băsescu a avut o relaţie cu Securitatea, pentru că a fost căpitan de navă şi, se zice, altfel nu se putea. Dar cum să-ţi închipui că cineva care condamnă comunismul în Parlament a fost turnător la Secu?

Aşa că aveţi grijă la cei care ţipă cel mai tare. Când unul condamnă cu voce înaltă pe cineva sau ceva, aţi putea avea surpriza să aflaţi că noaptea el doarme în pat cu duşmanul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO