Opinii

Avocat Alina Roşca, Law Boutique: Ştim cu adevărat ce înseamnă şi când se aplică forţa majoră şi cazul fortuit?

Avocat Alina Roşca, Law Boutique: Ştim cu adevărat ce...

Autor: Alina Roşca

23.03.2020, 13:50 2196

In ultimul timp suntem nevoiti sa accesam multi termeni si multe definitii pe care in trecut le foloseam doar intr-un mod in care nu puteau sa lipseasca dintr-un contract dar pe care nimeni nu le citea cu adevarat sau carora nimeni nu le dadea vreo importanta deosebita. Doua exemple remarcabile sunt “cazul fortuit” si “forta majora”. Cuvintele “caz fortuit” si “forta majora” nu inseamna acelasi lucru desi uneori se folosesc in acelasi context. Cu toate acestea ambele exprima ideea producerii unui eveniment determinat de o cauza straina care nu poate fi imputata partii care si-a asumat obligatii contractuale.

Ce inseamna cu adevarat “cazul fortuit” si “forta majora”? In primul rand trebuie sa intelegem ca legislatia nu ofera o definitie foarte exacta a acestor cazuri care pot aparea si daca partiile contractuale nu se inteleg atunci instanta este cea care poate interpreta, de la caz la caz, bazat pe doctrina si jurisprudenta, unde se pot aplica aceste prevederi si in ce circumstante. Dar pentru a evita situatia in care o instanta decide ca desi noi credeam ca se poate aplica “cazul fortuit” sau “forta majora” dar de fapt si de drept nu ne incadram in aceasta situatie, atunci va recomand sa analizam ce implica fiecare dintre ele.

“Cazul fortuit” si “forta majora” se impart in doua categorii, respectiv cele care provin de la natura si cele care rezulta din fapta omului. Cele care provin de la natura pot fi cutremurul, inundatiile neobisnuite, invazii de insecte (vezi cazul actual al Indiei care au invazii neobisnuite de lacuste), etc. Aceste sunt considerate evenimente fortuite pentru ca vointa si eforturile omului nu le poate opune rezistenta. Faptele care rezulta din fapta omului, sunt considerate “cazul fortuit” si “forta majora” doar in conditia in care ele sunt atat de violente incat sa nu poata fi prevazute si nici inlaturata. Aceasta categorie include greva generala, razboiul, revolutia, etc. Intrebarea este insa unde se incadreaza pandemia de coronaviroza? Este foarte dificil sa incadram aceasta noua situatie fara precedent nu numai in drept dar si in economie precum si in toate celalate activitati cotidiene.

Din punct de vedere legal pandemia de coronaviroza poate fi incadrata in “cazul fortuit” sau “forta majora” de catre legiuitor sau de catre instanta in fiecare caz in parte. Prin “Ordonanta militara” din data de 17.03.2020 se suspenda anumite tipuri de activitati concret enumerate. Spre exemplu, se suspenda “activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice”, dar nu este suspendata activitatea de livrare la domiciliu sau rididicare din unitatile economice de profil. Prin urmare un resataurant poate invoca “forta majora” doar in raport cu activitatea de servire si de consum a produselor sale in incinta restaurantului, dar nu poate invoca acelasi lucru pentru activitatile premise (livrare, take away, etc). Mai mult decat atat, acelasi comerciant daca are calitatea de chirias a spatiului respectiv nu poate invoca neplata chiriei sau plata partial a acesteia deoarece are optiunea de a folosi spatiul, chiar si partial, situatie in care ar fi mai corect sa recurga la o negociere cu proprietarul decat sa mizeze pe aplicarea conditilor de forta majora. Aceste conditii pot fi aplicabile si la alt gen de relatii contractuale (cu exceptia contractului de munca). Spre exemplu acelasi unitate economica are si furnizori car ii livreaza marfa conform contractelor in vigoare, care nu pot inceta sau restrange cantitatiile prestabilite de marfuri decat prin ingelgerea amiabila a partiilor. Cu toate acestea o unitate economica incadrata in categoria celor afectate de criza coronavrozei sre posibilitea legala de a solicita Camerei de Comert si Industrie un “certificat de forta majora”. Acest “certificate de forta majora” ajuta comercianti sa dovedeasca influenta coronavirozei – atestata drept “caz de forta majora” si ca urmare imposibilitatea de a executa obligatiile contractuale.

In afara de acest “certificat de forta majora” mai exista si posibilitatea obtinerii “certificatului de stare de urgenta” care se obtine de la Ministerul Economiei. Acesta da posibilitatea detinatorului sa obtina facilitate fiscal, renegocierea anumitor contracte precum si in relatia cu instituţiile financiar-bancare şi de leasing.

Ceea ce trebiue inteles in aceste situatii este faptul ca “cazul fortuit” si “forta majora” nu se aplica atat de simplu si in mod automat pentru ca ar genera o reactie in lant de incetarea a tuturor contractelor si platiilor. Ganditi-va numai la faptul ca unitatea economica din exemplu nostru nu mai plateste, sau plateste partial, factura de telefonie, de internet, etc desi a beneficiat partial de aceste servicii avnd in vedere activitatea restransa sau chiar incetata.

In cazul in care se aplica “cazul fortuit” sau “forta majora” trebuie sa nu uitam faptul ca obligatia pe care debitorul si-a asumat-o prin contract nu dispare si contractual nu inceteaza automat (decat in cazul extrem cand acest bun sau situatie care are legatura directa cu obligatia dispare in totalitate), ci aceasta obligatie este amanta pentru o perioada determinata de timp sau in functie de situatie chiar inlaturata. In oricare dintre situatii subiectul are beneficiul ca neexecutarea in termen sa nu atraga si plata de penalitati. 

Cu toate acestea in incheiere vreau sa atrag atentia ca atata timp cat nu este evident daca se aplica “cazul fortuit” si “forta majora” (razboi sau cutremur de o intensitate substantial) si in lipsa intelegerii dintre partiile contractante, numai instantele vor putea fi in masura de a evalua daunele prezente si viitoare, intinderea lor si genul de clementa care se va aplica de la caz la caz. Mai mult decat atat, chiar si in cazul “Certificatelor pentru situatie de urgenta” si a “Certificatelor de forta majora” acestea nu ofera automat inlaturarea raspunderii contractuale, ci doar faciliteaza negocierea cu partenerii contractuali.

Cred ca, de acum incolo, toti am invatat sa acordam o insemnatate mult mai mare acestor prevederi contractuale si ne vom asigura, ca “forta majora” si “cazul fortuit” nu sunt mentionate in contract numai cu scopul de a avea un contract mai impresionant.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO