Opinii

Aurel Podariu, Business Development Manager Impetum Group şi Senior Partner CITR: „Finanţarea în insolvenţă este soluţia pentru salvarea companiilor cu probleme financiare”

Opinie

Aurel Podariu, Business Development Manager Impetum Group...
02.04.2021, 10:16 190

Lipsa lichidităţilor este unul dintre principalele impedimente cu care se confruntă companiile care apelează la măsurile de restructurare în insolvenţă sau în afara ei (preinsolvenţă), iar finanţarea este de multe ori unica şansă de salvare a companiilor în insolvenţă.

Numai că finanţarea companiilor în dificultate vine la pachet cu o serie de restricţii şi reglementări impuse instituţiilor financiare (bancare şi non-bancare – IFN-uri), care au nevoie de confirmări şi siguranţe privind rambursarea creditelor de către o companie care are deja o serie probleme.

În acest sens, actuala lege a insolvenţei prevede că sumele acordate companiilor pe durata insolvenţei de către instituţiile financiare beneficiază de prioritate la rambursare, mai precis, finanţatorul în insolvenţă are întâietate la recuperarea creditelor (garanţii), fiind protejat de legiuitor în scopul susţinerii mediului antreprenorial.

Odată deblocată această situaţie şi accesată o nouă sursă de cash, compania dispune de resursele necesare pentru continuarea activităţii, fapt care garantează de multe ori reuşita planului de reorganizare, deschizând noi oportunităţi companiilor cu dificultăţi financiare.

Criterii pentru acordarea finanţării

Câteva dintre aspectele pe care o companie sănătoasă care îşi propune să obţină o finanţare trebuie să le arate creditorilor sunt următoarele: profitabilitatea activităţii pe care o desfăşoară, abilitatea de a asigura obţinerea unor venituri ulterioare, profitabilitatea anumitor contracte/proiecte şi capacitatea de a respecta obligaţiile de plată şi de a rambursa creditul – pe scurt, o situaţie financiară predictibilă şi responsabilă.

Un alt aspect important care se aplică tuturor companiilor care vor finanţare este verificarea istoricului de credite accesate de companie şi comportamentul vis-a-vis de respectarea obligaţiilor de plată. Deţinerea unor bunuri care pot fi oferite ca garanţie pentru acordarea unei finanţări poate constitui un avantaj decisiv în acordarea sau nu a finanţării. Mai departe, departajarea se poate face şi în funcţie de industrie şi tip de activitate.

Alte criterii importante în evaluarea dosarului de finanţare sunt: cifra de afaceri, lipsa datoriilor la bugetul de stat, rentabilitatea activelor etc.

Tipuri de finanţări

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO